HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye’de Tüp Bebek

Çocuk hasretinin dindirilmesi dört gözle beklenen bir özlem olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum/Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, ülkemizdeki tüp bebek tedavisi çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de Tüp Bebek

Çocuk hasreti her aile için dindirilmesi dört gözle beklenen bir özlemdir. Yurt dışında yaşayan ailelerde bu stres ve arayışın üzerine bir de yabancı bir ortamda olmanın zorluğu eklenir.

Çoğu ailenin doktordan beklediği sıcak ilgiyi göremediği veya dil konusunda problem yaşadığı bilinen gerçeklerdendir. Türkiye gibi sıcak ülkelerden köken alan insanların, soğuk ve kuralcı ülke insanlarına göre daha yakın ve anlaşılır bir hekim hasta bağlantısı araması son derece doğaldır. Bu nedenle özellikle Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, pek çok ülkeden aileler tüp bebek yaptırmak için Türkiye ve özellikle de Ankara’ya gelmektedir. Bunda en büyük etken yüksek gebelik oranlarıdır. Gerek bilimsel yayınlar gerekse sosyal iletişim mecralarında ülkemizdeki tüp bebek başarısı defalarca vurgulanmıştır. Ankara‘nın İç Anadolu da olması nedeni ile pek çok şehirden kolay ulaşılması da tercihte rol oynamaktadır.

Yurt dışından gelen ailelerin ulaşım ve konaklama ihtiyaçları kolayca çözülmekte, hem Avrupa ya göre çok daha hesaplı bir tüp bebek tedavisi uygulanmakta, hem de akrabalar, anne, baba ile hasret giderilmektedir. Bu açıdan ailelerin daha Türkiye ye gelmeden doktor ile bağlantı kurması son derece önemlidir. Gereken bazı test ve tetkikler önceden istenerek zaman kazanılabilir. Çünkü, tüp bebek tedavisi yaklaşık 2,5 hafta kadar sürmektedir. Bu süreye ön hazırlık da eklenmek zorunda kalırsa süre 1 aya kadar uzayabilir. Bu nedenle aile ile doktorun önceden haberleşmelidir. Hatta gerekli yumurta büyütme tedavisi ailenin yaşadığı ülkede başlatılırsa, gereken süre 1,5 haftaya kadar düşmektedir.

Önemli bir diğer gurup da, yurt dışında tüp bebek tedavisi yaptırdığı halde gebelik elde edemeyen ailelerdir. Neden gebelik olmadığına dair testlerin önceden yapılması durumunda yine Türkiye’deki tedavi süresi kısalacaktır.

Dr. Gurur Polat

Kadın Hastalıkları Doğumve Tüp Bebek Uzmanı

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler