HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uyku apnesi ve horlama

Uyku apnesi ,uyurken nefes almanın geçici olarak durması ,başta beyin ve kalp olmak üzere tüm organların oksijensiz kalması demektir.

Uyku apnesi ve horlama

Sanıldığından çok daha fazla görülür.Teşhisi zor fakat tedavisi kolay bir hastalıktır.Uyku apnesi genellikle kişinin partneri tarafından fark edilir.

Uyku apnesi yukarda söylediğim gibi hastanın çok ileri düzeyde olmadığı zaman kendisinin farketmediği veya az farkında olduğu bir hastalıktır.Sık görülen belirtilerin bazılarını sıralarsam…

1-Gündüz devamlı uyku ve sersemlik hali . Uykuyu bir türlü alamamak

2-İşe kendini verememe ,anlamada güçlük ve konsantrasyon eksikliği

3-Sinirlilik hali ve depresyon

4-Cinsel güçte azalma ve cinsel isteksizlik hali

5-Baş ağrısı ve baş dönmesi,nefes açlığı hissi

6-Her gece devamlı ve yüksek sesle horlama…vs

Tüm bu sikayetler beynin ve diğer organların az oksijen almasına yani yeteri kadar beslenmemesine bağlıdır.Hastalığın şiddeti artarsa organlarda hasarlar başlar.

Gerek evlilikte gerekse ikili ilişkilerde partnerin daima horlaması ve nefesinde kesilmeler olması diğer partneri rahatsızeder.Bunun üzerine hasta kişideki sinirlilik,depresyon hali, konsantrasyon bozukluğu ve cinsel güçte azalma,isteksizlik eklenince bu hastalık tedavi olmazsa diğer hastalıklara kıyasla ilişkilere daha fazla zarar vermektedir. Uyku apnesi akşam uyurken hastaya bağlanan polisonografi cihazı ile tespit edilir. Derecesine gore tedavisi yapılır.Hasta kilolu ise mutlaka kilo verdirilir.Uyku apne cerrahisi uzman hekimlerce yapılmakta ve hastalık ortadan kalkmaktadır.Nörolojik olarak hastalığa sebep olan etkenler varsa ortadan kaldırılır.

Sorularınız ve görüşleriniz için: serdar.dag65@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler