HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanından varis uyarısı

Vasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, halk arasında oldukça sık rastlanan ancak ihmal edilen varisin kalp hastalıklarından daha çok iş kaybına yol açtığını belirterek, "Varis hastalarının yaşam kalitesi kanser hastaları kadar kötü” dedi.

Amerika merkezli yaygın varis klinik zinciri Vein Clinics of Europe'un İstanbul'daki lansman toplantısında konuşan Vasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, halk arasında oldukça sık rastlanan ancak ihmal edilen varisin yaşam kalitesine etkisi konusunda çarpıcı örnekler sundu. Prof. Dr. Bozkurt, sadece varis hastalıkları ve tedavilerine odaklanan Vein Clinics'in araştırmasına göre yalnızca Amerika'da 80 milyondan fazla kişinin daha ileri sağlık sorunlarına yol açabilen bir tıbbi durum olan damar sorunlarından muzdarip olduğunu belirterek, "Varis ve damar hastalıklarını göz ardı etmenin sonucunda ağrı, yorgunluk, kaşıntı, yanma ve şişlik gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklar beraberinde daha büyük sağlık sorunlarını da taşıyabileceği unutulmamalı. Bugün erişkin nüfusun yüzde 20'sinde varis mevcut. Bunlardan sadece yüzde 2'si tedavi oluyor. Amerika ve İngiltere'de yapılan sağlık araştırmalarına göre derecesi yüksek varisli hastaların yaşam kaliteleri kanser hastaları kadar kötü. Varisli hastalar kalp rahatsızlığı olan hastalara oranla daha fazla işgücü kaybına uğruyorlar. Genelde hastalar varisin sebep olduğu ağrılar ve diğer şikayetler artık dayanılmaz boyuta geldiğinde tedavi için hekime başvuruyor” dedi.

Prof. Dr. Bozkurt, hastaların tedavi için oldukça geç başvurduğunu ve bu durumun hastanın yaşam kalitesini etkilediğini belirterek, "Özellikle yaz aylarında artan şikayetlerle kliniklere gelen hastalar, uygulanabilen tedavi yöntemleri ile rahatsızlıklarından kolaylıkla kurtulabiliyorlar. Varis karşısında minimal invazif tedavi seçenekleri (lazer ve skleroterapi) ile cerrahi müdahale gerektirmeden tedavi olmak mümkün. Ancak rahatsızlıklarını ihmal eden ve ilerlemesine sebep olan hastalar hem bu kolay tedavi seçeneklerinden mahrum oluyor hem de varisin dayanılmaz ağrı ve diğer şikayetleri ile yüz yüze kalıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Bozkurt, özellikle fazla kilolu, ayakta çok kalan kişilerin veya hamilelerin bacaklarındaki ağrılardan yakındığını belirterek, varise zamanında müdahale etmenin tedavinin seyri için en önemli nokta olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Bozkurt, her sağlık probleminde olduğu gibi hastaların geç kalmaması ve kendi kendilerine teşhis/tedavi uygulamadan bu konuda uzman bir hekime danışması tavsiyesinde bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler