HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Yağ aldırma değil, yanlış eller öldürür"

UĞUR ASLANHAN - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, "liposuction" olarak bilinen yağ aldırma operasyonunun tehlikeli olmadığını, ameliyatı yapan kişinin önem arz ettiğini söyledi.

En son Ekvador'da güzellik yarışmasında birinci olan 19 yaşındaki Catherine Canto'nun "liposuction" olarak bilinen yağ aldırma operasyonu sırasında fenalaşarak hayatını kaybetmesinin medyaya yansımasıyla yağ aldırma ameliyatı tekrar gündeme geldi.

Yağ aldırma ameliyatının güvenilirliğinin tartışılması konusunda uzmanlar, ameliyatın değil operasyonu yapan cerrahın önemine dikkati çekiyor.

AA muhabirine konuya ilişkin açıklama yapan Karaaltın, 1970'lerde bulunan yöntemin, teknolojinin ve tıbbın ilerlemesiyle her geçen gün daha güvenli hale geldiğini söyledi.

Karaaltın, "Liposuction da diğer tüm operasyonlar gibi bilimsel çalışmalar ışığında her geçen gün daha modern ve güvenilir hale geliyor. Gerek Amerika gerek Avrupa'da sıklıkla uygulanan bu yöntemin tehlikeli olduğunu söylemek çok yanlış" diye konuştu.

Ameliyatta bazı dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunun altını çizen Karaaltın, bu önemli noktaları; "hastanın tıbbi geçmişi, mevcut durumu ve genetik hastalıkları olup olmadığı" şeklinde sıraladı.

- "Ölümü yağ aldırma ile ilişkilendirmek yanlış"

Doç. Dr. Karaaltın, Ekvador'da yaşanan acı olayı "liposuction" ile ilişkilendirmenin doğru olmadığını kaydederek, her operasyonda risklerin bulunduğunu, burada operasyonu yapan hekim ve anesteziste büyük iş düştüğünü ifade etti. Karaaltın, "Gerçekleşen olumsuz vakada da durumun bu yanlışlar dizisiyle gerçekleşmiş olması muhtemel. Bu yöntemi düşünen kişilere önerim şu olabilir; doğru kişilerde, doğru yöntemlerle ve doğru koşullarda bu operasyonu yaptırsınlar. Yani burada yağ aldırma operasyonu değil, yanlış eller öldürüyor" diye konuştu.

- "Bazı hekim ve doktorlar bile bu operasyona başvuruyor"

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Evren Helvacı ise bu operasyonun zararlı olduğuna dair görüş belirten kişiler olduğunu ancak ameliyatın zararlı bir tarafı olmadığını söyledi. "Öyle söylenildiği gibi 'az yağ aldırmak az tehlikeli, çok yağ aldırmak çok tehlikeli' diye bir şey yok" diyen Helvacı, yağ aldırma operasyonunda da tıpkı diğer ameliyatlar gibi hasta öyküsünün doğru alınması gerektiğinin altını çizdi.

Helvacı, "19 yaşında genç bir kızın hayatını kaybetmesini liposuction ile ilişkilendirmek yanlış. Operasyon sırasında hayatın kaybedilmesi operasyonun zararlı olduğunu göstermez, yapılış tarzına bakılmalı" dedi.

Bazı doktor ve uzmanların bile bu yönteme başvurduğu bilgisini veren Helvacı, "Her geçen gün tıbbın imkansız denilen şeyleri başardığına şahit oluyoruz. Liposuction operasyonu da günümüzde uygun yöntemler ve tekniklerle, işin ehli ellerde oldukça güvenli bir yöntemdir" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler