HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yarım avuç fındık-fıstık erken ölüm riskini %23 azaltıyor

Hollanda'da yapılan bir araştırma, günde yarım avuç fındık-fıstık yemenin erken ölüm riskini önemli oranda azalttığına işaret ediyor.

Yarım avuç fındık-fıstık erken ölüm riskini %23 azaltıyor

Hollanda'da yapılan bir araştırma, günde yarım avuç fındık-fıstık yemenin erken ölüm riskini önemli oranda azalttığına işaret ediyor.

Daha önceki araştırmalar, sert kabuklu yemiş tüketiminin kalp damar sağlığına iyi geldiğini ortaya koymuştu. Ancak bu araştırma kapsamında ilk kez bu yiyeceklerin hastalıklara etkisine bakıldı.

29 yıllık araştırma

Maastricht Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre günde en az 10 gram fındık ya da fıstık yemek erken ölüm riskini yüzde 23 oranında azaltıyor. Tuz ve trans yağ içermesi nedeniyle fıstık ezmesinin ise bir yararı yok.

Araştırma kapsamında 1986 yılında 55-69 yaş grubundaki 120 bin kişiden beslenme ve yaşam tarzıyla ilgili bilgiler alındı. 10 yıl sonra bu kişilerin ölüm oranlarına bakıldı.

Sert kabuklu yemiş tüketen kişilerin kanser, diyabet, solunum ve nörodejeneratif hastalıklar yüzünden erken ölüm oranının daha düşük olduğu görüldü.

Tüm hastalıklarda 10 yıllık süre içinde erken ölüm riskinin yüzde 23 azaldığı görüldü. Bu oran nörodejeneratif hastalıklarda yüzde 45, solunum hastalıklarda yüzde 39, diyabette ise yüzde 30.

Prof Piet van den Brandt başkanlığında yapılan araştırmanın sonuçları "International Journal of Epidemiology"de (Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi) yayımlandı.

Prof van den Brandt, BBC'ye araştırmalarında fındık-fıstık yiyen kişilerin daha fazla sebze-meyve tüketmesi ve bu gruptaki kadınların vücutlarında daha az yağ olması gibi faktörlerin de dikkate alındığını ve bunların sonuca yanstıldığını söyledi.

Sert kabuklu yemişler, doymuş ve doymamış yağ asitleri, farklı vitaminler, lif, antioksidan ve diğer biyoaktif bileşenler içeriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler