HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaşlıdır unutur demeyin!

Yaşlılık döneminde ortaya çıkan unutkanlıkların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Özel olarak bu döneme ait olan ruhsal sorun bunamadır. Bu dönemde ortaya çıkan unutkanlıklar dikkate alınmalıdır. Çoğu zaman bu bulgular demansın başlangıcı olabilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre, sosyal hayattan kopmamak ve her gün dışarıya çıkmak gerekiyor.

Yaşlıdır unutur demeyin!

Dünya Sağlık Örgütü, 65 yaş ve üzerini yaşlı olarak kabul ediyor. Ülkemizde 18-24 Mart Yaşlılar Haftası olarak anılıyor. Haftada yaşlılık döneminin sorunlar konusunda farkındalık oluşturmaya çalışılıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, yaşlılık döneminde ruhsal anlamda da değişikliklerin yaşanabileceğini, bazı hastalıkların da ortaya çıkabileceğini söyledi.

Bunama, yaşlanmaya bağlı beyin dejeneresidir

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Yaşlılık döneminde ruhsal hastalıkların hemen hepsi görülebilir. Özel olarak bu döneme ait olan ruhsal sorun bunamadır. Bu rahatsızlık yaşlanmaya bağlı beynin dejenere olması olarak açıklanabilir” dedi. Yaşlıların unutkanlıklarını dikkate almak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Çoğu zaman bu bulgular bir demansın başlangıcı olabilir” uyarısında bulundu.

Depresyon ve anksiyete bozuklukları görülebilir

Bunun dışında diğer hastalıkların da yaşlılıkta gözlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “En sık görülenleri depresyon ve anksiyete bozukluklarıdır. Bunu da beynin yaşlanmasına bağlayabileceğimiz gibi, diğer bedensel hastalıklar ve onların tedavisi için kullanılan ilaçlar da bu hastalıkları ortaya çıkarır. Ayrıca depresyon ve diğer psikiyatrik hastalıkların yaşlılarda görülmesinin bir diğer nedeni de sosyal yaşamdan geri çekilmeye bağlı işe yaramazlık duygusunun ön plana çıkmasıdır” diye konuştu.

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, geçmişte bazı hastalıkların yaşlılığa bağlı olduğu fikri çok ön plana çıktığını, hatta yaşlılık depresyonu gibi tanılar kullanıldığını ifade ederek “Ancak daha sonra yapılan araştırmalarda ne etken ne ilerleyiş ne de tedavi açısından diğer yaşlarda görülen benzer hastalıklardan farklarının olmadığı ortaya çıkmıştır” dedi.

Her gün dışarıya çıkılmalı

Yaşlıların mümkün olduğu kadar sosyal yaşamdan uzaklaşmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Her gün evlerinden dışarı çıkmalı, sürdürebildiği kadar yaşamlarının bağımsız olarak sürdürmelidir. Beyni çalıştıracak zihinsel uğraşları olmalıdır. Yeni bir şeyler öğrenmek kitap okumak çok faydalı olabilir” tavsiyesinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler