HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaz aylarının son günlerine dikkat edilmeli

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, yaz aylarının son günlerinde hipertansiyon ve böbrek hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarının son günlerine dikkat edilmeli

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, yaz aylarının son günlerinde hipertansiyon ve böbrek hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Akdeniz Bölgesi'nde artan hava sıcaklarına bağlı nemle birlikte hipertansiyon ve böbrek hastalarının yaşamlarının tehlikeye girdiğini anlatan Prof. Dr. Yahya Sağlıker, beyaz şemsiyeile veya şapka takılarak dışarı çıkılmasını önerdi. Hipertansiyon ve böbrek hastalarının özellikle sıcaklara dikkat etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Sağlıker, şu uyarılarda bulundu:

"Hipertansiyon ve böbrek hastaları ile tüm sağlıklı kişiler yüksek nemle birlikte hissedilen sıcaklığın çok yükseldiği yazın son günlerde, kaybettikleri suyu ve tuzu geri almaya çalışmamaktadır. Özellikle bunu saf su olarak düşünmekte ve tuz takviyeleri yapmamaktadırlar. Bu nedenle aşırıya kaçmamak kaydıyla kaybettikleri su ve ter miktarını da düşünerek, idrar miktarları en az 1.5 litre olduğu takdirde en az 2.5- 3 litre sıvı almalıdır. Bunun yanı sıra da 6 gram da tuz alınmalıdır. Bu miktar aşırı sıcak şehirlerde 9 grama kadar çıkabilmelidir. Bu normal kaya tuzu ile telafi edilmelidir. Yani sodyum içermelidir. Potasyum tuzları ve kibar tuzlar tercih edilmemelidir. Kanda tuz azalması halsizlik, yorgunluk, tansiyon düşmesine neden olmakta. Akut böbrek yetmezliklerine ya da kronik böbrek yetmezliklerinin artmasına neden olmaktadır."

PLAJ UYARISI

Aşırı kalabalık plajlara girilmesinin akut ishallere yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Sağlıker, "İyi yıkanmayan gıdalar ve temizliğine dikkat edilmeyen havuzlar ile çok aşırı kalabalık plajlara girilmesiyle oluşan ve ağız yoluyla insan vücuduna giren mikroanevrizmalar akut ishallere yol açmaktadır. Bu da tansiyonları düşürmekte ve akut böbrek yetmezliğine neden olmakta veya zaten böbrek hastalıkları olanların kronik böbrek hatalıklarına dönüşmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle havuzların sıkıca temizlenmeleri ve kalabalık plajlarda yeterli temizliğinin yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler