HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaz sonrası cilt lekeleri kabusunuz olmasın

Ciltte oluşan lekeler; tedavi süreci oldukça zahmetli olan ve bu süreçte sabırlı olmayı gerektiren önemli bir kozmetik problemdir.

Yaz sonrası cilt lekeleri kabusunuz olmasın

Cilt lekelerinin birçok tipi bulunmaktadır. Bunlardan en sık rastladıklarımız, özellikle yaz boyunca güneş ışınlarına yoğun bir şeklide maruz kaldıktan sonra oluşan, net sınırlı, belirgin lekelerdir. Bunlara ‘Melasma’ adını vermekteyiz. Melasma, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği alın, dudak üstü, elmacık kemiklerinin üstü gibi bölgelere daha sık yerleşir. Melasmaya sebep olan aslında derimize kendi rengini veren melanosit denilen hücrelerdeki melanin pigmentinin fazla salgılanıyor oluşudur. Bu nedenle gereğinden fazla koyu renk oluşur ve dışarıdan bakıldığında ciltte lekelenmeler görülür. Melasma yerleştiği derinliğe göre üçe ayrılır:

Derinin en üst tabakası dediğimiz epidermise yerleşen tipine yüzeyel melasma adı verilir.
Epidermisin altındaki derin tabaka olan dermise yerleşen tipine derin melasma adı verilir.
Hem epidermiste hem de dermiste yerleşen tipine ise mikst melasma adı verilir.

Melasmanın tiplerinin önemi, tedavi aşamasında kendini gösterir. Yüzeyel melasmanın tedavisi daha kolayken, derin ve mikst tiplerin tedavisi daha zordur.

Bazen gebelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak melasma benzeri lekeler oluşur. Bu lekelere kloasma adı verilir. Bunun dışındaki cilt lekeleri, güneş ışınlarına bağlı olarak gelişen ve genellikle dekolte, sırta yerleşen solar lentigolardır. Solar lentigolar tıpkı mürekkep atılmış gibi görünen tek tek veya grup halinde yerleşen lekelerdir. Ayrıca kozmetik ya da herhangi bir ürün kullanımı sonrası gelişen lekeler ve çiller de diğer leke tipleri olarak sayılabilir.

Tüm bu lekelerin tedavi şansı var mıdır?

Leke tedavisi oldukça zor ve uzun olan bir süreçtir. Ancak tedaviye ne kadar erken başlanırsa, başarı şansı da o kadar yüksek olur. Özellikle yaz sonunda başlanan leke tedavisi sayesinde, lekesiz yeni bir cilde merhaba diyebiliriz.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Enzim Peeling: Enzim peeling leke oluşumunda rol alan enzimatik reaksiyonu durdurarak etkili olur. Avantajı tek seans sonrasında lekeleri %95 oranında geçirebilmesidir. Bu nedenle birçok leke tedavisinde ilk seçenek tedavi arasında yer alır.

Kimyasal peeling: Kimyasal peelingte bazı meyve asitleri kullanılır. Bu tedavi; lekenin açılması ve derinin en üst ölü tabakasının temizlenmesi şeklinde etkili olur. Kimyasal peeling tedavisinde genellikle birden fazla seans gerekir.

Lazer tedavisi: Lazer tedavisinde lekeleri oluşturan pigmentler hedef alınarak lekeli alanda uygulama yapılır. Lazer tedavisinde de birden fazla seans yapılması gerekir.

Mezoterapi: Mezoterapi leke tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir. Mezoterapide çeşitli vitamin ve mineraller kişinin lekesinin tipine göre kombine edilerek, cilt altına enjeksiyon yöntemiyle uygulanır. Mezoterapide de birden fazla seans yapılması önerilir.

PRP: PRP tedavisi, kişinin kendi kanı alınarak yapılan bir çeşit kök hücre tedavisidir. PRP tedavisi özellikle leke olan bölgeye yoğun çalışılarak yapıldığında çok daha etkili olan, birden fazla seansa ihtiyaç gösteren bir yöntemdir.

MezoPRP: Mezoterapi ve PRP yönteminin kombine şekilde uygulandığı bu yöntem ile lekelerde açılma oranı oldukça yüksektir. Kişinin lekesinin tipine ve yapısına göre seans aralıkları ve seans sayısı belirlenir.

Dermapen tedavisi: Dermapen tedavisinde, ciltte milimetrik kanallar açılarak deri altına çeşitli vitamin ve mineraller verilir. Dermapen tedavisinde hem uygulanan vitaminlerin etkisinden, hem de açılan kanalların leke iyileştirici etkisinden yararlanılır. Bu tedavide de birden fazla seans yapılması önerilir.

Hangi leke tedavisi yapılırsa yapılsın, tedavinin temelinde güneş koruyucu kullanımı vardır. Kış mevsimi olsa da her tedavi sonrasında güneş koruyucu krem kullanımına devam edilmelidir. Ayrıca kişiye özel olarak önerilen ev tedavi ürünleri ile de leke tedavisinin başarılı olması desteklenir.

Cilt lekeleri artık birçok yöntem ile tedavi edilebildiğinden; erken dönemde, doğru yöntemlerle, uzman ellerde yapılan tedaviler sayesinde artık cilt lekeleri kabus olmaktan çıkmalıdır.

Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen

Dermatoloji Uzmanı

Doktorlar Merkezi, Abdi İpekçi Cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat:4 Nişantaşı-İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

www.oykucelen.com

instagram takip: droykumarasoglucelen

www.facebook.com/droykucelen

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler