HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Süpersonik uçaklar geri dönüyor

Sesten hızlı ilk yolcu jeti Concorde’un 2003 yılında uçuştan kaldırılmasının ardında süpersonik uçakların devri kapanmış görünüyordu. Ancak Denver merkezli bir firma olan Boom Technology, süpersonik yolculuğu yeniden başlatmayı planlıyor.

Süpersonik uçaklar geri dönüyor

Boom’un 6 yıl içinde hizmete girmesi beklenirken, pazarın 2035 yılına kadar en az 1.000 adet süpersonik uçağa ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.

Emekliye ayrılmadan önce Concorde jetlerinin en büyük problemi çıkardığı aşırı ses ve yüksek maliyeti idi. Boom’ların ise hem yakıt tüketimini en aza indirgemesi hem de Concorde’lara nazaran 30 kat daha sessiz bir yolculuk sunması hedefleniyor. Concorde jetlerine göre %75 daha ucuz bir seyahat vaat eden Boom’un bilet fiyatlarının çok daha uygun olacağı belirtiliyor.

Mach 2.2 hıza (2.450 km) sahip süpersonik uçaklar ile New York-Londra 3 saat 15 dakika, San Francisco-Tokyo 5 sat 30 dakika, Los Angeles-Sydney arası ise 6 saat 45 dakika sürecek. Daha hizmete girmeden 76 adet sipariş almayı başaran Boom 55 yolcu kapasiteli olacak.

Concorde 2003’te emekliye ayrılmadan önce Atlantik’i sadece üç buçuk saat içinde sesten iki kat hızla geçmişti. 27 yıl hizmette kalan Concorde, Avrupa ve New York arasında düzenli olarak uçtu. Ancak yüksek maliyetler nedeniyle hizmetten çekildi. 2000’de 113 kişinin hayatını kaybettiği trajik kaza da emekli edilmesindeki en büyük nedenlerden biriydi.

****

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler