HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzay İstasyonu’nda neler yaşanıyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda; “UUİ” görevli Astronotlar, bugün ilk kez Uzay’da yetiştirilmiş bir sebzenin tadına bakacak.

Uzay İstasyonu’nda neler yaşanıyor?

Astronotlar, marul yapraklarını yemeden önce sitrik asit temelli dezenfektanla temizleyecek. Marulun sadece yarısını yiyecek olan Astronotlar, diğer yarısını paketleyip donduracak ve incelenmesi için Dünya’ya gönderecek.

UUİ’deki; “Veggie” bitki yetiştirme sistemiyle elde edilen marula “Veg-01″ adı verildi. 8 Temmuz’da ekilen Veg-01’in yetişmesi 33 gün sürmüştü.

Sistemde kullanılan yastıklar, ORBITEC Şirketi tarafından geliştirilmiş ve UUİ’ye 2014’ün Nisan ayında ABD’li Astronot Steve Swanson tarafından getirilmişti.

Sistem yardımıyla yetiştirilen ilk bitkiler, Ekim ayında Dünya’ya gönderilmiş ve Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde, Gıda Güvenlik testlerine tabi tutulmuştu.

Veggie sisteminde, bitkilerin yetişmesi için yeşil LED’lerden daha fazla ışık yayan kırmızı ve mavi LED’ler kullanılıyor. Morumsu renkteki bitkinin daha yenilebilir görünmesi için de sisteme daha sonra yeşil LED ekleniyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden; “NASA” yapılan açıklamada Astronotların UUİ’de yetiştirilen marulu yiyecekleri belirtildi. Astronotların tarihi yemeği, NASA’nın internet sitesinden canlı yayınlanacak.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler