HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

6 günlük bebeğin makasla parmağını kopardılar

Siirt’te sarılık nedeniyle özel bir hastaneye yatırılan 6 günlük bebeğin başparmağının, eline yapışan serum bandının sağlık görevlisi tarafından makasla kesilmesi sırasında koptuğu iddia edildi.

6 günlük bebeğin makasla parmağını kopardılar

Siirt’te yaşayan Esra (19) ve Sezgin Nas (22) çifti, 14 Temmuz'da 8,5 aylık olarak dünyaya gelen bebekleri Cemre'nin, kontrol için götürüldüğü özel bir hastanede sarılık olduğunu öğrendi. Hastaneye yatırılan bebeklerinin durumunda iyileşme görmeyen çift, bebeklerini hastaneden çıkarma kararı aldı. Taburcu işlemlerinin ardından bir erkek sağlık görevlisi tarafından bebeğin elindeki serum bandı makasla çıkarılmak istendi. Makasla bebeğin parmağına yapışmış olan bandı çıkarmaya çalışan sağlık görevlisi, dikkatsizlik sonucu bebeğin sol baş parmağını keserek kopardı. Siirt Devlet Hastanesi’ne oradan da hava ambulansıyla Özel Medicana Konya Hastanesi'ne sevk edilen minik bebek, Ortopedi Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün tarafından acilen ameliyata alındı. Minik Cemre’nin kopan parmağı yaklaşık 4 saat süren zorlu operasyonun ardından yerine dikildi.

BANT YERİNE BEBEĞİN PARMAĞINI KESTİĞİ İDDİASI

Doğumdan sonra bebeğini özel bir hastaneye kontrole götürdüğünü ifade eden anne Esra Nas, “Bebeğimin sarılık olduğunu öğrenince yatırmak zorunda kaldık. Ertesi gün bebeğe tahlil yapıldı, düzelmediğini gördüm. Ben de evde bakarım diyerek taburcu olmak istedim. Bebeğin serumunu çıkarmak için görevliyi çağırdım. O da bebeği yanına getirmemi söyledi. Ben de bebeği kucağıma alıp serumu çıkarmak için yanına götürdüm. Parmağındaki bant epey sarılmıştı ve kurumuştu. Daha sonra hemşire bandı makasla keseyim derken bebeğin parmağını kesti. Ben o sırada bakamadım, kan gelince dışarıya kaçtım. Birden ağlamaya başladım ve orada dona kaldım. Bebeği sonra direkt devlet hastanesine getirdiler. Bana da nereye gideceğini söylemediler. Aşağıya inip güvenliğe bebeğimi nereye götürdünüz diye sordum. Onlar da devlet hastanesine götürdüklerini söyledi. Daha sonra devlet hastanesinden beni arayıp buraya gelebilir misin dediler. Eşimle beraber hastaneye gittiğimde bebeğin parmağının kesildiğini söylediler” dedi.

SAĞLIK GÖREVLİSİNDEN ŞİKAYETÇİ OLUNDU

Bebeğinin parmağının koptuğunu öğrendiğinde fenalaştığını belirten Esra Nas, “Bana ne kadar kesildiği hakkında bilgi vermediler. Sonra hastane araştırmaya başladık ama bulamadık. Akşam da eşim bebeğimi özel hastaneye getirdi. Özel hastaneye gittiklerinde de hiçbir araştırma yapmadılar. Devlet hastanesinde parmağına pansuman yaptılar. Ameliyat olması gerekiyordu, doktor araştırdılar, her tarafı aradılar ama bulamadılar. Eşim daha sonra tekrardan önceki yatırdığımız hastaneye gitti. Orada da bir şey yapamadılar, direkt uzman doktoru çağırdılar. Daha sonra Diyarbakır'a gitmemiz gerektiği söylendi. Siirt Devlet Hastanesi'nden de Özel Medicana Konya Hastanesi önerildi. Ambulans helikopter hazırlandı ve buraya geldik” diye konuştu.

Bebeğinin ameliyat olduğunu ve 5 gün içerisinde iyileşmesini beklediklerini de dile getiren Esra Nas, bebeğinin parmağını kesen sağlık görevlisinden de şikayetçi olduğunu sözlerine ekledi.

“AMELİYAT DÜNYADA İLK VAKA OLABİLİR”

Zorlu bir ameliyatın ardından kopan parmağı yerine diktiklerini kaydeden Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, 6 günlük prematüre doğmuş bir bebeğin başparmağı kopmuş bir şekilde kendilerine getirildiğini belirterek, “Acilen ameliyata aldık ve kopan parmağı yerine diktik. Biz bu müdahaleleri çok sık yapıyoruz. Son 10 gün içerisinde 7-8 kopmuş uzuv diktik. Bu kadar küçük yaşta kopan uzvun yerine dikilmesi, çok nadir olan bir durum. Dünyada ilk vaka da olabilir. Araştırma yaptım benzerini bulamadım fakat bu ilk vaka dememe yeterli olmadı. Daha geniş bir araştırma yapmak lazım. İlk değilse de mutlaka ilklerden biridir. Bebeğin çok küçük olması nedeniyle boyut küçüldüğünde parmağın, uzvun dolayısıyla da artık damarların boyutu küçülüyor. Milim değil de, mikron boyutundaki damarlara, içinden kan geçecek şekilde birleştirme, anastamoz ameliyatı yapıyoruz. Nitekim elimizdeki mikroskobun, son derece gelişmiş bir mikroskop olmasına rağmen en büyük büyütmesinde dahi yeterli gelmedi. Elimizdeki mikro cerrahi aletleri sürekli olarak bu işi yapmaya uygun olan cihazlar olmasına rağmen, onlarda çok büyük kaldılar. Elimizde bu amaçla kullandığımız dikiş, neredeyse gözle görülmeyecek kadar çok ince bir dikiş olmasına rağmen bebeğin damarlarına büyük geldi” dedi.

AMELİYAT 4 SAAT SÜRDÜ

Netice itibariyle normalde iki saatte bitmesi gereken bir ameliyatın zorlukları nedeniyle 4 saat civarında sürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Öğün, “Sonuç olarak bebek ve parmağı iyi durumdadır. Tabi 10 günlük riskli bir dönem var. Bu bebek ve parmağın dikilen kısmı için de geçerlidir. O dönemi atlatırsak, daha sonra parmak kullanır hale gelir. İkinci haftadan sonra parmağı serbest bırakacağız. Parmak direkt olarak oynar hale gelir. Yaşadığı takdirde sıkıntı olmaz” şeklinde konuştu.

SİİRT'TEKİ HASTANEDEN AÇIKLAMA

Öte yandan, bebeğin parmağının kesildiği Siirt Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ekrem Bilek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, parmağın tam olarak kopmadığını fakat çok zedelendiğini ileri sürerek, "Altı günlük çocuğa serum takılmış, çıkarılması sırasında olay yaşanmış. Parmağı kopmadı, fakat çok zedelendi. Görevli erkek hemşire ile ilgili soruşturma açtık. Adli vaka olduğu için de soruşturma başlatıldı. Biz çocuğun sağlık durumu ile ilgili hergün bilgi alıyoruz. Bize düşen bir şey varsa yapmaya hazırız" dedi. (İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler