HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adana'daki yurt yangını faciasından son gelişmeler

Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki yurt yangınında hayatını kaybedenlerin cenazeleri Asri Mezarlığı'ndan alınarak tören için ilçeye gönderilmek üzere araçlara yüklendi. Öte yandan yurdun kapısı incelenecek

Adana'daki yurt yangınının ardından kahreden görüntü... Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki özel öğrenci yurdundaki faciada hayatını kaybeden yurt görevlisinin ardından 10 öğrenci ile 1 küçük çocuğun cenazesi daha defnedilecekleri yerlere gönderildi. Cenazeler Adana'da 3 mahalle ve Tarsus'a gidiyor...

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan son açıklamaya göre, öğrenci yurdundaki faciayla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulacak...

Adana'nın Sinanpaşa Mahallesi'ndeki 'Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında yaşamını yitiren 10 öğrenci, 1 küçük çocuk ve 1 eğitmenin kimlikleri, ailelerden alınan kan örnekleri doğrultusunda belirlendi. Cenazeler, Asri Mezarlık morgundan alınarak üzerilerinde hayatını kaybeden isimlerinin yazılı olduğu kağıtlar ve Türk bayrakları asılan cenaze araçlarına konuldu. Morgun önüne gelen Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. İl Müftüsü Arif Gökçe'nin duasının ardından cenazeler konvoy halinde Aladağ ilçesine hareket etti. Cenazeler, ilçeye bağlı Köprücük, Kışlak ve Karahan mahalleleri ile Mersin'in Tarsus ilçesinde toprağa verilecek.

Aladağ ilçesindeki özel yurtta iki gün önce çıkan yangında 12 kişi hayatını kaybetmiş, 24 kişi yaralanmıştı. Cenazelerin 5. sınıf öğrencileri Cennet Karataş (10), Tuğba Aydoğdu (10) ve Bahtınur Baş (10), 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek (11), 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagır (12), İlknur Maden (12) ve Sümeyye Yetim (12), 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu (13), Sevim Köylü (13) ve Zeliha Avcı (13) ile görevli Fatma Canatan (20) ile bir yurt yetkilisinin çocuğu Sare Betül Genç'e (6) ait olduğu tespit edilmişti.

Yurt görevlisi Fatma Canatan'ın cenazesi, dün yakınları tarafından alınarak Tarsus Şehir Mezarlığı morguna götürülmüştü.

ADANA İTFAİYESİ: YURTTA DENETİM YAPMAMIZ İÇİN BİZE HİÇBİR BAŞVURU GELMEDİ!

Adana İtfaiye Daire Başkanı Fahri Durukan, 11 çocuğun yanarak öldüğü Adana Aladağ’daki yurt faciasına ilişkin olarak, “Yurtta denetim yapmamız için bize hiçbir başvuru gelmedi. Aladağ İtfaiyesi de böyle bir denetim yapmadı" dedi.

Posta yazarı Nedim Şener'e konuşan Durukan, "Yangın sonrası gördük ki; yurtta ne yangın sensörü var, ne de yangın tüpü. Yangın merdivenine açılan kapılar PVC’den yapılmış. Yangında genişleyip, eriyip yapışmışlar. O yüzden çocuklar yangın merdivenine ulaşan kapıları açamamış” ifadesini kullandı.

Facia sonrası devlet, yurdun gerekli tüm denetimlerinin en son 2016’da yapıldığını ve kurallara aykırı bir durumun olmadığını açıklamıştı.

FACİANIN YAŞANDIĞI YURDUN KAPISI İNCELENMEK ÜZERE SÖKÜLDÜ

Aladağ'da çıkan yangında yaşamını yitiren 11'i öğrenci 12 kişinin cenazeleri, DNA testi yapıldıktan sonra ailelerine teslim edildi. Çok tartışılan o yangın merdivenin kapısı incelenmek üzere söküldü. Öte yandan, olaydan sonra gözaltına alınan 12 kişiden 3'ü yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Aladağ İlçesi’ndeki 12 kişinin öldüğü yurt yangınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kaynak, üçüncü kattaki yangın merdiveninin kilitli olmadığını belirterek, bu bilgileri hem Aladağ Cumhuriyet Savcısı, hem de olay yeri inceleme ekiplerinden aldığı bilgilere dayanarak verdiğini söyledi. Üçüncü kattaki yangın merdiveni kapısında ölen herhangi bir çocuk olmadığını söyleyen Kaynak, kapıların sökülmesiyle ilgili olarak da, “Olay yeri inceleme ekipleri, kapıları ısıya ve yangına dayanıklılıklarının tespiti için söktü. Bu kapılar incelenmesi için laboratuvara gönderildi” dedi.

BİLİRKİŞİ ÖN RAPORU: ŞALTERLER ESKİ, YANGIN MERDİVENİNİN KOLU YOK

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılğı’nın yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, yaşamını yitirenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şartellerin eskimiş olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasından kaynaklandığı görüşü yer aldı.

İş güvenliği uzmanı bilirkişisi, binanın 1’inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı görüşünü ortaya koydu. Elektrik ile ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceği, şartellerin eskimesinden veya özelliği kaybetmesinden kaynaklı ark olmuşması ve alev almasından çıkmış olabileceğini kaydetti. Ayrıca hazırlanan raporda, yaşamını yitirenlerden 7’sinin ikinci kattaki bir odada olduğu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesedinin bulunduğu, 1 kişinin cesedinin ise birinci katta bulunduğu da belirtildi.

BELEDİYE BAŞKANI’NDAN SON AÇIKLAMA

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü, yanan yurt binasında yangın merdivenin kilitli olduğu şeklindeki sözlerine karşılık Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın, “Hayır kilitli değildi” şeklindeki açıklaması üzerine şunları söyledi:

“İtfaiye ekibimiz bu işin uzmanları. Öğrenciler üst kata doğru çıkmış. Oradaki kapılara yönelmiş. Yangın merdiveni kapısına da yüklenilmiş. Ama açılamamış. Bu; kilitli olduğu, yangından etkilenip PVC kapının erimesi ve şişmesi sebepleriyle olabilir. Bu kapının PVC değil, yangına dayanıklı olması yönetmelik gereğidir.”

Ruhsat verildikten sonra belediyelerin herhangi bir denetleme yetkisi olmadığını da belirten Sözlü, ayrıca yangın ihbarının geç yapıldığını, itfaiye araçlarının ulaştığında alt katta çıkan yangının, çatı katına kadar ulaşmış olduğunun görüldüğünü söyledi. Sözlü bu arada Adana’da yaklaşık 100 tane benzer yurt olduğunu, bunun 80’ninin aynı cemaate ait olduğunu da söyledi.

3 KİŞİ, YURTDIŞI YASAĞI KONULUP SERBEST BIRAKILDI

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, öğrenci yurdunda görevli 8 kişi ve yurdun bağlı bulunduğu dernek yöneticisi 6 kişi olmak üzere toplam 14 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, bu kişilerden 12’si gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan ve yurtta eğitmenlik yaptığı öğrenilen Neslihan D., Betül K. ve Nesrin D. dün gece adliyeye sevk edildi. Zanlılar suçlamaları kabul etmezken mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Bu arada 9 kişinin sorgusu ilçe emniyet amirliğinde devam ederken, kaçan 2 zanlının da yakalanması çalışması devam ediyor.

YURT YANGININDA ÖLENLERİN CENAZELERİ ALINDI

Yaşamlarını yitirenlerin cenazeleri Asri Mezarlığı’ndan alınarak araçlara yüklendi. Cenazeler toprağa verilmek üzere köylerine götürüldü. Aladağ’a bağlı Köprücük Köyü’nde düzenlenecek bir törene AB Bakanı Ömer Çelik’in de katılacak. (AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler