HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara'daki patlamayı protesto edenlere polis müdahalesi

Batman'da HDP'nin çağrısı üzerine parti binası önünde bir araya gelen grup, Ankara'daki patlamaya tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı.

İSTİKLAL CADDESİ'NDE PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ

Ankara'daki terör saldırısını protesto eden yüzlerce kişi, saat 18.00'da Beyoğlu Tünel Meydanı'nda toplandı. Tünel Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyen yüzlerce kişi yürüyüş boyunca slogan atan binlerce kişi, terörü lanetledi.

Tünel Meydanı'nda bir araya gelen çeşitli sivil kuruluşlarına üye yüzlerce kişi, saat 18.00'da, Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Ankara'da yaşanan patlamayı protesto eden grup üyeleri, yürüyüş boyunca sık sık "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları attı. Galatasaray Meydanı'na ulaşan grup üyeleri, burada, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin yaptığı kısa konuşmaların ardından ortak basın açıklaması okundu.

"KATLİAMIN GERÇEKLEŞMESİNE NEDEN OLANLARI LANETLİYORUZ"

Barış Bloku üyesi Özlem Tolu'nun okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ankara'da yaşanan saldırı, emekçilerin barış, demokrasi ve özgürlük taleplerini hedef almıştır. Demokrasi güçleri olarak her fırsatta savaş çığırtkanlığı yapanlara karşı 'inadına barış' diyen barış savunucularına göz göre göre katledenleri ve bu katliamın gerçekleşmesine neden olanları lanetliyoruz"

"İNADINA ÖZGÜR OLACAĞIZ İNADINA BARIŞ İÇİNDE OLACAĞIZ"

Basın açıklamasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Beyza Üstün bir konuşma yaptı.

Açıklamaların ardından grup üyeleri kısa süreli oturma eylemi yaptı. Grup üyeleri daha sonra protesto eylemine son verdi. Dağılım sırasında, bir grup Tarlabaşı Bulvarı'nda tekrar oturma eylemi yapmak istedi. Polis, gaz ve plastik mermilerle gruba müdahale etti. Müdahalenin ardından grup üyeleri ara sokaklara kaçtı.

HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Batman Milletvekili adayı Kadir Tunç, Ankara Tren Garı kavşağında meydana gelen son açıklamaya göre 95 kişinin yaşamını yitirdiği patlama kitlesel basın açıklamasıyla kınadı.

Milletvekilleri kortej önünde yürüdükleri sırada TOMA araçları, basınçlı suyla grubu dağıttı. Milletvekilleri ile Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, basınçlı sudan etkilenirken, polis göz yaşartıcı sprey kullandı.

Ankara Tren Gar'ı kavşağında bu sabah meydana gelen iki patlamanın protesto edilmesi amacıyla Batman'da Turgut Özal Bulvarı'nda bulunan HDP il binası önünde toplanan partililere HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Batman Milletvekili adayı Kadir Tunç'un yanı sıra Belediye Başkanı Sabri Özdemir, HDP İl Başkanı Abdulbari Karaağaç da destek verdi. HDP İl binası önünde toplanan gruba seslenen HDP Milletvekili Mardin Mehmet Ali Aslan, şöyle dedi:

"Kendi iktidar ve sarayları için gözlerini kırpmadan insan öldürüyorlar. Öğle saatlerine kadar da henüz bir açıklamanın yapılmaması da düşündürücüdür. Bu olay insanlık dışıdır. Polis yaralılara müdahale edeceğine biber gazıyla müdahalede bulunuyor. Er geç bir gün bu saray yıkılacaktır."

HDP İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç, Dörtyol Kavşağı'ndan Atatürk Parkı'na kadar polis engeline rağmen yürüyeceklerini söyledi.

YÜRÜYÜŞE MÜDAHALE

HDP Batman Milletvekilleri'nin de aralarında bulunduğu kitle yürüyüşe geçtiği anda Emniyet yetkilileriyle karşılaştı. Milletvekili Mehmet Ali Aslan, trafiği işgal etmeyeceklerini belirterek; "Kaldırımda yürüyeceğiz. Yolu trafiğe kapatmıyoruz. Yürüyüşümüzü engellemeyin" dedi. Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir de trafiği aksatmayacaklarını, kaldırımı kullanacaklarını söyledi. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Dönmez ve Güvenlik Şube Müdürü Akın Şahin, yürümek isteyen gruba, "Yürüyüşünüz kanunsuz. Basın açıklamasını yaptınız. Müdahale etmek zorunda kalacağız" uyarısında bulundu.

MİLLETVEKİLLERİNE TAZYİKLİ SU

HDP Milletvekillerinin beraberindeki parti yöneticileri ve Belediye Başkanı, Dörtyol Kavşağı'nda oturdukları sırada TOMA'nın sıktığı basınçlı su müdahalesiyle karşılaştı. Ardından grupla yürüyen HDP milletvekilleri, bir kez daha polis engeliyle karşılaştı. Çıkan arbede sırasında sağ gözüne aldığı darbeyle hastaneye kaldırılan partililerden Abdulkadir İzol, "Kitle arasındaydım. Birden tazyikli su gözüme isabet etti. Şimdi de sağ gözüm görmüyor" dedi.

Olaylarda 4 kişi gözaltına alındı. Daha sonra Atatürk parkında açıklama yapan HDP Milletvekilleri, polisin sert tutumuna tepki gösterdi. Aslan; "Güvenlik Yasası'nda 'Yüzünü kapatmayın' diyorsunuz. Siz silahlanıp yüzünüzü kapatıyorsunuz. Elimizde ne silah var ne başka bir şey. Bu da size kapak olsun" dedi.

İZMİR

Ankara'da yaşanan terör saldırısı İzmir'de sivil toplum kuruluşlarına üye binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde toplanan değişik sivil toplum örgütü ve siyasi partilere mensup yaklaşık 5 bin kişi Basmane Meydanı'na kadar yürüyüp burada basın açıklaması yapacağını duyurdu. Ancak polis yürüyüşe izin vermedi.Topluluk liderlerleri ile polisin görüşmesi sonucu Gündoğdu Meydanı'na yürünmesine karar verildi. Topluluk sloganlar atarak, yakın olan Gündoğdu Meydanı'na çıktı. Burada dağılmayan gruptakiler bir süre sonra Cumhuriyet Meydanı'na 1. Kordon'dan yürüyüp basın açıklamasını burada yapacağını söyledi. Polis bu kez de 1. Kordon'un Cumhuriyet Meydanı'na doğru olan bölümünü kesti. Bu sırada kısa süreli gerginlik yaşandı. Gruptan polise taş atıldığı görüldü. Araya girenler gerginliği önledi. Grubun 1. Kordon'daki protestosu devam ediyor.

HATAY

Ankara'da 86 kişinin hayatını kaybettiği ve 186 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı protesto eden gruba polis müdahale etti.

Ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı protesto etmek için Defne ilçesi Uğur Mumcu Alanı'nda toplanan bir grup Gündüz Caddesi'ne doğru yürüdü. Armutlu Mahalle kavşağına gelen grup polis ekiplerinin ikazına rağmen yürümekte ısrar edince polis ekipleri gruba müdahale etti. Gruptakilerin polise taş ve şişe fırlatması üzerine polis, tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan gruptakiler, cadde üzerindeki esnafların ikna etmesi sonucu dağıldı.

BATMAN

HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Batman Milletvekili adayı Kadir Tunç, Ankara Tren Garı kavşağında meydana gelen patlamasıyla basın açıklamasıyla kınadı. Milletvekilleri kortej önünde yürüdükleri sırada TOMA araçları, basınçlı suyla grubu dağıttı. Milletvekilleri ile Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, basınçlı sudan etkilenirken, polis gözyaşartıcı sprey kullandı.

Ankara'daki saldırı Aydın'da protesto edildi

Ankara'daki tren garı önünde meydana gelen ve 95 kişinin hayatını kaybettiği saldırı Aydın'da protesto edildi.

Aydın HDP İl Örgütü tarafından düzenlenen protesto yürüyüşünde konuşan Milletvekili Adayı Doğan Erbaş, "Bu saldırıyı isim olarak kim yapmış bilmiyoruz, ama zihniyet olarak kimin yaptırdığını çok iyi biliyoruz" dedi.

Ankara'da meydana gelen patlamaları protesto etmek için HDP üyesi bir grup Sevgi Yolu'nda toplanarak Adnan Menderes Bulvarı'ndan Abide Meydanı ve Atatürk Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında gruptakiler sık sık, 'Susma sustukça sıra sana gelecek' ve 'Savaşa hayır, barış hemen şimdi' sloganları attı. Atatürk Kent Meydanı'nda HDP Aydın milletvekili adayı Doğan Erbaş yaptığı basın açıklamasında, "Acımız büyük, yaramız çok derin, üzüntümüz büyük ama öfkemiz de büyük. Bugün Ankara'da Türkiye'nin ve Kürdistan'ın dört bir yanından gelerek barışın ve kardeşliğin sesini dile getirmek istediler. Dört bir yandan gelen kadınlar, gençler, yaşlılar, sendikacılar, emekçiler bir arada yaşamak istiyoruz dediler. Savaşa hayır dediler. Barış istediler. Bunun için maalesef çok vahşi bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Bu saldırıyı isim olarak, kişi olarak şuan kim yapmış bilmiyoruz ama zihniyet olarak, siyaset olarak kimin yaptırdığını çok iyi biliyoruz" dedi.

Polisin sıkı güvenlik tedbiri aldığı protestoda konuşması sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti aleyhine sloganlarla kesilen Doğan Erbaş, konuşmasını tamamladıktan sonra, oturma eylemi yapan grup olaysız şekilde dağıldı.

ESKİŞEHİR

Ankara'daki terör saldırısını protesto etmek için Eskişehir'de düzenlenen yürüyüş sırasında görüntü çeken bir polis memuru ve yoldan geçen bir vatandaş, gruptaki bazı kişilerce darbedildi.

Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi üzerindeki bir alışveriş merkezi önünde toplanan grup, ellerinde taşıdıkları pankartlar ve sloganlar eşliğinde, yürüyüşe geçti.

Bu sırada, grup üyelerinden bazıları, görüntü çeken bir polis memuru ile yoldan geçen bir vatandaşı darbetti. Polis memuru ve vatandaş, gruptaki diğer kişilerce kurtarıldı. Yaralanan polis memuru ile vatandaş, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Bir süre protesto yürüyüşü yapan grup üyeleri, saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından dağıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi ofis semtinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi sloganlar attı. Protesto eylemine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Fırat Anlı, HDP Eş Başkanı Ömer Önen, partililer ve sendika temsilcileri katıldı.

Kalabalık açıklamanın ardından yaklaşık 5 dakika oturma eylemi yaparak saldırıya tepki gösterdikten sonra dağıldı.

VAN

Patlamayı protesto amacıyla Cumhuriyet Caddesi'ndeki Faqiye Teyran Parkı'nda toplanan bazı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri basın açıklaması yaptı.

Daha sonra Cumhuriyet Caddesi'nden 2 Nisan Kavşağı'na kadar yürüyen grup, burada oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eylemin ardından tekrar çarşı merkezine yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. HDP yöneticilerinin, emniyet yetkilileriyle yaptığı görüşme sonucu grubun yolu kapatmamak şartıyla yürümesine izin verildi. Ancak bu sırada bazı kişilerin güvenlik güçlerine taş atması üzerine gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Çarşı merkezi ve ara sokaklara dağılan grup, polisin müdahalesiyle dağıldı.

Ankara’daki Saldırı Hakkari’de Protesto Edildi

Hakkari'deki demokratik kitle örgütleri, Ankara Tren Garı yakınlarında meydana gelen patlamayı düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması ile kınadı.

Ankara Sıhhiye Meydanı'nda bugün "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" mitingi öncesinde düzenlenen bombalı saldırıyı kınamak amacıyla Hakkari'de yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katılırken, esnaflar da kepenk kapatarak eyleme destek verdi. Belediye, HDB, BDP ile birçok iş yeri siyah bezler astı. Bulvar Caddesi üzerinde başlayan yürüyüşe HDP Milletvekili Nihat Akdoğan, belediye eş başkanları, HDP, DBP eş başkanları, Meya-Der, İHD, Mazlum-Der, STK temsilcileri, Barış Anneleri ile binlerce kişi katıldı. KESK binası önünden siyah pankarta yazılı "Yapılan alçakça saldırıyı lanetliyoruz. İnadına barış, inadına barış” pankartı ve boş siyah pankartlarla yürüyüşe geçen grup, saldırıyı kınayan sloganlar attı.Çevrede ise olası olaylara karşı yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Belediye binası önünde demokratik kitle örgütleri adına basın açıklaması yapan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Asım Özcan, "Bilindiği üzere ülkenin dört bir yanından 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi' yürüyüşü için Ankara'da bir araya gelen yurttaşlarımızın birlik ve beraberliğini hazmedemeyen güçler aramıza girip, alçakça iki ayrı saldırıda bulunmuş, onlarca yoldaşımız şehit olurken, yüzlercesi ise yaralanmıştır" dedi.

Hakkari HDP Milletvekili Nihat Akdoğan ise, "Bütün mitinglerimizde önlem alınmadığı için patlamalar oluyor. Hakkari'nin iki sokağında sivil halka karşı alınan önlemler Ankara Tren Garı'nda alınmış olsaydı bugünkü bu katliam yaşanmazdı. Hedef alınan ise HDP bayrakları bulunanlardır” dedi.

Akdoğan, KCK'nın ateşkes ilan ettiğini de söyledi.

KADIKÖY'DE PROTESTO

Yüzlerce kişi, Kadıköy'de bulunan Karaköy-Eminönü iskelesi önünde toplandı.

Grup üyeleri, “Irkçı Faşist Saldırılara Son", "Barış Hemen Şimdi" yazılı bir pankart açarak, patlamayı protesto etmek amacıyla oturma eylemine başladı. Grup üyeleri, sık sık sloganlar attı.

Yaklaşık 1 saat süren oturma eyleminden sonra grup, Beyoğlu Tünel Meydanı'nda yapılacak olan eyleme katılmak için vapur ile Karaköy'e geçti.

TUNCELİ'DE YÜRÜYÜŞ

Tunceli'de binlerce kişi Ankara'da yaşanan patlamayı protesto etti.

Tunceli'de Dersim Halk Meclisi'nin çağrısı üzerine merkez Sanat Sokağı'nda bir araya gelen ve aralarında HDP milletvekilleri Edibe Şahin ile Alican Önlü'nün de bulunduğu binlerce kişi, alkış ve sloganlarla Cumhuriyet Caddesi üzerine kadar yürüdü. Burada Ankara'da yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kalabalık, daha sonra yolu trafiğe kapatarak, beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Açıklamanın ardından alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı'na yürüyen kalabalık, daha sonra sessizce dağıldı.

KARS

Ankara'daki terör saldırısı Kars ve Kağızman ilçesinde de kınandı.

Kars şehir merkezinde HDP, DBP öncülüğünde düzenlenen tepki yürüyüşüne, CHP, KESK, DİSK, Kars Devrimci 78'liler Derneği ve İnsan Hakları Derneği üyeleri de destek verdi.

HDP Kars İl Örgütü binası önünde toplanan grup, Faikbey Caddesi'nden sloganlarla yürüyüşe geçti. Atatürk Caddesi Kavşağı'na kadar yürüyen grup, burada terör saldırısında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

HDP Kars Milletvekili Şafak Özanli, burada yaptığı açıklamada, bugünün, Türkiye için kara bir gün olduğunu ifade etti.

Yapılan saldırıyla "inadına barış" diyen insanların katledildiğini dile getiren Özanli, katliamı nefretle kınadıklarını söyledi.

Basın açıklamasının ardından terör saldırısını kınamak için 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup, eylemlerini HDP Kars İl Örgütü binasına yürüyüşle sonlandırdı.

Terör saldırısı Kağızman ilçesinde de İstiklal Alanı'nda DBP Kağızman İlçe Örgütünce yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

SALDIRI, UŞAK VE TEKİRDAĞ'DA PROTESTO EDİLDİ

Ankara'daki terör saldırısı, Uşak ve Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde protesto edildi.

Uşak'ta çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin üyeleri, akşam saatlerinde Uşak Belediyesi önünde toplanarak yürüyüşe geçti.

İsmetpaşa Caddesi'nden Tritoğlu Parkı'na ulaşan gruptakiler, sloganlar atarak Ankara'daki terör saldırısına tepki gösterdi.

Eğitim-Sen Uşak Şubesi sekreteri İsyan Can Meriç, grup adına yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an önce bulunmasını istedi.

Yaşananların katliam olduğunu ifade eden Meriç, "7 Haziran seçimlerinin ardından tırmandırılan şiddet pek çok canımızı aldı. Bugün Ankara'da yaşanan vahşetin sorumluları bulunmalı. Biz inadına barış demeye devam edeceğiz" dedi.

Saldırıdan yara almadan kurtulan bazı kişilerin de katıldığı gösteri olaysız sona erdi.

Çorlu'da ise Atatürk Meydanı'nda toplanan grup, sloganlar atarak terör saldırısını protesto etti.

Meydanda bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra Tekirdağ'dan Ankara'daki mitinge katılan ve geriye dönen grubu sloganlarla karşıladı.

Ankara'dan gelen grup adına konuşan Emri Demirkır, barış ve kardeşlik mitingi için Çorlu'dan otobüsle gittikleri Ankara'da saldırıya uğradıklarını söyledi.

Demirkır, "Kardeşlik ve barış için gittiğimiz Ankara'da bombalar patladı ve çok sayıda insan öldü. Yüzlerce insanımız da ağır yaralı. Evlerinden kardeşlik için çıkan arkadaşlarımız bu akşam geriye dönemediler" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

İZMİR'DE 65 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir'de, Ankara'daki patlamayı protesto etmek için toplanan ve yürüyüş yapmak isteyen grup, yürüyüşlerine izin verilmeyince polise taş ve havai fişek attı. Olayda 65 kişiyi gözaltına alındı.

Ankara'da meydana gelen ve 95 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı terör saldırısının ardından, Konak ilçesine bağlı Alsancak semtinde HDP İzmir İl Örgütü başta olmak üzere bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 2 bin kişi, durumu protesto etmek için toplandı.

Tansiyonun sürekli yükseldiği yürüyüşte, eylemciler sloganlar atarak polisi dinlemedi ve Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi. Polis yasal olmadığı için grubu yürümesine izin vermedi. Gruptan bazıları bunun üzerine, Alsancak Kıbrısşehitleri Caddesi üzerinde, polise taş ve havai fişklerle saldırdı. Polis gruba anons yaparak uyardı. Polis yaklaşık 1 saat uyarılarına rağmen grup dağılmayıp saldırılara devam edince müdahale etti. Ara sokaklara kaçan ve işyerlerine gizlenmeye çalışan 65 kişiyi polis ekipleri gözaltına aldı.

'Barikat kurmak', 'Yüzlerini kapatmak', 'Polise ve işyerlerine taşla saldırmak' suçlamalarından gözaltına alınan 65 kişi, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

(Ajanslar)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler