HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Antalya'da şiddetli patlama: 2 ölü, 17 yaralı

Antalya Organize Saniye Bölgesi’nde bulunan bir çamaşırhanede patlama meydana geldi.

Patlama nedeniyle ilk belirlemelere göre 2 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Beyazz Endüstriyel Tekstil Yıkama Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Tüm kurumların ilgili birimleriyle olay yerinde olduğunu kaydeden Kısa, "Sağlık ekiplerinden aldığımız bilgiye göre 13 yaralı var. 4 yaralının tedavisi ayakta yapıldı. Yaralılardan 2'sinin durumunun ise kritik olduğu bildirildi" dedi. Patlamanın buhar kazanından kaynaklandığını düşündüklerini kaydeden Kısa, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Antalya-Burdur karayolunda bulunan Organize Saniye Bölgesi 1. kısımdaki bir çamaşırhanede patlama meydana geldi.

Buhar kazanından meydana geldiği belirtilen patlama nedeniyle ilk belirlemelere göre 2 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiği, 5 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Öte yandan, bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikada meydana gelen patlamayla ilgili, "Kazanın nedeni, ilk anda aldığımız bilgilerle buhar kazanının patlaması. Nedeni konusunda ilgili bakanlıklarla OSB yetkilileri çalışıyorlar" dedi.

Vali Türker, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde patlamanın meydana geldiği Beyazz Endüstriyel Yıkama Fabrikası'nda incelemelerde bulundu.

Bölgede çalışan görevlilerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Türker, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın saat 08.05'te tekstil üretimi ve yıkama faaliyeti yapılan fabrikanın kazanında meydana geldiğini bildirdi.

Patlamada 2 kadın işçinin öldüğünü, 6'sı kadın 10 işçinin de yaralandığını kaydeden Türker, yaralıların 5'inin durumunun ağır olduğuna işaret etti. Olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını belirten Vali Türker, "Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı müfettişleri olay yerinde incelemede bulunuyor. Bilim ve Sanayi Bakanlığının iş güvenliğinden sorumlu uzmanları da burada. Adli ve idari bakımdan soruşturmalar yürüyor. Hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

- Bazı işçiler ayakta tedavi edildi

Vali Türker, gazetecilerin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) yaralı sayısını 27 olarak açıkladığını hatırlatması üzerine de patlamada hafif yaralanan bazı kişilerin ayakta tedavi edildiklerine dikkati çekti. Kazanın nedeninin teknik incelemeler sonucunda belli olacağını belirten Türker, "Kazanın nedeni, ilk anda aldığımız bilgilerle buhar kazanının patlaması. Nedeni konusunda ilgili bakanlıklarla OSB yetkilileri çalışıyorlar" diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri ile OSB'nin arama kurtarma ekibinin de olaya gecikmeden müdahale ettiğini vurgulayan Türker, kazaya gecikmeden müdahale eden personele teşekkür etti.

- Ocak ayında denetimden geçirildi

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ümit Büyükeşmeli de olay yerinde incelemelerde bulundu. Büyükeşmeli, gazetecilere yaptığı açıklamada, odaya bağlı teknik ekibin patlamanın meydana geldiği bölgede inceleme yaptığını kaydetti. Patlamanın meydana geldiği fabrikada daha önce yaptıkları denetimle ilgili bilgi veren Büyükeşmeli, şöyle konuştu:

"İlgili kazanı ocak ayında periyodik kontrolden geçirdik. Gördüğümüz eksiklikleri raporumuzda belirttik. Bugün de teknik ekibimizle bir ön çalışma yaptık. Eksikliklerini bildirdiğimiz ilgili araçlarla ilgili gerekli araştırmayı yapacağız tamamlanmış mı tamamlanmamış mı diye. Bizim ön düşüncemiz, ilgili kazanın işletme esnasında su seviyesinin düştüğü, dolayısıyla susuz kalmasından sonra yapılması gereken kazanın soğutularak işletmeden çekilmesi yerine muhtemelen su verilerek kazanın aşırı ısınmasından dolayı patlamanın meydana geldiği yönünde. Kazan operatörlerinde 'Kazancı operatör belgesi' olması gerekiyor. Bunu da araştıracağız."

- Sesli ikaz sistemi ve patlama kapağı eksikti

Büyükeşmeli, ocak ayında yapılan denetimde firmada hangi eksiklerin tespit edildiğinin sorulması üzerine, "Tespit ettiğimiz eksikliklerden biri kazan kapağı, yani patlama kapağının olmaması. İkincisi de su seviyesini belirleyen sesli ikaz sisteminin olmaması. Ancak bu eksikliklerin giderilip giderilmediği konusunda bir tespit yapamadık" dedi. Başkan Büyükeşmeli, patlamaya bu eksiklerin sebep olup olmadığı yönündeki soruya da "Kazandaki su seviyesinin düşmesi bu ikaz sistemiyle ilgili. Yani ikaz sistemi ikaz verir ve ilgili kişi gerekli tedbirleri alır. Bu alınacak tedbirlerin başında da kazanın soğutulması gelir. Tam tersi kazana su basılması patlamaya sebep olur" yanıtını verdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler