HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AVM faciası davasında karar açıklandı

Esenyurt'ta 11 Mart 2012 tarihinde bir Marmarapark AVM'nin inşaatındaki çadırda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangın ile ilgili açılan dava sonuçlandı.

AVM faciası davasında karar açıklandı

4 kişiyi 10’ar yıl, 2 kişiyi 6’şar yıl bir kişiyi de 5 yıl hapis cezası ile cezalandıran mahkeme, Marmarapark AVM’nin yöneticisi Andreas Michael Hohlmann’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında da beraat kararı verdi.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, tutuksuz sanıklar Abdullah Altun, Kadir Altun, Mehmet Altun ve Hikmet Tezcan ile avukatları ve müşteki avukatları hazır bulundu.Müşteki avukatları adına söz alan Gökhan Küçük, savcı tarafından geçtiğimiz duruşmada verilen esas hakkındaki mütalaanın dosyanın kapsamından çok uzak kaldığını belirerek, “İşçiler için kanuna, tüzüğe uygun koşullar sağlansaydı bu yangın çıkmazdı” dedi. Savcının AVM Genel Müdürü Andreas Michael Hohlmann ve inşaatı yapan firmaların yöneticilerine beraat istediğini hatırlatan Avukat Küçük, “Eğer bunları cezalandırmayacaksak biz böyle bir tatmin istemiyoruz. Eğer 5 kişi cezalandırılacaksa vay Türkiye’nin haline. Siz istediğiniz kadar birilerini suçsuz kılın,toplum nezdinde sorumlular belli. Adaletle ilgili gerçekten sizden bir beklentimiz var. 11 kişi cayır cayır yandı” dedi.

Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatlerini istedi. Duruşmaya katılan sanıklar da beraatlerine karar verilmesini istediler.

TAŞERON FİRMANIN YÖNETİCİLERİNE CEZA VERİLDİ

Ardından kararını açıklayan mahkeme, kaba inşaatı yapan alt taşeron firma Kalden İnşaat’ın ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun ve Kadir Altun ile elektrikçi Şaban Bakırcı’nın “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan birinci derece asli kusurlu bularak 10’ar yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

Mahkeme, iş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Ömer Faruk Gülmez’i “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan birinci derece tali kusurlu bularak 6’şar yıl, Hikmet Tezcan’ı da ikinci derece tali kusurlu bularak 5 yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

Mahkeme, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” ve “Taksirle yangına neden olma” suçlarından yargılanan Kaldem İnşaat’ın hak ediş mühendisi Kaan Akarsu, inşaatta demirci ustaları olarak çalışan sezgin Atalay, Süleyman Aslan ve Arif Korkmaz ile Kayı İnşaat’ın şantiye şefi Erdal Gümüş ve Andreas Michael Hohlmann’ın beraatlerine karar verdi.

KARARA TAPKİ GÖSTERDİLER

Müştekilerin avukatları ve yakınlarını kaybedenler, karar sonrası Bakırköy Adalet sarayı’nın önünde yaptıkları basın açıklaması ile karara tepki gösterdiler. Müştekiler adına açıklama yapan Avukat Gökhan Küçük, 2012’de önlemlerin alınmamasından dolayı İstanbul’un göbeğinde11 işçinin cayır cayır yandığını hatırlatarak, “10 kişinin yatacağı yerde 40 kişinin yattığı bir ortamda elektrik kaçağından dolayı 11 insanımız aramızdan ayrıldı. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bugün vermiş olduğu karar adaleti tesis ettirmekten çok çok uzak. Tabii ki bu karar temyiz edilecek. Bu dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin önüne gidecek, bu daire üzerinde büyük bir sorumluluk var” dedi.

EŞİNİN ADINI OĞLUNA VERDİ

Yangında hayatını kaybeden Ahmet Yağal’ın eşi Semra Yağal, adliyeye 3 yaşındaki oğlu Ahmet ile geldi. Eşi ölürken bir aylık hamile olduğunu söyleyen Yağal, “2012’de yaşadığımız acıyı bugün bir kez daha büyük bir şekilde yaşadık. Tutuklanması gereken kişileri sanık sandalyesinde görmedik. İstediğimiz şekilde de sonuç almadık. Acımız halen büyük. Ülkede hayvana değer veriliyor, insana, işçiye değer verilmiyor. Eşim öldüğünde bir aylık hamileydim. Babasını göremedi ama babasının adını yaşatacak. Çocuğum mahkeme kapılarında büyüdü, baba kucağında büyümedi. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın” dedi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 11 Marta 2013 tarihinde Esenyurt’ta Marmarapark AVM’nin şantiyesinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem İnşaat’ın çadırında yangın meydana geldiği, yangın sonucunda 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

İddianamede şüpheliler Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş, Cem Yıllar, sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan, Andreas Michael Hohlmann ve Mehmet Altun hakkında, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlarından 2 yıldan 23.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler