HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cepte mobil servis dolandırıcılığı iddiası

Aman DİKKAT! İnternette gezerken bilmeden tıkladığınız bir link cep telefonu faturanızı kabartabilir.

Cepte mobil servis dolandırıcılığı iddiası

Sanal alem dolandırıcıları bu kez de vatandaşın cep telefonu faturasını kabartıyor. GSM şirketlerinin aracılık ettiği dolandırıcı firmalar, yasal faaliyet içinde hareket ettikleri iddiasıyla vatandaşın izni olmadan cep telefonu faturalarından her ay 56 lira haksız kazanç elde ediyor.

Cep telefonundan mobil veri ile internette gezinen vatandaş bilmediği bir linkin açılmasıyla hiçbir üyelik ve onay bilgilendirilmesi yapılmadan bir video platformuna üye yapılıyor. Bu üyelik bilgisi cep telefonuna mesaj olarak atılıyor. Vatandaş ne olduğunu anlamak için operatörünü aradığında ise, kendisinden her ay 56 lira kesileceği bilgisini paylaşıyor. Vatandaş duruma itiraz ediyor ve işlemin bilgisi ve onayı dışında gerçekleştiğini ve bunun bir dolandırıcılık olduğunu dile getiriyor ancak durum değişmiyor. Çağrı merkezi çalışanı bu içerik servisinin kendilerine ait olmadığını ve vatandaşın onayı dışında abonelik işlemi gerçekleştiren firma tarafından iptal edilebileceğini söylüyor. Oysa üyeliği gerçekleştiren ve vatandaş adına hiçbir onay ve teyit almadan ödemeyi yapan GSM operatörü!

BENZER BİRÇOK OLAY VAR

Konuyu internetten araştırınca, GSM operatörü kullanıcılarının benzer olaylara maruz kalmış olduğunu görmek zor değil. Şikayeti üzerine parasını geri alabilenler de olmuş ancak miktarın küçüklüğünden ötürü ‘lanet olsun’ deyip olayın peşini bırakanlar da olmuş. Mağdurlardan biri ise durumu BTK’ya ilettiğini daha sonra GSM operatörünün kendisini arayarak türlü türlü kampanyalar sunduğunu iddia etti.

“KİŞİSEL BİLGİLERİ PAYLAŞIYORLAR”

​GSM operatörlerinin çağrı merkezi elemanları, kendilerinin aracı olduğu bu şekilde onlarca mobil servis şirketi bulunduğunu ve bunların yasal olduğunu, BTK'nın bilgisi dahilinde olduğunu söylüyor. Eleman, cep telefonu kullanıcısının talep etmesi durumunda, kişisel bilgilerinin İnternet ve SMS içerik servis sağlayıcılarıyla paylaşımının kapatılabileceği bilgisini vererek, aslında vatandaşların kişisel verilerinin daha öncesinde bu firmalarla paylaşıldığını da itiraf etmiş oluyor.

ŞİKAYET YAĞIYOR

İçerik servisi adı altında vatandaşın parasını alan firmalar için binlerce vatandaş şikayet başvurularında bulunuyor. Hiçbir şekilde bir servis üyeliğine ve ödemeye onay vermediklerini ifade eden vatandaşlar, GSM şirketlerinin de bu dolandırıcılık şikayetlerini görmezden geldiklerini ve önlem almadıklarını anlatıyorlar.

BTK BU DOLANDIRICILIK OLAYLARINA KARŞI NE YAPIYOR?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), GSM şirketleri üzerinden vatandaşı dolandıran bu şirketlerle ilgili en etkili mücadeleyi verebilecek tek kurum. Yasal kılıf adı altında vatandaşların onayı olmaksızın GSM şirketlerini aracı kılarak faaliyetlerini sürdürmeye devam eden bu firmaların kontrol edilmesi ve gerekirse kapatılması gerekiyor. Tüm bunlar için mağdur olan vatandaşların, eldeki verilerle BTK'nın şikayet servisi olan 'https://sikayet.btk.gov.tr/' adresi üzerinden başvuruda bulunması da önemli bir detay.

0850’Lİ NUMARALARA DİKKAT! SATIN ALMAK BU KADAR KOLAY MI?

Öte yandan son dönemin revaçta dolandırıcılıkları genelde telefon üzerinden gerçekleşiyor. Dolandırıcılar, çok sayıda bilindik kuruluş gibi 0850’li müşteri hizmetleri numaraları alıyorlar. Böylelikle kurbanların gözünde ciddi bir imaj sağladıkları gibi senaryolarını da inandırıcı bir temel üzerine kuruyorlar. Bu durum sonucunda da birçok vatandaş küçük yada büyük mağduriyetler yaşıyor.

0850’li numaraların başvurusu için Gerekli Evraklar;

Bireysel başvuru noktasında: Kimlik fotokopisi, son 3 aya ait fatura, abonelik sözleşmesi,

Kurumsal başvuru için ise; şirket yetkilisinin kimlik fotokopisi, şirket yetkilisine ait imza sirküleri, vergi levhası, abonelik sözleşmesi olarak bildiriliyor.

Hal böyle olunca bu numaralara ulaşılması da bir hayli kolay oluyor. Yasa koyucunun bu tip dolandırıcılıkları dikkate alarak, bu gibi numaraların alınmasını zorlaştırması ve bunları ancak güvenilir firmalarla tahsis etmesi; hem dürüst hizmet vereni hem de hizmet alan vatandaşı koruyacaktır.

En Çok Aranan Haberler