HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Demiryolu işçisi, orjinal parçalarla buharlı lokomotif maketi yaptı

Sivas'ta işçi olarak çalışan 48 yaşındaki Mehmet Öz, Sivas demiryolu fabrikalarında üretilen yerli ilk buharlı lokomotif 'Bozkurt'un maketini yaptı.

Demiryolu işçisi, orjinal parçalarla buharlı lokomotif maketi yaptı

Tren yapımındaki malzemeler kullanılarak 7 ayda tamamlanan maket lokomotif, birebir kopyası.

Mehmet Öz, Çıraklık Okulu'ndan mezun olarak 1982 yılında TÜDEMSAŞ bünyesinde Vagon Tekerlek Şubesi'nde işe başladı. Öz, yıllarca vagon tekerlekleri tamir ve imal etti. İşe geliş ve gidişlerinde fabrikanın önünde bulunan Sivas demiryolu fabrikalarında üretilen yerli ilk buharlı lokomotif olan 'Bozkurt'u gören Öz, maketini yapmaya kadar verdi. Arkadaşlarının da yardımı ile Öz, mesai saatleri dışında 'Bozkurt'un replikasını yapmak için çalışmalara başladı. 7 aylık çalışma sonucunda Öz, 1961 yılında yapılan 'Bozkurt'u 1 metre 45 santim boyutunda yeniden imal etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk yerli otomobil motoru bloğunun Sivas'ta üretilmesi anısına makete 'Devrim' ismi verildi.

GERÇEK TRENİN 10/1 ÖLÇEKLİSİ

Fabrikada vagon imalatında kullanılan küçük çaplı parçalarla oluşturtuğu maketi tamamlayan Mehmet Öz, "Hepsi de kendi bire bir orijinal ürünüdür. Dışarıdan herhangi bir sipariş yoktur. Hepsi de kendi emeğimizle çekiçle eğdiğimiz, büktüğümüz, kaynattığımız malzemelerimiz. Ortalama 80-90 kilo civarında ağırlığı var. Gerçek trenle bire bir. Gerçek trenin 10/1 küçültülmüştür. Asıl hedefim bunu buharlı yapmaktı, ama şu andaki imkanlarım dahilinde bunu yapamadığım için elektrik motorlu şekilde yaptık. Onun da alt yapısını hazırladık. Bir iki gün içerisinde o da takılacak" dedi.

'DEVRİM'İN YADİGARI

Maket lokomotifin ismini 'Devrim' olarak düşündüğünü ifade eden Öz; "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa yerli otomobil olan 'Devrim'in motor bloku Sivas'ta bizim dökümhanede döküldü. Onun yadigarı, onun anısına ismini 'Devrim' koymak istiyorum" diye konuştu. Öz, lokomotifin şimdiden bir çok taliplisinin olduğunu, ancak henüz ne yapacağına karar veremediğini söyledi.

(DHA)

En Çok Aranan Haberler