HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Engelli annesine ‘sen çalışıyorsun’ cezası!

8 yaşındaki engelli kızı için evde bakım parası alan ve eşi ölünce işe girmek zorunda kalan anneye yardımın anası ve faiziyle 20 bin lira borç çıkarıldı.

Engelli annesine ‘sen çalışıyorsun’ cezası!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, eşi öldükten sonra biri engelli iki kız çocuğuna bakabilmek için sigortalı işe giren Şerife Başdere’den 3 yıl boyunca ödenen “evde bakım hizmeti” bedelini geri istedi. Yokluk içinde hayatta kalma savaşı veren anneye 20 bin TL borç çıkarıldı.
Ankara’da yaşayan Şerife Başdere ilk şoku, 8 yıl önce dünyaya gelen kızları Zeynep Tutku’nun hastalığıyla yaşadı. Hiç duyamayan ve goldenhar sendromu(yüz kaslarının yeterli gelişmemesi) nedeniyle yüzde 80 engelli olan kızına gözü gibi bakan Başdere, ikinci çocuğu olan Kayra’ya hamileyken 2008 yılında eşini kaybetti.

Ayda 550 lira veriliyordu
Ailesinden yeterli desteği alamayınca kızlarına bakabilmek için bir çağrı merkezinde çalışmaya başlayan Başdere, aile bütçesine katkı sağlaması için engelli çocuklar için devletin ailelere verdiği “Evde Bakım Ücreti”ne de başvurdu. Yapılan başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla birlikte anne Başdere’ye aylık 550 TL maaş bağlandı. Eşini kaybettiği 2008 yılının Kasım ayından 2011 yılınan Kasım ayına kadar bu maaşı alan anne Şerife Başdere, geçtiğimiz ay Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan gelen bir yazıyla adeta şok oldu.
Bakanlıktan gelen yazıda bakım ücretinin ödendiği dönemde sigortalı olarak çalıştığı gerekçesiyle anne Başdere’ye ödenen para faiziyle birlikte geri isteniyordu.
Devlete 20 bin TL’lik bir borçla karşı karşıya kalan Başdere, yazıyı alır almaz bakanlık yetkilileri ile görüşerek durumunu anlattı. Ancak, yetkililer; Başdere’den 400 TL taksit 60 ay vade ile paranın ödenmesi istediler.
Başdere, biri engelli diğeri 4 yaşında iki kızına bakmakta zorlandığını, ev kirasını ödeyebilmek için işe girdiğini söylese de yetkililerin yanıtı paranın ödenmemesi halinde haciz işlemlerinin başlatılacağı oldu.

700 liraya çalışıyor
Çalıştığı işyerinden 700 TL maaş aldığını ve bu parayla kirasını ödediğini belirten Başdere sözlerine şöyle devam etti:
“Engelli kızımı hayata bağlamak için elimden geleni yapıyorum. Emeğimle çalışacağım bir işe girmem suç mu oldu? Kızım için ödenen maaşı geri istiyorlar ama ben bunu ödeyemem. Bu yüzden evime haciz gelecek. Eşim öldükten sonra kimse yanımda olmadı. Şimdi devlette beni yapayalnız bırakıyor.”
Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri ise çalışan ebeveynlerin mevzuata göre evde bakım ücretinden kısmen yararlanabildiğini ve bunun tespiti için Türkiye genelinde geniş kapsamlı bir çalışma yapıldığını belirttiler.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler