HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ezidiler ile korucuların arazi davasında keşif krizi

Mardin'in Nusaybin İlçesi'ne bağlı Çilesiz Mahallesi'nde oturan Ezidiler, topraklarını yıllardan bu yana kullandıklarını öne sürdükleri köy korucularının tehditi altında yaşadıklarını söyledi.

Ezidiler ile korucuların arazi davasında keşif krizi

Dava konusu olan araziyi korucuların traktörlerle sürmeye kalkışması üzerine jandarma engel oldu.

Nusaybin'e bağlı, tarihi 'İpek Yolu'na yaklaşık 200 metre uzaklıkta ve köy statüsünden mahalleye dönüştürülen Çilesiz'de oturan Ezidiler, terör nedeniyle 1990'lı yıllarda topraklarını terk ederek Avruya'ya gitti. 2000'li yılların başında dönen ve kendilerine yeni evler yapan Ezidiler, yıllardan bu yana topraklarını kullanan korucular ile karşı karşıya geldi ve davalık oldu.

Mardin Kadastro Mahkemesi'nde iki parseldeki taşınmazın mülkiyet tespit davasının duruşmasında mahkeme keşfi kararı aldı. Keşif için gelen hakim ve bilirkişi 3 Kasım'da Çilesiz Mahallesi'ne geldi. Ezidilerin avukatı Mahir Karaboğa, yanlarında hakim ve jandarma bulunmasına rağmen 2 bin dönümlük arazinin keşfini yapamadıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Korucular, heyetin yanında Ezidi müvekkillerimizi tehdit etti. Korucular müvekkillerime IŞİD'in Şengal'de Ezidiler'e yaptığı katliamı hatırlatarak, 'Sonunuz Şengal’deki gibi olur' tehditleri savurdu. Bilirkişi heyetini de tehdit edip çalışma yapmamızı engellediler. Heyet olarak sağlıklı bir keşif yapılamayacağını gerekçe göstererek tutanak tuttuk ve oradan ayrıldık."

Avukat Karaboğa, bir gün sonra da korucuların traktörlerle Ezidilere ait toprakları traktörlerle sürmeye kalkıştığını, ancak haber verdikleri jandarma tarafından engellendiğini söyledi.Çilesiz Mahallesi sakinlerinden Hamer Çelik, bazı arazilerinin 2007 yılına kadar korucular tarafından kullanıldığını ifade ederek, "Bu kapsamda tespit davası açtık. Görüldü ki, korucular devletin kendilerine verdiği silahı kullanarak bizi sindirmeye çalışıyor. Mahkeme önümüzdeki günlerde yeniden köyde keşif yapma kararı alacak ve o toprakların kimin olduğunu tespiti yapılacak" diye konuştu.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler