HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Genç öğretmen 4'üncü kattan atlayarak intihar etti

Bolu'da, sosyal bilgiler öğretmeni 26 yaşındaki Mahmut Yılmaz arkadaşlarıyla birlikte kaldığı 4'üncü kattaki dairenin balkonundan düşerek öldü

İlk incelemede intihar ettiği belirlenen öğretmenin ölümü, arkadaşlarını şoke etti.

Olay bu sabah saat 05.00 sıralarında, Sümer Mahallesi Hattat Emin Barın Caddesi'nde bulunan Özkur Apartmanı'nda meydana geldi. Düzce'nin Musababa Köyü'nde bulunan Musababa Ortaokulu'nda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapan Mahmut Yılmaz, arkadaşlarıyla birlikte gece saat 01.30'a kadar iskambil oyunları oynadı. Misafirliğe gelen iki arkadaşları ile evi paylaştığı iki öğretmen arkadaşı uyurken, Mahmut Yılmaz bir süre daha oturdu. Sabah saatlerindeki gürültü ile uyanan evdekiler, aşağıya baktıklarında Mahmut Yılmaz'ın yerde kanlar içerisinde gördüler. Olay yerine gelen 112 Acil ekibi Mahmut Yılmaz'ın öldüğünü belirlerken, polis olay yerinde ve evde incelemede bulundu. 4'üncü kattaki dairenin balkonundan atladığı belirtilen Mahmut Yılmaz'ın ölümü arkadaşlarını şoke ederken, polis evdekilerin ifadelerini aldı.

Cumhuriyet savcısının olay yerinde yaptığı incelemenin ardından Mahmut Yılmaz'ın cesedi otopsi için Abant İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nin morguna kaldırıldı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden mezun olan Mahmut Yılmaz'ın beraber öğrenim gördüğü arkadaşlarıyla birlikte evi paylaştığı, her gün Düzce'ye gidip geldiği öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)

İnsan Neden İntihar Eder?

Klinik Psikolog Barış Gürkaş: Dünyada 40 saniyede 1 kişi intiharyüzünden ölüyor. Peki bu intihar girişimlerinin altında yatan şey nedir? Bazen bir intihar haberi alırız ve bu adam hiç bir şey yokken neden intihar etti şimdi deriz.

Öncelikle bilmek gerekir ki intihar bir yardım çığlığıdır. Öncesinde birçok davranışı ile birçok konuşması ile birey bunu belli eder “kendime zarar vermekten korkuyorum” “yaşamak anlamsız geliyor” “intihar dışında başka çare kalmadı” gibi. Bu gibi ipuçların göz ardı edilmemesi gerekir.İntiharın çözüm yolu olduğu bilince hakim olmuştur. Ancak harekete geçilemediği durumlar da olabilmektedir.

Danışanlarımızdan birçok zaman onları hayata bağlayan şeylerin çocukları ve dini inançları olduğunu duymaktayız. ”çocuğum

olmasa intihar ederdim” “dini inancım gereği intihar edemem gibi.

İntihar girişimde bulunanların büyük bir kısmı bunu aslında ölmek için yapmazlar. Kendilerini affettirmek, sevdirmek, öç almak, borçlarını ötelettirmek gibi insani sebeplerden yaparlar. Binaların üzerine, köprülere çıkmış kendini atmak üzere olan insanlar ile karşılaşıyoruz bu insanları bu durum için iyi bir örnek olduğunu söyleyebiliriz. Bir de intihar girişimi esnasında izleyici bir ekip var ki intiharların bir kısmı da bunlar yüzünden olmaktadır. Bu tehlikeli izleyici ekip uzaktan izlediği şova aklınca çözüm bulur ona iyilik yapar ve bağırır “at kendini, atacaksan at artık, milletin işi var atlayacaksan atla” sadece bu kişiler yüzünden bile kendini atan birçok kişi olduğu düşünülmektedir.

Rakamlara bakıldığında kadınlar erkeklere oranla daha çok intiharı denerken erkekler sonuca ulaşmak konusunda daha kararlıdır. Bunun yanında intihar girişimleri sırasında erkekler daha sert yöntemler uygulamaktadır bunlar kendini asma, kendini silahla vurma iken kadınlar ise gaz ile zehirlenme, yüksek doz ilaç alma gibi yöntemler kullanmaktadır.

Bu cinsiyet farlılığı kişilerin evde intihara kalkıştıkları yerler açısından da gözlenmektedir. Erkekler intihar yerleri olarak evde daha çok göze çarpacak yerleri (koridor, salon) seçerken kadınlar ise kendileri için daha duygusal alanları (yatak odası, mutfak) seçmektedirler.

Bırakılan notlar incelendiğinde ise çok farklı durumlar ortaya çıkmaktadır. Kadınlar daha çok duygusal notlar(size çok seviyorum, size haketmedim) bırakırken. Erkekler ise daha çok geride bıraktığı borçlar ile ilgili listeler bırakmaktadır. Erkekler daha çok borçları yüzünden, şirketlerinin batması yüzünden, maddi başarısızlık yüzünden intihara kalkışması bunu destekler niteliktedir.

Araştırmalar intiharı bir kere denemiş bir kişinin bir daha deneme ihtimalinin çok yüksek olduğunu göstermektedir.

Bu sebepten bunun önlemi alınmalıdır

1. Kişi depresyon belirtileri gösteriyorsa tedavi görmelidir. Depresyon intihar riskini arttırmaktadır.

  1. Kişiyi bu süreçte yanlız bırakmamak gerekmektedir.
  2. Kişinin bir iş ile meşgul olmasını sağlamak faydalı olacaktır.
  3. Sosyal ağını, arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmeye çalışılmalıdır.
  4. Verilen sözler yerine getirilmelidir.
  5. Aile içinde alınan kararlarda bireyin rolüne önem verilmelidir.
  6. Bireyin monoton bir hayat sürmesi engellenmeli çeşitli faaliyetler yapılmalıdır.(spor,gezi..)
  7. Kişiyi motive edici sözler söylenmeli, küçük hediyeler alınmalıdır.
    Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler