HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gözaltındaki yurt müdürü özel izinle kızının cenazesine getirildi

Adana'daki yurt yangını faciasından gözaltında olan yurt müdürü Cumali Genç’in kızı 6 yaşındaki Sare Betül Genç ile eğitmen 18 yaşındaki Fatma Canatan’ın cenazeleri, Mersin'de toprağa verildi.

Adana’nın Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybeden çocuklardan, gözaltındaki Yurt Müdürü Cumali Genç’in kızı 6 yaşındaki Sare Betül Genç ile eğitmen 18 yaşındaki Fatma Canatan’ın cenazeleri, Mersin’in Tarsus İlçesi Şehir Mezarlığı’nda büyük bir acı içinde toprağa verildi. Gözaltındaki Cumali Genç, verilen özel izinle iki polis eşliğinde kızının cenazesine katıldı.

Cenaze törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan ile TarsusBelediye Başkanı Şevket Can, yaşamını yitirenlerin yakınları ve çok sayıda kişi katıldı. İlk olarak eğitmen Fatma Canatan’ın cenaze namazı kılındı. Bu sırada Yurt Müdürü Cumali Genç’in 4 çocuğundan en küçüğü olan kızı Sare Betül Genç’in cenaze namazı kılınmak üzereyken, gözaltına alınan baba Cumali Genç’in özel izinle cenazeye katılacağı belirtilince imam bekledi.

POLİS NEZARETİNDE GETİRİLDİ

Gözaltındaki Cumali Genç’in iki polis eşliğinde kısa süre sonra gelmesi ile küçük kızın cenaze namazı kılındı. Sare Betül Genç’in cenaze Tarsus Şehir Mezarlığı’nda dedesi Ahmet Ciaz’ın mezarının yanında toprağa verildi. Fatma Canatan’ın cenazesi de götürüldüğü Çamlıyayla İlçesi’nin Sebil Mahallesi’nde toprağa verildi.

FECİ OLAYLA İLGİLİ ŞOK DETAYLAR GELDİ

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 11'i çocuk 12 kişiye mezar olan özel öğrenci yurdundaki facianın nedenleri ve yangın sırasında yaşananlarla ilgili detaylar, 'olay yeri inceleme tutanağı' ile açıklığa kavuşurken; birçok karanlık nokta da aydınlanmış oldu.

Yangına eskimiş olan elektrik şalterinin yol açtığı, tartışmalara neden olan yangın merdiveni kapısının kilitli değil ama kapı kolunun olmadığı, ayrıca yönetmelik dışına çıkılıp ısıya dayanıklı olmayan PVC kapı takıldığı; binanın Bayındırlık şartnamelerine uygun olmadığı, acil çıkış kapıları bulunmadığı, camların demirler kesilerek açılabildiği bu tutanakta yer aldı.

3 SAVCI BİLİRKİŞİLERLE İNCELEDİ

Aladağ Cumhuriyet Savcısı Şerife Ayaz ve beraberinde 2 savcı, bilirkişiler Ahmet Bülbül, Muharem Eşsizoğlu, Kazım Şimşek, Hasan İhsan Pepdil, tarafların avukatları Adem Metik ve Mümtaz Şahin'in dün yaptığı inceleme ile hazırlanan Olay Yeri İnceleme Tutanağı tamamlandı. Tutanakta her 3 bilirkişi de elektrik panosunun arkasındaki şartellerin eski ve özelliğini kaybetmesi olduğunu, ark yapmış olabileceğini, halının üzerine düşen kıvılcımın kanepeyi tutuşturduğunu yangının çıkış nedeni olarak belirleyip teknik detayları anlatıyor.

KAÇAK AKIM RÖLESİ YOK

İnşaat bilirkişisi ayrıca binanın şartnamelere göre yapılmadığı, iç yapı itibarıyla da yangını hızla yaymaya uygun olduğunu belirtiyor. Elektrik bilirkişisi elektrik panosuna dikkat çekmenin yanı sıra "binanın elektrik sisteminde herhangi bir kaçak olması durumunda elektriğini kesecek kaçak akım rölesinin olmadığını tespit ettim" diyor.

PANONUN ALTINDAKİ HALI VE KANEPE TUTUŞMUŞ

İş güvenliği ve elektrik bilirkişisi de yangının şartellerin eskimesinden kaynaklı ark oluşması ve alev almasından çıkmış olabileceğini; panonun hemen alt kısmında bulunan kanepenin, halının ve duvarlardaki ahşap kaplamaların tutuşmasından kaynaklandığını düşündüğünü belirtiyor.

ACİL ÇIKIŞ YÖNLENDİRMESİ YOK

Makine ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı bilirkişisi ise görüşünü şöyle ifade etti:

"Ben yangının binanın elektrik sisteminden kaynaklanan aksaklıktan kaynaklandığı, binanın acil çıkış ve acil kapılarının ve yönlendirmelerinin olmadığını, yangın merdiven kapılarının yangına en az 90 dakika dayanması gerekirken, kapıların PVC şeklinde olduğunu, binanın yangından korunma yönetmeliğine uygun olarak yapılmadığı kanısındayım."

MERDİVEN BOŞLUĞU BACA GÖREVİ YAPTI

Olay Yeri İnceleme Tutanağı'nda yangının hızla yayılması ve can kaybının artması ile ilgili şöyle deniliyor:

"Olay yerinin giriş katının sağ kısmında bulunan holdeki elektrik panosunun yanmış şekilde olduğu, kablolarının yanmış halde bulunduğu, yangının muhtemelen bu elektrik panosundan çıkan kıvılcımların panonun hemen altındaki kanepeye ulaşması sonucu çıktığı, buradan başlayan yangının giriş kısmındaki ahşaptan ve yerde bulunan halıflekslerden yukarıya doğru yayıldığı, yangın sonucu oluşan dumanın merdiven boşluğunun baca vazifesi görmesi sebebiyle üst katlara ulaşırken, binanın girişindeki mutfakta bulunan plastik sandalyeler ve malzemeler ile binanın dış girişindeki elektrik panosunda herhangi bir yanmanın bulunmadı. Binanın içinde bulunan ikinci panodan yangının meydana geldiği, mutfağın yan tarafında bulunan çamaşırhanede herhangi bir yanmanın olmadığı, çamaşırhanedeki panonun ana elektrik panosuna bağlı olduğu, yangının başladığı, panonun priz ve lambaların yanmasını sağladığı ancak güçlü eşyalı çalıştırmaya yetecek özellikte olmadığı görüldü."

KIZ YURDUNA DÖNÜŞÜNCE KAMERALAR KAPATILMIŞ

Tutanakta daha sonra kamera sisteminin çalışmadığına da değinilerek şöyle deniliyor:

"Binanın girişinde kamera kaydı yapmaya yönelik sistemin bulunduğu, erkek öğrenci yurdundan kız öğrenci yurduna çevrildiğinde kamera sisteminin iptal edilip herhangi bir kamera kaydı yapılmadığı görüldü. Yangının başladığı, panoda kaçak akım rölesi denilen elektrik akımının giriş ve çıkışı arasındaki farkı hesaplayan sistemin bulunmadığı, kaçak akım rölesi olduğunda elektrik akımının giriş ile çıkışı arasında fark varsa sistemi tamamen kapattığı, ancak bu durumun binada bulunmadığı; binanın birinci katındaki yangın merdivenin plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, yangın merdivenin kapı kollarının bulunmadığı muhtemelen olaydan önce çıkarıldığı, yangın kapısının dışa doğru açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı, kapının yapılan incelemesinde kapı dilinin çalışıyor şekilde olduğu, ancak yukarıda da belirtildiği gibi kapı kollarının olmadığı görüldü.

YANGIN KAPISI YANINDA 4 CESET

Birinci katta bulunan mutfaktaki kabloların dışarıdan yandığı prizlerin içindeki kablolarda herhangi bir yanmanın olmadığı; yangın merdiveninin ikinci kattan giriş katına kadar yapılan incelemesinde herhangi bir sıkıntısının olmadığı, giriş katındaki yangın merdiveni başlangıcı bölümünün açık olduğu, bu kısma ise kimsenin ulaşamadığı görüldü."

Tutanakta ayrıca ilk cesedin 1'inci katın girişindeki yatak odasının önünde, 2'nci kat girişinin sağındaki etüt salonunda 7 kişinin, yangın merdivenin yanındaki odada ise 4 kişinin cesetlerinin bulunduğu vurgulandı. (AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler