HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP'nin Diyarbakır mitinginde patlama

HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitingi başlamadan hemen önce iki ayrı patlama meydana geldi. Patlama sonrası 2 kişi öldü, 100'ün üzerinde kişi yaralandı.

Patlamanın ilki saat 17.50 sıralarında, meydandaki platformdan 60 metre uzaklıktaki çöp kutusunda oldu. Bu patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. 4 dakika sonra bu kez on binlerce insanla dolu olan miting alanının hemen yanındaki trafonun önünde şiddetli bir patlama oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,art arda meydana gelen iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi.

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN!

Diyarbakır’da HDP mitinginde meydana gelen patlamanın ilk belirlemelere göre patlamalardan birinde ses bombası, diğerinde parça tesirli, çelik bilye ve çivilerle güçlendirilmiş piknik tüpüne yerleştirilmiş bomba kullanıldı. Olay yerine gönderilen ambulanslarla yaralılar hastaneye taşındı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın saat 18.30’da konuşma yapacağı miting alanından bazıları kentin en merkezi yeri Ofis Semti’ne yürüdü. Polis bu bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Güvenlik güçleri, bu grubun bölgedeki resmi binalara ulaşmasını engellemek için TOMA’larla müdahale etti. Kalabalıklardan “Katiller hesap verecek” sloganları yükseldi.

BAKAN ÖLÜ VE YARALILARIN SAYISINI AÇIKLADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki HDP mitinginde ölenler olduğunu açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır İstasyon Meydanı'ndaki HDP mitinginde meydana gelen patlamaya ilişkin, "Art arda 2 patlama meydana geldi. Patlama sonucunda an itibariyle 2 vatandaşımız, hemşehrimiz maalesef hayatını kaybetmiştir. 100'ün üzerinde yaralı olduğunu biliyoruz" dedi.

Eker, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Vali Hüseyin Aksoy ile Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, HDP mitingindeki patlamayla ilgili savcılık ve emniyet ekiplerinin yoğun bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Bakan Eker, "Yaralıların tedavisi hastanede yapılıyor. Olay yeri inceleme ekipleri ayrıntılı şekilde olayı açığa çıkaracak çalışma yürütüyor" bilgisini paylaştı. Bakan Eker, şöyle devam etti:

"Bu saldırı demokrasiye yönelik bir saldırıdır, nefretle ve şiddetle telin ediyorum, kınıyorum. Bu sadece İstasyon Meydanı'nda miting yapan vatandaşlarımıza yönelik bir saldırı değil, demokrasiye, huzur ve güven ortamına yöneltilmiş alçakça ve çirkince bir saldırıdır. Nefretle kınadığımızı özellikle altını çizerek vurgulamak istiyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Yaralılarla ilgili her türlü tedbir alınmakta, hastanelerde her türlü tedavi yapılmaktadır."

Patlamayla ilgili ayrıntılar ortaya çıktıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Eker, "Trafo binasının önünde bir patlama meydana geliyor, bunun bir tüpten kaynaklandığına dair ilk bilgiler var. Ardından birkaç dakika sonra 50 metre mesafede ikinci patlama meydana geliyor. Şimdilik elde edilen bilgiler bunlar" diye konuştu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Başbakan Davutoğlu Diyarbakır'daki patlamayla ilgili olarak, "Vali beyle biraz önce konuştum, gerekli talimatları verdim. Buradan bütün Türkiye'ye özellikle de Diyarbakır'lı kardeşlerime sesleniyorum: Lütfen istismarlara, provokasyonlara karşı uyanık olalım. Bu konuyu hiç kimse provoke etmemeli" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP’nin Diyarbakır mitinginde yaşanan patlamaya ilişkin olarak, “Nasıl Ak Parti’ye yapılan bir saldırıyı karşılıyorsak MHP’ye, HDP’ye, CHP’ye HÜDAPAR’a kime yapılırsa aynı şekilde karşılarız, her kim yaptıysa bulur hesabını sorarız. Trafo patlaması mı, suikast mi? Tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa sürede elde edeceğiz” dedi.
Gaziantep’te 78. kentte 109 miting yaptığını 81 ili tek tek dolaştığını belirterek konuşmasına başlayan Davutoğlu, Demokrasi Meydanı’nda şunları söyledi:

HDP MİTİNGİNDEKİ PATLAMAYI ARAŞTIRACAĞIZ

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“HDP’nin Diyarbakır mitinginde trafonun olduğu yerde bir patlama oldu. Az sayıda da olsa yaralı var. Bütün vatandaşlarıma buradan sesleniyorum. Bu meselenin arkasında ne varsa trafo patlaması mı, suikast mi? Tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa sürede elde edeceğiz. Vali Bey ile az önce konuştum gerekli talimatları verdim. Diyarbakırlı kardeşlerime sesleniyorum. Provokasyonlara karşı dimdik durmalıyız. Kimse bu olayı da provoke etmemeli. Kaza mı, saldırı mı? Belli değil. Ama ortaya çıkacak. Ne varsa ortaya çıkartacağız. Ben AK Parti’ye yapılan saldırıya nasıl karşı çıkarsam MHP’ye, HDP’ye, CHP’ye HÜDAPAR’a kime yapılırsa aynı şekilde kınar, onun için de gerekli tedbirleri alırız. Bütün Diyarbakırlı kardeşlerim sağduyulu davransın. Mutlaka bu olayın neticesini alacağız. Seçime doğru bir provokasyon varsa ona karşı da dimdik ayakta durmalıyız.

YALÇIN AKDOĞAN: BÜTÜN BOYUTLARI ARAŞTIRILACAK

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi'nde, Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneğince (KAR-DER) düzenlenen programdaki konuşmasında, Diyarbakır'daki patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu.

HDP mitinginde meydana gelen patlamada yaralıların olduğunu belirten Akdoğan, geçmiş olsun dileklerini iletti. Olayda vatandaşların ve polislerin yaralandığını ifade eden Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bu olay, bütün boyutlarıyla araştırılacak, tetkik edilecek. Nedir, önce olayın ne olduğunu anlamak gerekiyor, aydınlatılmasını beklemek gerekiyor. Onun üzerine daha kapsamlı değerlendirmeler yapmak gerekir. Ama bu tür durumlarda sağduyuyu muhafaza etmek önemli. Çünkü provokatif hadiseler ya bir mağduriyet üretmeyi amaçlar ya seçmen kanaatlerini etkilemeyi amaçlar, maniple etmeyi amaçlar veya bir şekilde farklı grupları, kesimleri birbirine düşürmeyi amaçlar. Bunları boşa çıkarmanın yolu, bu amaca hizmet etmemektir, sükuneti muhafaza etmektir. Biz, büyük bir milletiz. Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Acem'iyle büyük bir milletiz, bin yıldır kardeşlik hukukuyla bir arada yaşıyoruz. Bu tür provokasyonlara da hiç eyvallah etmemek gerekiyor. Terörden, şiddetten, provokasyondan medet uman kim olursa olsun, alçaktır, sadece alçak. Milletin iradesine saygı göstermek gerekiyor. Demokrasilerde millet konuşur, sandık da konuşur."

TANER YILDIZ: 'PATLAMA TRAFODAN DEĞİL'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır’daki patlamanın trafo ile alakalı olmadığını söyleyerek, “Trafo kapısı dışarıdan içeri bir şekilde zarar görmüş” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HDP’nin Diyarbakır’daki mitingi sırasında meydana gelen patlama ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Patlamanın trafo kaynaklı olmadığını belirten Yıldız: “Diyarbakır’daki HDP’nin mitingindeki patlama ile ilgili olarak ilgili arkadaşları yerine gönderdim. Trafoda yapılan incelemelerde patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi. Arkadaşlarımız yapmış olduğu gözlemlerde trafo kapısının içeriden dışarı değil,dışarıdan içeri doğru basınç ile birlikte zarar gördüğünü söylediler. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içinde herhangi bir tahribatın oluşmadığını gördük. Eğer trafoda bir patlama olsaydı içeride çok ciddi bir patlama izine rastlayacaktık. Kaldı ki patlama anında trafo enerjili durumda. Şimdi enerjili olup olmadığını sordum, orada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bizim ilk bulgularımız trafo patlamasından kaynaklanan bir patlama olmadığına dönüktür” dedi.

BAŞSAVCI OLAY YERİNDE

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, HDP mitinginde meydana gelen patlamada 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve olayın aydınlatılmasına yönelik çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, patlamanın meydana geldiği bölgedeki delil toplama çalışmalarına bir başsavcı vekili ve bir savcının bizzat refakat ettiğini ve olayın çok yönlü olarak araştırıldığını söyledi. Patlamanın nedeninin tespit edilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirten Solmaz, konunun tam olarak aydınlatılmasından sonra kamuoyuna bir açıklama yapacaklarını ifade etti. Patlamada vatandaşların bir kısmının yaşanan izdihamdan dolayı yaralandığını söyleyen Solmaz, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve olası her ihtimalın titizlikle araştırılarak kamuoyunun bilgilendirileceğini ifade etti.

KAN MERKEZİ ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Patlamanın ardından çok sayıda kişi yaralıların tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'nin yanı sıra bazı özel hastanelere giderek kan verdi. Hastanelere giden binlerce kişi kan vermek için kan merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Kan toplanması için ise bir çok alanda çağrıların yapıldığı görüldü. Hastanelerin önünde partililerin bekleyişi devam ediyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ninde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Aydoğan, burada tedavi gören 52 kişin hafif şekilde yaralandığını ve kısa bir süre içerisinde de taburcu edileceğini söyledi.

KENTTE PROTESTO EYLEMLERİ SÜRÜYOR

HDP'nin mitinginde yaşanan patlamanın ardından Diyarbakır'da kepenk kapatma, araçlarla korna çalma ve ışık kapatma gibi çeşitli eylemlerle protesto gösteriler gece boyunca devam etti.

DTK AÇIKLAMASI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, patlamada 316 kişinin yaralandığını açıkladı. Miting alanında bir kişinin de düşerek öldüğünün belirtildiği açıklamada, 'Patlamada 2 olmak üzere miting alanında da bir kişinin düşmesi sonucu toplam 3 kişinin hayatını kaybettiği, 10'u ağır olmak üzere toplam 316 yaralı bulunmaktadır. Bu temelde HDP'ye yapılan bu saldırıyı nefretle kınarken, halkımızı sağduyu ve sukunete davet ediyoruz. 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin başarısına yönelik yapılan bu saldırıyı gerçekleştiren, ortaya çıkarmayan, koruyan ve kullandığı dil ile teşvik edenlere halkımızın sandıkta gerekli cevabı vermeye çağırıyoruz' denildi.

(AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler