HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İki öğretmene 'Çılgın Türk' sorgusu

Romanlar Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki 2 öğretmen için soruşturma nedeni oldu.

İki öğretmene 'Çılgın Türk' sorgusu

Turgut Özakman’ın ‘Şu Çılgın Türkler’, ‘Diriliş’ ve ‘Cumhuriyet’, Attila İlhan’ın ‘Gazi Paşa’, ‘Sırtlan Payı’, ‘Batı’nın Deli Gömleği’, ‘Yıldız, Hilal ve Kalpak’ ile İlhan Selçuk’un ‘Yüzbaşı Selahattin’in Romanı’, Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki 2 öğretmen için soruşturma nedeni oldu. Öğretmenler, Gezi olaylarına destek vermek ve öğrencilere siyasi kitaplar önermekle suçlanıyorlar.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki 75'inci Yıl Cumhuriyet Lisesi'nde görev yapan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretmeni Şakir Yılmaz hakkında, isimsiz bir ihbar üzerine 'derste Gezi olaylarına destek vermek, sınıflarda bu yönde açıklamalarda bulunmak, siyaset yapmak, öğrencilere siyasi kitaplar önermek' suçlamalarıyla soruşturma açıldı. Yılmaz’ın öğrencilerine önerdiği iddiasıyla soruşturmaya konu olan kitaplar arasında Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler', 'Diriliş' ve 'Cumhuriyet', Attila İlhan'ın 'Gazi Paşa', 'Sırtlan Payı', 'Batı’nın Deli Gömleği' ve 'Yıldız, Hilal ve Kalpak' ile İlhan Selçuk'un 'Yüzbaşı Selahattin'in Romanı' da yer aldı. Aynı okulda felsefe dersi öğretmeni Metin Açıkgöz hakkında ise yine derste Gezi olaylarına destek verdiği, sınıflarda bu yönde açıklamalar ve siyasi içerikli konuşmalar yaptığı gerekçesiyle benzer bir soruşturma başlatıldı.

ATATÜRK'Ü ANLATMAK GÖREVİ

Söz konusu 2 öğretmenin üyesi olduğu Eğitim-İş Antalya Şubesi de soruşturmalara tepki gösterdi. Şube Başkanı Mehmet Balık, “Görevi Cumhuriyet'i, Atatürk'ü anlatmak olan İnkılap Tarihi öğretmeninin Cumhuriyet ile ilgili kitaplar tavsiye etmesi ve çocuklara Cumhuriyet'in değerlerini anlatması son derece normal” dedi. Söz konusu kitapların hiçbirinde yayın yasağı bulunmadığını belirten Balık, "Öğrencilerin başarılarının artırılması için kitap okuma kampanyalarının düzenlendiği bir ilde, öğrencilerine örnek kitaplar listesi veren bir öğretmen hakkında soruşturma başlatılması son derece düşündürücüdür" diye konuştu.

SİYASET O DERSİN GEREĞİ

Bu kitapların ders konularıyla ilgili olduğunu vurgulayan Balık, şöyle devam etti: “Felsefe grubu öğretmenimizin müfredatta yer alan konularına bakıldığında 'Siyaset Kurumu (2-3 hafta)', 'Siyaset Felsefesi (4 hafta 1 ünite)' ve 'Siyaset Etiği (Ahlak Felsefesi)’ şeklindedir. Bu durumda siyasetten bahsedilmesi dersin gereğidir. İnkılap Tarihi öğretmenimizin de ders konularına bakıldığında 'Devrim Tarihi ve Atatürkçülük', 'Dünya Savaşları', '19'uncu ve 20'nci Yüzyılda Gelişen Siyasal ve Toplumsal Olaylar, Savaşlar, Uluslararası İlişkiler' konuları bulunmaktadır. Bu durumda öğretmenlerimiz dünyada gelişen olayların siyasal, toplumsal ve ekonomik etkilerini anlatmak durumundadır. Bu konuların hepsinde de siyasal analizler yapılmak zorundadır."

Antalya Milli Eğitim Müdürü: Kanunda karşılığı var

ANTALYA Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ise Devlet Memurları Kanunu gereğince devlet memurunun siyaset yapmasının yasak olduğunu hatırlattı. Gülay, bu konuda yapılan bir şikâyet varsa bunun değerlendirilmesi gerektiğini, şikâyete ilişkin siyaset yapıldığı tespiti durumunda da bunun kanunlarda karşılığı olduğunu söyledi. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler