HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Jandarmanın dikkati, tarihi halıları kurtardı

Aydın'ın Buharkent İlçesi'nde, jandarmanın şüphe üzerine durdurduğu otomobilde Osmanlı Dönemi'nden kalma iki halı ele geçirildi.

Jandarmanın dikkati, tarihi halıları kurtardı

Buharkent İlçe Jandarma Komutanlığı'na ekipleri, Denizli- İzmir karayolu İlçe Jandarma Komutanlığı önünde dün yaptıkları yol kontrolünde, Antalya'dan İstanbul'a giden otomobili durdurdu.

Otomobilin bagajında arama yapan jandarma 7 el dokuması halı ve arka koltuktaki bir çantada da 2 ipek halı buldu. İpek halıların tarihi eser olabileceğinden şüphelenen jandarma ekipleri, Karacasu Afrodisias Müze Müdürlüğü yetkilileriyle irtibata geçti.

GENÇ OSMANLI DÖNEMİNE AİT

İnceleme sonucunda halıların Geç Osmanlı Dönemi'ne ait olduğu belirlenip, el konuldu. Müze yetkililerinin ön raporunda, "182x138 santimetre ölçülerinde olan halının orta bölümünde iç içe geçmiş sekiz yapraklı rozet şeklinde bir motif ve bu motifin her iki yanında simetrik bitkisel motifler yer aldığı, etrafında yedi adet bordür bulunan halının orta bordürü geniş ve içinde bitkisel motifler yer aldığı belirlenirken, mavi ve bordo renklerin hakim olduğu, püskülsüz ipek halı olduğu tespit edildi. 184x130 cm ölçülerinde olan halının orta bölümünde vazo içerisinde çiçek ve dallar yer aldığı, geniş bordür içerisinde bitkisel ve geometrik motifler bulunduğu, mavi, bordro ve açık kahverengi renkli, püsküllü ipek halının bazı bölümlerinde atkı-çözgü gevşekliği belirlendi" denildi.

Bunun üzerine otomobili kullanan A.G., gözaltına alındı. A.G., jandarmadaki ifadesinde, bagajdaki 7 halıyı, 3 bin 500 lira karşılığında Antalya'dan aldığını ve diğer ipek olan 2 halıyı da sadece yıkattırmak için Antalya Belek'te bulunan bir otelde çanta satıcısı olan A.S.'den emanet olarak aldığını söylediği öğrenildi. Jandarmadaki işlemlerini adından adliyeye sevk edilen A.G., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tarihi halılar ise Karacasu Afrodisias Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler