HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadın cinayetlerinde kan donduran veriler! Geriye acı dolu öyküleri kaldı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı verilere göre 2016 yılında 328 kadın hayatını kaybetti. Bu yıl Şubat ayında ise geçen yıl aynı aya göre sayı arttı, 30 kadın öldürüldü.

Kadın cinayetlerinde kan donduran veriler! Geriye acı dolu öyküleri kaldı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı verilere göre; kadın cinayetlerinde bu yıl en yüksek rakamları gördü. 2015 yılında toplam 303 kadın öldürülmüşken, 2016 yılında bu sayı artmış 328 kadın hayatını kaybetti.

2016 yılında OHAL dönemine girdiğimizde, 2015 yılına oranla kadın cinayeti sayısını kıyaslarsak, buna bir de 2017 Ocak ve Şubat ayını eklendiğinde kadın cinayetinin istikrarlı bir şekilde arttığı görülüyor. Şubat ayını geçtiğimiz yıllara oranla kıyaslanırsa kadın cinayetlerindeki ciddi oranda artış görülebilir. 2015 Şubat ayında 18 kadın, 2016 Şubat ayında 28, bu yıl Şubat ayında ise tam 30 kadın hayatını kaybetti.

ŞUBAT AYINDA 19 KADINA CİNSEL ŞİDDET UYGULANDI

Kadınlar evde, kamu alanlarında, okullarında, iş yerlerinde cinsel şiddete maruz kalıyor. Bursa’da 34 yaşındaki S.H. evine giderken cinsel saldırıya uğradı. Aydın’daki bir lisede 3 kadın öğrenciyi elle taciz eden tarih öğretmeni öğrencilerin şikayeti üzerine açığa alındı. Yine İznik’te bir lise öğrencisine 4 kişi tarafından tecavüz edildi. Bu ay cinsel şiddete uğrayan 19 kadından biri engelliydi. Çorum’un İskilip ilçesinde, 22 yaşındaki engelli bir genç kadına para karşılığında zorla fuhuş yaptırdıkları 4 kişi çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.

14 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI

Şubat ayında istismara uğrayan 14 çocuktan biri engelliydi. Adana’da bedensel ve zihinsel engelli 11 yaşındaki kız çocuğu, ziyaret için gittikleri akrabalarının istismarına maruz kaldı. Adıyaman’da öğretmeni tarafından bir çocuk istismara uğradı. Tecavüzcünün babası olan AKP Belediye Başkanı Yusuf Özdemir bu duruma “kumpas” derken, istismarcı öğretmen suçunu kabul etti ve tutuklandı. Balıkesir’de 13 yaşındaki bir çocuğa zorla uyuşturucu verilerek 11 kişi tarafından tecavüz edildi.

EN YAKINLARI TARAFINDAN, BOŞANMAK İSTEDİKLERİ İÇİN ÖLDÜRÜLÜYORLAR

Bu ay 17 kadın en yakınları (baba, erkek arkadaş, koca) tarafından öldürülürken, bu kadınlardan %34’ü kocası tarafından öldürüldü. Kadınlar mutlu değilse boşanmak, ilişkisini sonlandırmak, boşanmak istediği için öldürülmeye devam ediyor. Öldürülen kadınların %37’si boşanmak, ilişkisini sonlandırmak, kendi hayatına dair karar vermek isterken öldürüldü. Şubat ayında iki kadın boşanma davası sürerken öldürüldü. Bursa’da boşanma davası açan Fatma bıçakla, İstanbul’da Sinem silahla kocaları tarafından öldürüldüler.

YÜZDE 10'U DEVLET KORUMASI ALTI**NDAYKEN ÖLDÜRÜLDÜ**

Şubat ayında kadınların 27’sinin koruma altında olup olmadığı belirtilmezken; 3’ü yani %10’u devlet koruması altındayken öldürüldü. Antalya’da 29 yaşındaki Cemile Şentürk, polise sığınıp şiddet gördüğü kocasından şikayetçi olmasının ardından öldürüldü. Polis şiddetten kaçıp kendisine sığınan bir kadını nasıl önlem almadan bırakabiliyor? Devlet kadınların boşanma hakkını ellerinden almakla uğraşmak yerine, kadınları korumak için gerekli önlemleri alsaydı bugün Cemile gibi birçok kadın kardeşimiz yaşıyor olacaktı. Savaş ortamı, güvencesizlik, kadın cinayetinde vahşetin de artmasına sebep oluyor. Kadınlar türlü yöntemlerle, işkencelerle öldürülüyor. Şubat ayında kadınların %47’si ateşli silahla öldürüldü. %29’u kesici aletle, darp edilerek, zehirlenerek öldürüldü.

15 ÇOCUK ANNESİZ KALDI, 2 KADIN HAMİLEYKEN ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınlar çocuklarının gözleri önünde öldürülüyor, kadın cinayetlerinde yaş aralığı gittikçe düşüyor, çocuklar, doğmamış bebekler öldürülüyor. Şubat ayında öldürülen kadınların %40’ı evliyken; %30’unun çocuğu vardı. 15 çocuk annesiz kaldı, 2 kadın hamileyken öldürüldü. Öldürülenlerin %9’u 18 yaşın altında. Daha 16 yaşında annesi ve kardeşine bakmak için çalışan Cansu ayrılmak istediği erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Karısını öldüren babalar, çocukların da yaşam haklarını ellerinden alıyor: bu ay 13 yaşında Leyla ve 10 yaşında Ayşe babaları tarafından öldürüldü.

CEYLAN TİMUROĞLU (24)

İstanbul Ataşehir’de ailesiyle yaşıyordu. Bankacıydı. 28 Şubat’ta, ağabeyi Erhan Timuroğlu tarafından uykusundan uyandırılıp öldürüldü. Ağabey, ‘sen ne haltlar karıştırıyorsun” diye bağırarak ateş etti. Genç kız, başına isabet eden mermiyle hayatını kaybetti. Ağabeyin, kardeşini erkek arkadaşıyla beraber sinemaya gittiği için öldürdüğü iddia edildi.

FATMA AÇIKGÖZ (35)

3 çocuk annesi. 15 yıldır evli olduğu özel güvenlik görevlisi Tahsin Taner Açıkgöz’den (41) boşanmak için geçen yıl kasım ayında dava açtı. Taner Açıkgöz, Fatma’nın evinin önüne giderek pusu kurdu. Fatma Açıkgöz’ü, evden çıkınca takip etmeye başladı. Daha sonra yere düşürdü ve 15 bıçak darbesiyle öldürdü.

CANSU ÇARTI (17)

İstanbul Bağcılar’da yaşıyordu. O gün, iş yerinden aldığı börekleri seyyar aracına yükleyerek yola koyuldu. Bir süre önce ayrıldığı eski erkek arkadaşının takip ettiğini fark etmedi. M.A.K tarafından pompalı tüfekle vuruldu. Olay yerinde hayatını kaybetti. M.A.K uyuşturucu, yağma ve hırsızlık suçlarından sabıkalıydı.

CEMİLE ŞENTÜRK (29)

Afyonkarahisar’da yaşıyordu. İşten çıkıp eve geldiğinde, eşi Vural Şentürk’ü başka bir kadınla yakaladı. Vural Şentürk, gördüklerini kimseye söylememesi için eşinin vücudunda sigara söndürdü. Şiddet on gün sürdü. Cemile Şentürk Antalya’da oturan kız kardeşinin evine kaçtı. Vural Şentürk eşini orada öldürdü.

SİNEM METİN ŞAHİN (26)

Sinem Metin Şahin (26): Mustafa Şahin, boşanma davası açan eşi Sinem Metin Şahin’i ablasına ait Küçükçekmece’deki kuaföre kadar takip etti. Konuşmak için dışarı çağırdı. Bir süre tartıştılar. Ardından, tabancasını çıkardı. Sinem Metin Şahin’i vurarak öldürdü. Mustafa Şahin, daha sonra aynı silahla intihar etti.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler