HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kanalizasyon çukurundan tarih çıktı!

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Yunuslar köyünde devam eden altyapı çalışmaları sırasında açılan çukurdan içerisinde Hititler dönemine ait olduğu sanılan bir lahit çıktı.

Jandarma tarafından koruma altına alınan tarihi kaya mezarın Konya Müze Müdürlüğü'ne teslim edileceği bildirildi.

Yunuslar Köyü Muhtarı Halit Çekici, Konya İl Özel İdaresi tarafından yerleşim birimine kanalizasyon hattı döşenmesi için bir süre önce altyapı çalışmaları başlatıldığını, ihaleyi üstlenen taşeron firmanın iş makinelerinin yollarda mesai yapmaya başladığını söyledi. Kendisinin olmadığı bir zamanda köy yolu üzerinde bir kepçe tarafından kanalizasyon kazısı yapılırken yerin yaklaşık 1,5 metre derinliğinde bir taş parçasına rastlandığını belirten Çekici, "Lahit bulunduğunda ben yoktum, sonradan geldim

gördüm. Yolun ortasında kepçenin ağzına denk gelmiş; öylelikle çıkarılmış, yol kenarına alınmış. Kapağı da var ve içerisinde kemikler dolu. Daha önce buralarda böyle bir şeyin olduğunu bilmiyorduk. Fark edemedik. Tarihi konusunda bilgimiz yok ama köyümüzde uzun yıllar önce de üzerinde resimler olan Roma dönemine ait mermer bir lahit bulunmuştu" dedi.

Çekici, yaklaşık 1,5-2 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen lahitin bulunmasının ardından jandarma ve ilgililere bilgi verildiğini, yanı başında nöbet bekleyen askerler tarafından ise koruma altına alındığını, Konya Müzeler Müdürlüğü'nden gelen yetkililerin fotoğraflarını çekerek incelemede bulunduğunu söyledi. Çekici, vinç yardımıyla yerinden kaldırılacak lahitin Müzeler Müdürlüğü'ne teslim edileceğini söyledi.

"GÖRÜNCE ŞAŞIRDIK, 'NEYİN NESİDİR' DEDİK"

Kazı çalışmalarında çalıştığını ve lahitin bulunmasına tanıklık ettiğini anlatan Bülent Güvercin ise, "Çıkarılırken burada idik. Kanalizasyon hattı kazarken kepçenin ağzı bir taşa denk geldi. Yan tarafta su borusu vardı, bu boruyu patlatacağımızı düşünürken, kepçeyi daldırdık, önce kapak çıktı. Ardından 'burada bir şey var' dedim. Kapak çıkınca üzerine toprak göçtü, kapattı. Tekrar kepçeyle alınca bu çıktı. Görünce şaşırdık, 'neyin nesidir' dedik. İçerisi kemikle doluydu. İncelemeye gelen yetkililer

Hititler dönemine ait olduğunu söylüyorlar. Yunuslar köyünde çok uzun yıllar önce de halen Konya Arkeoloji Müzesi'nde saklanan üzerinde çok resim ve figürler olan mermer bir lahit bulunmuştu ama bunda böyle bir şey yok" şeklinde konuştu.

Beyşehir-Konya Karayolu'nun 33. kilometresinde bulunan Yunuslar köyü sınırları içerisinde uzun yıllar önce de Roma dönemine ait önemli kalıntılar bulunmuştu. Son olarak bölgeden çıkarılan Hıristiyanlık döneminden kalma Roma figürleri ile süslü mermer lahit, Konya Arkeoloji Müzesi'nde saklanıyor.

En Çok Aranan Haberler