HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kapıkule'den kuş uçurtulmuyor

EDİRNE (İHA) - Edirne Gümrük ve Muhafaza Baş Müdürlüğü'ne bağlı sınır kapılarında yakalanan kaçakçılık olaylarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 800 oranında artış olduğu bildirildi. 2004 yılının ilk 6 aylık dönemle 1 ton 500 kilogram uyuşturucu ele geçirilirken, yakalanan gümrük kaçağı malların maddi değeri 110 trilyon lirayı buldu.

Edirne Gümrükleri Baş Müdürü Nevzat Er, kaçakçılık olaylarında akıl almaz yöntemlerin kullanıldığını belirterek, "Sınır kapılarında el konulan kaçakçılık olaylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 800'lük bir artış var. Bunun mali boyutu 110 trilyon lira. Çok çeşitli kalemlerde gümrük kaçağı mal yakalanıyor; ama bunların içinde en büyük miktar uyuşturucu. 2004 yılının 6 aylık bölümünde, 1 ton 117 kilogram eroin, 402 kilogram esrar ve binlerce adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Bu oranlardan 110 trilyon liralık bölümünün 105 trilyonu uyuşturucu. Diğer miktar ise sigara, içki, et şeker, muz gibi mallar" dedi. Er, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Bu, arkadaşların özverili çalışmaları ve teknolojik imkanların verimli kullanılmasından kaynaklanıyor. Sınır kapılarında insan kaçakçılığında da artış var. İnsan kaçakçılığı olaylarında trajı-komik olaylar yaşanıyor. İçinde kaçak yolcu olduğu şüphelenilen araçları X-Ray tarama cihazına sevk ediyoruz. X-Ray de radyo aktif maddeler yayıyor, bu insan sağlığına zararlı. Cihazına sevk etmeden önce soruyoruz, cihaza sevk edeceğiz, zarar gelmesin diyoruz, bazıları kaçak yolcu olduğunu deklare ediyor. Bazıları ise söylemiyor. Son olarak TIR aracında 4 kaçak yakalandı. Bu da X-Ray tarama cihazında ortaya çıktı. Kaçakçılar X -Ray tarama cihazından kurtulabilmek için akıl almaz yöntemler kullanıyor. X-Ray cihazında fark edilmesin diye uyuşturucuyu karbon kağıdına, folyo kağıdına sarıyorlar. Buna rağmen ekiplerimizin başarılı çalışmaları sayesinde bunları yakalıyoruz."

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı Kapıkule, İpsala ve Dereköy Sınır Kapılarında 2004 yılının 6 aylık diliminde 11 ayrı olayda 1 ton 117 kilogram eroin, 3 ayrı olayda 402 kilogram esrar ve binlerce uyuşturucu özellikli hap ele geçirildi. Uyuşturucu kaçakçılığının yanı sıra, sınır kapılarında akla gelebilecek her türlü eşya ve canlı hayvan da ele geçirildi. Bunların arasında canlı muhabbet kuşları, köpek yavrular, hamster, muz, şeker, ayakkabı, tansiyon aleti, sigara, içki, ceviz içi, kaşar peyniri gibi mallar bulunuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler