HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kedi öldüren üniversiteli davasına devam edildi

Sahiplendiği kediyi evinde işkenceyle öldürdüğü öne sürülen üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Mustafa Can Aksoy'un yargılanmasına devam edildi.

Kedi öldüren üniversiteli davasına devam edildi

Eskişehir'de sahiplendiği kediyi evinde bıçakladıktan sonra kafasını dolu su damacanasıyla ezerek öldürdüğü öne sürülen ve görüntüleri sosyal paylaşım sitesinde yayınlanan üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Mustafa Can Aksoy'un yargılanmasına devam edildi. Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Duygu Kurt davacı olarak katıldığı duruşmada, davanın mala zarar verme yönünde açıldığını belirterek, "Burada mal olarak gösterilen bir canlıdır. Onların da yaşama hakkı vardır" dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Mustafa Can Aksoy, Eskişehir'deki 'Cafe De Kedi' adlı işyerinden aldığı 'İletki' adlı tekir kediyi geçici olarak sahiplendi. Kediyi, geçen Şubat ayında kaldığı öğrenci evinde işkence yaparak öldürdüğü öne sürülen Mustafa Can Aksoy hakkında, kedinin sahibi olan kafe işletmecileri ile hayvanseverler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Aksoy hakkında Eskişehir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

'MALA ZARAR VERME' SUÇUNDAN

Kendisine ait olmayan hayvanı öldürdüğü gerekçesiyle 'Mala zarar verme' suçundan 4 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz olarak yargılanan sanık Mustafa Can Aksoy, Eskişehir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan ikinci duruşmaya da katılmadı. Duruşmaya Aksoy'dan şikayetçi olan Cafe De Kedi işletmecileri Didem Erşan Üstündağ, Gülşah Mısırlıoğlu ve Duygu Kurt ile avukatları katıldı.

ZARARI KARŞILAMAK İSTEDİ

Tutuksuz sanık Mustafa Can Aksoy, daha önce Bartın Asliye Ceza Mahkemesi'ne talimatla verdiği ifadesinde çok pişman olduğunu söyleyerek şöyle demişti:

"Olay tarihinde aşırı derecede alkollüydüm. Eve geldiğimde kedinin evde yatağı pislettiğini gördüğümde çok sinirlendim. Kediyi yataktan kovalamak istedim. Ne zaman elime bıçak aldığımı ve kedinin karın boşluğunu ne zaman kestiğimi ve bunları videoya aldığımı hatırlamıyorum. Olaydan dolayı son derece pişmanım. Kediye bilinçli olarak eziyet ettiğimi de hatırlamıyorum. Videoyu paylaştığım ancak daha sonra aramız açılan kız arkadaşım beni kötülemek için görüntüleri internet sitesinde paylaşmış. Olay nedeniyle ben ve ailem çok mağdur olduk. Psikolojik olarak da yıprandım. Alkollü olarak da olsa bana emanet edilen kediye zarar verdiğim hususu doğrudur. Müşteki tarafın bu olay nedeniyle kedi ile ilgili faturalandırılmış zararlarını karşılamak isterim."

AVUKAT ÇAKI: HAYVANLAR MAL VE EŞYA DEĞİLDİR

Cafe De Kedi'nin işletmecilerinin avukatlarından Mustafa Çakı, mahkemenin bu davada vereceği kararın bir emsal olacağını belirterek şunları söyledi:

"Bizce savunulması gereken hak bizzat ölen hayvanın hakkıdır, malikin veya bir kısım hayvanseverin hakkı değildir. Sanığın suçu kamera görüntüleri ile sabit olmuştur. İnsanın yaşama hakkı ile hayvanların yaşam hakları arasında bir fark yoktur. Hayvanlar birer mal veya eşya değildir. Hayvanların da yaşam hakkı vardır. Hukuk sadece insanlar için değildir. Hukuk aynı zamanda hayvanlar ve doğa içindir. Sanığın azami miktarda cezalandırılmasını istiyoruz."

Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Buket Ünlü de, "Mahkemenin vereceği karar pek çok davaya emsal olacaktır. Burada bir canlının yaşam hakkı elinden alınarak katledilmesi söz konusudur. Bu kapsamda biz zarar giderimi ve pişmanlık beyanlarını kabul etmiyoruz. Çünkü bir canlının öldürülmesi söz konusudur" dedi.

KURT: PAZARLIK YAPMAMIZ SÖZ KONUSU BİLE DEĞİL

Cafe De Kedi'nin işletmecilerinden ve aynı zamanda Eskişehir Hayvanları Koruma Dernek Başkanı olan Duygu Kurt da duruşmada sanıktan şikayetçi olduklarını belirtti. Kurt şöyle konuştu:

"Mala zarar verme yönünde dava açılmıştır. Aslında burada mal olarak gösterilen bir canlıdır. Onların da yaşama hakkı vardır. Mal olarak değerlendirmemek gerekir. Sanığın zararın karşılaması yöndeki taleplerini ise kabul etmemiz ve hatta bu konuda pazarlık yapmamız bile söz konusu değildir. Mala zarar verme kapsamında açılan bu davada kedinin maddi anlamda değeri hususunda bir miktar veremem, ölen kedi bizim için mal statüsünde değildir."

Eskişehir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi duruşmayı 6 Ocak 2015 tarihine erteledi.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler