HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kobani eylemlerinde ölü sayısı yükseldi

IŞİD'in Kobani'de saldıralarını arttırmasının ardından İstanbul'da dün başlayan şiddet gösterileri nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü alarm durumuna geçti, bütün izinler kaldırıldı.

Öğle saatlerinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bir çok ilde olaylar çıktı.Muş'un Varto İlçesi'nde çıkan olaylarda 1 kişi, Siirt'in Kurtalan ilçesinde çıkan olaylarda 2 kişi, Diyarbakır'da çıkan olaylarda 8, Batman'da 1 kişi ve Mardin'de 2 kişi olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin 10’unun farklı gruplar arasında çıkan silahlı çatışmadan yaşandığı belirtilirken 1 kişinin de eylemler sırasında hayatını kaybettiği bildirildi. Bu arada yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Diyarbakır’da farklı gruplar arasında sokak çatışmalarının gece boyunca devam ettiği ve ölü sayısının artabileceği belirtildi. Yurt genelinde çıkan olaylarda onlarca kişi yaralandı. Bankalar ve ATM'ler tahrip edildi, Kızılay'a ait araçlar ateşe verildi, onlarca araç yakıldı.

Kurban Bayramı tatili için il dışına çıkanlara acil dönüş talimatı verildi. IŞİD'in Kobani'ye bayrak çekmesinin ardından İstanbul'un birçok noktasında protesto gösterileri düzenlendi. Belediye otobüsü, işyerleri ateşe verilirken göstericiler polisle çatıştı. Bir polis açılan ateşle bacağından yaralandı. Gece boyu süren eylemlerin bugün de devam edeceğinin belirlenmesi üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kurban Bayramı nedeniyle il dışında tatilde olan persenole sabah saat 08.00'da görevlerinin başında olmaları talimatı verdi.

Çok sayıda polis uçak ve otobüslerle İstanbul'a döndü. Çok sayıda polisinde dönüş yolunda olduğu belirtildi. Mesainin 12-12'ye alındığı personele SMS mesajlarıyla iletildi. Olay çıkması muhtemel yerlere çevik kuvvetin dışında tatilden dönen polisler de kaydırıldı. Polislere ikinci bir emire kadar 12-12 mesainin devam edeceği bildirildi.

Batman ve Siirt'te 3 kişi öldü

Batman’da Kobani’ye destek için düzenlenen gösteriler sırasında 1 kişi öldü. Siirt'in Kurtalan İlçesi'nde de 2 kişi öldü.
Batman’da Kobani’ye destek için düzenlenen gösteriler sırasında çıkan olaylarda vücuduna kurşun isabet eden 23 yaşındaki Emrah Demir, kaldırıldığı Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

KURTALAN'DA SİLAHLI KAVGA: 2 ÖLÜ, 5 YARALI

Siirt'in bu akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kurtalan İlçesi'nde çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.

Olay, bugün saat 17.30 sıralarında DBP tarafından yapılan basın açıklamasının ardından bir grup yürüdükleri Ak Partili Kurtalan Belediye binasına molotof ve çevresine molotoflu saldırıda bulundu. Molotofların isabet ettiği bir zabıta aracı ile cenaze taşıma aracı yandı. Bu sırada belediye bahçesinde bulunan Ak Partili Belediye Başkanı Nevzat Karatay'ın yakınları, iddiaya göre göstericileri korkutmak için havaya ateş açtı. Belediye önünden dağılan göstericiler, Başkan Karatay ve yakınlarının iş ve evlerine saldırdı. Gerginliğin tırmandığı ilçede bu kez Başkan Karatay'ın yakınları oldukları belirtilen bazı kişiler, tehrip edilen işyerlerinin önünde tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybederken, Cihan Ecer, Hikmet Baydan, Mehmet Çiçek, Necmettin Çelik ve Kurtalan eski Belediye Başkanı BDP'li Necat Yılmaz'ın oğlu Cüneyt Yılmaz yaralandı.

Yaralılar Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, Cüneyt Yılmaz'ın hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında polis bazı kişileri gözaltına aldı.

KADIKÖY'DE GERGİNLİK

HDP'nin çağrısı üzerine Kadıköy'de toplanan bir grup ile polis arasında gerginlik çıktı.

Kadıköy Boğa heykelinin bulunduğu meydanda Kobani'ye destek için toplanan grubu uyaran çevik kuvvet ekiplerine göstericiler havai fişek attı. Polis de eylemcilere TOMA ile su sıktı, gazla müdahale etti.

Müdahale sırasında başından yaralanan avukat Tamer Doğan hastaneye kaldırıldı. Daha sonra yaralı çevredekilerin yardımı ile kucaklanarak hastaneye kaldırıldı. Ara sokaklara dağılan gruba polis müdahalesi devam ediyor.

SULTANGAZİ DE GERGİNLİK

KOBANİ’deki olaylarla ilgili basın açıklaması yapmak isteyen bir grup, Demokratik Bölgeler Partisi Sultangazi ilçe binası (DBP) önünde toplandı. Cebeci Caddesi’nde AK Parti İlçe Binası'na Abdullah Öcalan posterleriyle yürümek isteyen yaklaşık 500 kişilik grup caddeyi trafiğe kapattı.

Bu sırada grubun önü TOMA ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Polis grubun yürümesine izin vermeyince gerginlik yaşandı. Gruptakilerden bazıları polise havai fişek, taş ve sopalarla saldırdı. Çevik kuvvet polisi ise gruba biber gazı kullanarak müdahale etti.

Grup ara sokaklara kaçtı. Bu arada ellerinde Türk bayraklarıyla caddeye çıkan vatandaşlar DBP’lileri protesto etti. Grubun üzerine yürümek isteyen vatandaşları polis engelledi. Mahallede gerginlik sürüyor.

BAĞCILAR'DA KOBANİ EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ

IŞİD'in Kobani kuşatmasını protesto eden bir grup, DBP Bağcılar İlçe örgütünün bulunduğu binanın önünde toplanarak yürüyüş yapmak istedi. Polis gruba izin vermedi, tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Grup polise taşlar ve şişelerle karşılık verdi.

Polisin müdahalesi ile ara sokaklara kaçan grup, bir süre sonra tekrar toplanarak yeniden polise taş ve şişe etti. Polisin müdahalesi devam ediyor.

Bağcılar'da polis müdahalesi:

ANKARA DA KARIŞTI

Kobani'deki çatışmaları protesto etmek isteyen yaklaşık bin kişilik grup Sakarya Caddesi'nde toplandı. Sloganlar atarak saldırıyı protesto eden grup AK Parti İl Binası'na yürümek istedi. Polis gruba yönelik uzun süre "Dağılın" uyarısı yaptı.
Uyarı dikkate alınmayınca gruba TOMA'lar ve gaz bombaları ile müdahale yapıldı. Müdahale halen devam ediyor.

MİNİBÜSÜ DEVİRDİLER, 3 OTOMOBİLİ ATEŞE VERDİLER

Gösterici grup bir minibüsü Bağcılar'ın göbeğinde devirdi. 3 otomobil de göstericeler tarafından ateşe verildi.

GÖSTERİCİLERE TEPKİ GÖSTEREN BİR GRUP DA TOPLANDI

Bu sırada göstericilere tepki gösteren bir başka grup da toplandı. Yüzlerce kişilik bu grup çevreye taş ve molotof yağdıran gösterici grubu kovaladı. Kovalan gruptakilerin ellerinde taş, sopa, kalas ve bıçakların olduğu görüldü.

İZMİR'DE OLAY

İzmir’de, IŞİD saldırılarını protesto etmek için bir araya gelen gruptakilerden bazıları ile polis arasında, dağılma sırasında gerginlik çıktı. Eylemcilerden biri gözaltına alınmamak için ensesine bıçak dayadı, bu kişiyi etkisiz hale getirmek isteyen polislerden birinin tabancasını ise bir başkası alıp kaçtı. Kovalamaca sonucu etkisiz hale getirilen bu kişinin de aralarında bulunduğu bir grup gözaltına alındı.

VARTO'DA KOBANİ PROTESTOSU: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

Muş'un Varto İlçesi'nde protesto gösterisi sırasında açılan ateşle 25 yaşındaki Hakan Bursur öldü, Umut Bozkurt da yaralandı.

IŞİD'in Kobani'deki saldırısının protesto edildiği Varto İlçesi'nde esnaf kepenk açmadı. Tüm cadde ve sokaklarda barikat kuran grup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.

İşte Varto'da Kobani protestosuna müdahale

Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grup arasında gerginlik çıktı. Çıkan olaylar sırasında açılan ateşle Hakan Buksur öldü. Buksur'un cenazesi Varto Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

MERSİN

MERSİN'de ve Tarsus İlçesi'nde IŞİD karşıtı gösteriler terör eylemine dönüştü. Tarsus'ta IŞİD'ı protesto eden gruba Mustazaflar Derneği'nden taş atılması sonucu silahlı, taşlı kavga çıktı. Olaylarda biri pompalı tüfekle olmak üzere 9 kişi yaralandı.

ANTALYA

ANTALYA’daki Kobani’ye destek eylemine, polis müdahale etti. Biber gazı fişeği kullanan polise, kalabalık ise taşla karşılık verdi. Yoğun biber gazından çok sayıda kişi etkilendi.

HAKKARİ

Hakkari’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) il örgütünün yaptıkları çağrılar üzerine Belediye önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, kiralanan 5 araçla Kobani'ye destek amacıyla Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne doğru haraket etti. Bu sırada, kent merkezinde bir araya gelen bir grup gösterici, önlem alan polislerin zırhlı araçlarına taş atınca gerginlik çıktı. Polis, kendilerine taş atan göstericileri anonsla uyardıktan sonra göz yaşartıcı bomba ve basınçlı su ile müdahale ederek dağıttı. Hakkari’deki olaylar sokak aralarında bir süre devam etti.

DENİZLİ

Denizli'de toplanan bir grup, yürümelerine izin vermeyen polise taşlarla saldırdı. Başına taş isabete eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı 45 yaşındami Mehmet Gülsezer ile 4 kişi yaralandı.

Denizli'nin Esentepe Mahallesi'nde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını protesto etmek için 29 Ekim Bulvarı'ndan Delikliçınar Meydanı'na yürüyüşe geçti. Terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yürüyüşe geçen grubu polis, Özay Gönlüm Meydanı'nda durdurdu, yürüyüşü saonlandırmalarını istedi. Polisin bu uyarısına aldırış etmeyen grup, yürümekte ısrarcı olup, polise ve TOMA'lara taşlı saldırıda bulundu. Bazı eylemciler taş atanları engellemeye çalışsa da başarılı olamadı.

Polis, gruba TOMA'yla su sıkarak müdahale etti. Bu sırada atılan taşlarla, kaldırımda yürüyen vatandaşlardan Abdülkadir Salmaz (65), Akif Kudak (32), Hasan Yavuz (21), Mustafa Tarhan (36) ile İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Gülsezer başlarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Baygınlık geçiren Salmaz, ambulansla kaldırıldığı Denizli Devlet Hastanesi'nde, diğerleri Özel Tekden Hastanesi'nde tedaviye alındı. Salmaz'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Başına isabet eden taş nedeniyle alnı açılan polis müdürürü Sezer'in ise durumunu iyi olduğu, Denizli Devlet Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü bildirildi.

KOCAELİ - GEBZE

Kocaeli''de merkez ilçe İzmit ile Gebze ve Dilovası ilçelerinde, IŞİD'ın Kobane'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yapıldı. Gebze İlçesi'ndeki yürüyüşte polise taş ve sopalarla yapılan saldırılar sonucu Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere cop ve gazla müdahelede bulundu. Bazı gruplar ilçe merkezindeki esnafın dükkalarının camını kırınca esnaf ve göstericiler arasında da olaylar çıktı. Göstericiler bir süre sonra BDP'nin ilçe binasına girip esnafa buradan taş attı. İlçede gerginliğin artmasının ardından karşıt görüşlüler ilçe merkezinde toplandı.

ERZURUM

Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde toplanan bir grup gösterici, IŞİD'in Kobani'ye girmesini sloganlarla protesto etti. 30 kişilik grup daha sonra Gölbaşı semtinde bulunan evlere, yoldan geçen otobüslere ve dükkanlara taş atarak camlarını kırdı. Evleri hasar gören ve saldırıya uğrayanlar, gruba taş ve sopalarla mühadale etti. Daha sonra 18 yaşlarındaki bir kişi elindeki pompalı tüfekle ateş etmeye başladı. Polis öfkeli kişilere biber gazıyla müdahale ederken pompalı tüfek ateş açılması sırasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar ambulansla çeşitli hastanelere kaldırılırken olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.

AĞRI - DOĞUBAYAZIT

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de Kobani protestoları nedeniyle ilçe savaş alanına döndü. Polis, havai fişek ve taş atan gruba, gaz bombaları ve TOMA'larla müdahale etti. İlçe emniyet müdürlüğü ve banka şubelerinin taşlandığı olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

IĞDIR

Iğdır'da, Ordu Caddesi'nde toplanan bir grup IŞİD'in Kobani'yi işgaline tepki göstererek yürümek istedi. Polis, izin vermeyince grup saldırıda bulundu. 5 kişinin yaralandığı olaylarda çok sayıda işyerinin camlarını kırıldı.

VAN

Van Cumhuriyet Caddesi'nde başlayan olaylar kentin en işlek caddelerinde de devam etti. Kepenklerin kapalı olduğu kentte polis gaz bombası ve basınçlı su ile göstericileri dağıtmaya çalışıyor.

Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Kızılay Kan Merkezi'nin önünde bulunan 2 kan toplama aracı ve 1 otomobil, Maraş Caddesi'nde 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi. Alev alev yanan araçlar toplumsal müdahale aracı olan TOMA yardımıyla söndürülürken, araçlarda büyük hasar meydana geldi.

Bu arada kentin en işlek mekanlarındanolan Maraş Caddesi de göstericiler tarafından yakılan araç ve polislerin barikatlarıyla kapatıldı. Olayların arasında kalan 80 yaşındaki bir adamda atılan gaz bombasından etkilendi. Duymayan yaşlı adam gazetecilerin yardımıyla bir çay evine götürüldü.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da dün geceden beri olaylar aralıksız olarak sürüyor. Kentin merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde barikatlarla yol kapatan göstericiler polisle çatıştı. Eylemciler Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Bağlar Polis Karakoluna taşlarla saldırdı. Eylemcilere ise polisten müdahale gecikmedi. Ayrıca eylemcilerin karakola saldırdığı sırada içeride mahsur kalanların olduğu da edinilen bilgiler arasında.

Çöp konteynırları, trafik yön levhaları ve taşlarla yol kapatan göstericiler, ateşler yaktı. Polis, her yerde göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.

Olaylar nedeniyle cadde üzerindeki esnaflar iş yerlerini kapattı. Göstericiler bankaların ATM'lerini taş atarak kullanılamaz hale getirdi. Polisin müdahalesiyle cadde üzerinden ara sokaklara kaçan göstericiler, bir süre sonra yeniden çıktıkları caddeyi barikatlarla kapattı. Diyarbakır'da olaylar devam ederken, kent üzerinde polis helikopterleri sürekli uçuş gerçekleştirdi.

BATMAN

Batman'da dün geceden beri devam eden olaylarda 13 yaşında olduğu belirtilen ve adı henüz öğrenilemeyen bir çocuk vücuduna giren 2 kurşunla ağır yaralandı. Kentte özel bir hastanede ameliyat edilen yaralının yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürerken hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.

Kentteki olaylarda göstericiler, PTT binası, banka şubeleri ve bir markete taş ve molotoflarla saldırdı.

MARDİN - NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde dün gece aydınlatma direkleri devrilerek, mazot tanklarıyla barikatlar kurulan uluslararası İpekyolu halen kapalı bulunuyor. İpekyolu üzerine çıkıp gösterilerini sürdüren gruplara polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. İpekyolu üzerindeki olaylar gün boyu sürerken, uzun araç kuyrukları oluştu.

Nusaybin ile merkezinde ise göstericiler, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Vilayetler Birliği Anaokulu, Hükümet Konağı ve PTT şubesine taşlarla saldırıp, binalara hasar verdi. Bir dershaneye molotoflu saldırıda bulunan göstericiler, Otogar kavşağında bir aracı da ateşe vererek yaktı. İlçede göstericilerin barikatlarla yol kapatıp, müdahale eden polislerle çatışmaları sürüyor.

SİİRT

Siirt'te toplanan ve aralarında Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişilik grup AK Parti il binasına yürüyüşe geçti. Önlem alan polis, yürüyüşe izin vermeyince Başkan Bakırhan ile polis yetkilileri arasında tartışma yaşandı. Polisin dağılın uyarısı üzerine bazı gruplar polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Polis, gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti.

Olayların devam etmesi üzerine İl Jandarma Komutanlığı'ndan Jandarma Özel Harekat Timleri kent merkezine inerek, şehrin önemli bölgelerinde önlem aldı. Jandarma ekipleri AK Parti binasına yürümek isteyen gruplara da müdahale etti. Siirt'in Barış Mahallesi'ndeki Sağlık Ocağı ile 18 Mart İlkokulu, İnönü İlkokulu molotoflu saldırıya uğradı. Okullarda büyük hasar meydana gelirken, alevlere itfaiye ekipleri müdahale etti. Siirt'te ayrıca trafiğe kapalı olan Güreş Caddesi üzerindeki banka şubelerinin ATM'lerine taşlı saldırı düzenlenip hasar verildi. Polis olaylara karışan 6 kişiyi gözaltına aldı.

ŞIRNAK - İDİL

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde göstericiler Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Atatürk Ortaokulu'na molotoflu saldırı düzenleyip, okul bahçesindeki Atatürk büstüne saldırdı. Okulun bazı bölümlerinde çıkan yangını itfaiye ekipleri söndürdü.

Kepenklerin kapalı olduğu bugün ilçe merkezinde yolları kapatıp gösteri yapan gruplar polise molotof, taş ve havai fişeklerle saldırdı. Polis ise gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti.

TUNCELİ'DE ERZİNCAN VE ELAZIĞ YOLLARI KAPATILDI

Tunceli'de yaklaşık 2 bin kişi Cumhuriyet Meydanı'ndan kent girişindeki Mameki Köprüsü girişindeki kavşağı IŞİD aleyhine sloganlar atarak yürüdü. Burada Tunceli-Elazığ ve Tunceli-Erzincan karayolunu oturma eylemi yaparak kapatan protestocular araçların geçişine yaklaşık 30 dakika izin vermedi. Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un yaptığı konuşmada, "Dersim halkı Kobani halkı ile birlikte direnmeye mücadele etmeye sonuna kadar devam edecektir" dedi. Konuşmanın ardından protestocular bölgeden dağıldı.

ELAZIĞ

Elazığ'da DBP'liler Hozat Garajı'nda toplanıp PTT Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında polis ile protestocular arasında itişmeler yaşandı. Burada DBP il başkanı Kürtçe konuşurken yanına yaklaşan bir kişi “Türkçe konuş anlamıyoruz'' dedi.

MALATYA

MALATYA’da IŞİD’in Kobani’de saldırılarını arttırması protesto edildi. Eylem sonrasında bir gencin HDP aracını tekmelemesi gerginliğe yol açtı. Gruptakiler, ismi öğrenilemeyen gence saldırırken, kavgayı araya giren polis güçlükle engelledi. Sivil polisler, genci olay yerinden hızla uzaklaştırırken, grup daha sonra dağıldı.

MUĞLA - ORTACA

MUĞLA’nın Ortaca İlçesi’nde, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen HDP İlçe Örgütü üyeleri, IŞİD’i protesto etti. Basın açıklamasının ardından slogan atan grup, oturma eyleminden sonra dağıldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de yaklaşık 300 kişi yürüyüş yaparak, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısını protesto etti.

İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı’nda toplanan Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, pankartlar açarak yürüyüşe geçti. Grup geçerken bulvarda bulunan bir kestane satıcısına tezgahının çekilmesi istendi. Satıcının tezgahını çekmek istememesi üzerine gerginlik oldu. Araya girenler kestaneci genci uzaklaştırdı.

(AJANSLAR)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler