HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kolonoskopi sonrası ölüme, ceza ve tazminat davası

Opr. Dr. Y.Y.B. hakkında, Hanife Babalık'ın ölümüne neden olduğu iddiasıyla, 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 3- 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Kolonoskopi sonrası ölüme, ceza ve tazminat davası

Rize Fındıklı Bölge Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi eski Başhekimi Opr. Dr. Y.Y.B. hakkında, hatalı kolonoskopi yapıp bağırsağının delinmesi sonucu 5 çocuk annesi 76 yaşındaki Hanife Babalık'ın ölümüne neden olduğu iddiasıyla, 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 3- 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ailenin avukatı İzmir Barosu üyesi Hadi Genç, ayrıca Sağlık Bakanlığı ve Dr. Y.Y.B.'ye karşı toplam 278 bin liralık tazminat davası da açtı.

Hanife Babalık, karın ağırısı ve gaitada gizli kan şikayetleri nedeniyle, geçen yıl 4 Eylül’de Rize Devlet Hastanesi'ne gitti. Burada dahiliye uzmanı Dr. Y.Y.B.'ye yönlendirildi. Bir gün sonra, Dr. Y.Y.B., hasta kadına kolonoskopi yapmak için randevu verdi. Kızı Emine Babalık ile birlikte hastaneye giden Hanife Babalık, kolonoskopi sırasında canının çok yandığını söyleyince, Dr. Y.Y.B. uygulamayı yarıda kesti.

KOLONOSKOPİ SIRASINDA BARSAK DELİNMİŞ

İddiaya göre Dr. Y.Y.B., ağrıları bir türlü dinmeyen Hanife Babalık'ın kızı Emine Babalık'a, annesinin bağırsağında 10 santim çapında kist tespit ettiğini, ağrının dinmesi için hastaya sıcak lavman (bağırsaklara önce hava, ardından sıcak su tazyik etmek) yapılmasını önerdi. Birkaç kez yapılan bu uygulamanın sonuç vermemesi üzerine Hanife Babalık, daha da kötüleşti. Dr. Y.Y.B., başka bir hekimden konsülatasyon istedi. İddiaya göre bu doktorun 'Kolonskopi sırasında bağırsak delinmiş olmasın' demesinin ardından Babalık'ı ameliyata aldı. Babalık, ameliyattan 5 gün sonra yaşamını yitirdi. Babalık'ın, kolonoskopi sırasında kalın bağırsağının delinmesi sonucu yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

DOKTORA YARGILAMA İZNİNİ MAHKEME VERDİ

Hanife Babalık'ın çoçukları Ferai Kahya, Gönül Yalnızoğlu, Yurdaer Babalık, Emine Babalık ve Ali Uğur Babalık, İzmir Barosu üyesi avukatı Hadi Genç'e vekalet verip, hukuki yollara başvurdu. Avukat Hadi Genç, sanık doktor hakkında yargılama izni verilmesi için Rize Valiliği'ne başvurdu. Valiliğin soruşturma izni vermemesi üzerine, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne soruşturma izni verilmemesi yönündeki karara itiraz etti. Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, Dr. Y.Y.B. için yargılama izni verdi.

Avukat Hadi Genç, bu kararın ardından Dr. Y.Y.B. hakkında, Rize Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten suç duyurusunda bulundu. Rize Cumhuriyet Başsavcılığı da, Dr. Y.Y.B. hakkında 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan dava açtı.

ÇOCUKLARI ŞİKAYETÇİ OLDU

Rize 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmaya sanık doktor katılmazken, ölen Hanife Babalık’ın çocukları ve ailenin avukatı Hadi Genç hazır bulundu. Hanife Babalık'ın çocukları şikayetçi olduklarını belirterek sanık doktorun cezalandırılmasını istedi. Ailenin avukatı Hadi Genç de müvekkilerinin beyanlarına katıldığını, sanıktan şikayetçi olduklarını dile getirdi.

Mahkeme, sanığın ve tanık doktorların dinlenmesi için duruşmayı 19 Haziran’a erteledi.

TAZMİNAT DAVASI DA AÇTI

Avukat Hadi Genç, ayrıca müvekkilerinin annesi Hanife Babalık'ın ölümüne sebebiyet verdiğini belirttiği Dr. Y.Y.B. ve bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı'na karşı, Rize İdare Mahkemesi'nde 3 bin lirası defin, 15 bin lirası ilaç ve tedavi masrafları olmak üzere 18 bin lirası maddi, Emine Babalık için 60 bin, Ferai Kahya, Gönül Yalnızoğlu, Yurdaer Babalık ve Ali Uğur Babalık için de 50'şer bin lira manevi olmak üzere toplam 278 bin liralık tazminat davası açtı. Bu davanın görülmesine henüz başlanmadı.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler