HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Külçe altın söylentisi ilçeyi ayağa kaldırdı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki bir mezarlıkta temizlik yapan işçilerin bir küp içerisinde 14 adet külçe altın bulduğu söylentisi ilçede büyük heyecan yarattı. Ancak yapılan araştırma sonucunda konunun çok farklı olduğu ortaya çıktı. Küpün içindekilerin sikke olduğu belirlendi. Sasani dönemi ait sikkeleri Van Müze Müdürlüğüne gönderildi.

Külçe altın söylentisi ilçeyi ayağa kaldırdı

Şemdinli Belediyesi bünyesinde çalışan bir grup işçinin Asri Mezarlık'ta yaptığı temizlik çalışması sırasında bir küp bulunduğu iddia edildi. İşçinin elindeki tırmığa takılan küpün içerisinde 14 adet sikke olduğunu fark eden belediye personelleri, durumu hemen emniyete bildirdi. Emniyet yetkileri de Sasani dönemi ait sikkeleri Van Müze Müdürlüğüne gönderdi.

İlçede kısa sürede küp içerisinde 14 adet külçe altın bulunduğu söylentileri yayılırken, konunun çok farklı olduğu sonradan ortaya çıktı.

Van Müze Müdürlüğü yetkilileri, Şemdinli’de bulunan 14 adet sikkenin kendilerine teslim edildiğini belirterek, “Sikkeler Sasani dönemine aittir. Onları Van Müze Müdürlüğü olarak muhafaza edeceğiz” dediler.

Şemdinli Kaymakamlığı yetkilileri ise, ilçeyi karıştıran külçe altın iddialarıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Öte yandan, Define Arama Yönetmeliğinin 18. maddesinde ise şöyle deniliyor:

“Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define, Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde 50'si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u ise mülk sahibine verilir.”

DHA


En Çok Aranan Haberler