HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuşadası’nda plaja bir caretta vurdu

Son yıllarda Kuşadası Körfezi’nde yoğun bir şekilde görülen nesilleri tehlike altında olan Caretta caretta’lardan biri, Kuşadası Charisma Otel önündeki plajda karaya vurdu.

AYDIN (İHA) - Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)’nden yapılan açıklamada, “Otel Müdürlüğünün haber vermesiyle teslim aldığımız caretta üzerinde yaptığımız incelemelerde, üzerinde bir yara veya darp izine rastlanmadı. Ağız içi incelemelerinde her hangi bir olta ve başka bir maddenin olmadığı görüldü. Muhtemelen bir ağa takılarak boğulduğu tahmin edilmektedir. Kuşadası Körfezi’nde kurtarılan yaralı ya da ölü tüm deniz kaplumbağalarının kayıtları tutulduğundan, carettanın ölçümlerini kayıt altına alarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü ve Milli Park Müdürlüğünü bilgilendirdik“ denildi.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Carettalar bölgemiz kıyılarında son yıllarda yoğun olarak görülmeye başlamıştır. Geçtiğimiz yıl 8 Haziran’da bir caretta Kuşadası sahillerine yuva yaparak 81 yumurta bırakmış ve 74 adet yavru denizle buluşmuştu.

Deniz kaplumbağaları ülkemiz kıyılarında özellikle Ege ve Akdeniz’de, insan kaynaklı birçok sorunla karşılaşmaktadır. Bugüne kadar tutulan kayıtlardan ağa ve paragatlara takılarak boğulmalar, deniz kirliliği, kasti vurmalar ve kısmen de olsa tekne pervanelerinin kesmesi sonucu yaşamlarını yitirdikleri görülmektedir. Kuşadası kayıtlarında genellikle boğulmaların ilk sıraya aldığı tespit edilmiştir. Boğulmaların en büyük nedeni ağlara ve paragatlara takılarak olmaktadır. Ağa ve paragatlara takılarak boğulan kaplumbağaların yaşama şansı vardır. Paragat iğnesini yutan kaplumbağanın ağzındaki misina kesilerek tekrar denize bırakılmaktadır. Bu hayvan ağzındaki oltayla beslenemeyeceğinden yaşamı yine tehlike altında olacaktır. Bu gibi durumlarda olta misinası kesinlikle çekilmemeli, dikkatli bir şekilde tekneye alınmalı ve üzeri ıslak bir havluyla örtülmelidir. İğneye dokunulmamalı ve carettanın ağzına parmaklar kesinlikle sokulmamalıdır. Bu gibi durumlarda hemen haber verilerek kaplumbağanın kurtarılması sağlanmalıdır. Ağa takılan ve hareketsiz bir şekilde duran caretta tekneye alınarak, üzeri ıslak bir havluyla örtülüp, arka tarafı yaklaşık 20 cm kadar havaya kalkacak şekilde kaldırıldığında, deniz suyunun akciğerlerden çıkması sağlanacak ve bir süre sonra kaplumbağanın hareket ettiği görülecektir“ dedi.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler