HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Laik ve bilimsel eğitim yürüyüşü

Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde dün ülke genelinde ‘laik ve Bilimsel eğitim’ için bir günlük eğitim boykotu yapıldı.

İlkokul, ortaokul ve liselerde bazı öğrenciler okula gitmeyerek, öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüyerek boykota destek verdi. Eyleme, Eğitim-Sen’in yanı sıra çok sayıda sendika, sivil toplum örgütü ve Alevi dernekleri katıldı. İzmir’de gazdan etkilenerek belediye binasına sığınan eylemcileri kovalayan polisleri, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş kollarını iki yana açarak engelledi.

Eylemler özetle şöyle:

İzmir Basmane Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı’na yürümek istedi. Polis ise TOMA araçları ve Çevik Kuvvet otobüsleri ile Basmane Meydanı’na giden tüm yolları kesti. Eylemcilerin yürümekte ısrar etmesi üzerine polis, su ve gaz sıkarak müdahalede bulundu. Kalabalığın bir bölümü Mürselpaşa Bulvarı’na, bir bölümü de Kültürpark içine doğru koşarak kaçmaya çalışırken çıkan arbededen etkilenenler oldu. Kültürpark’a doğru kaçan göstericileri takip eden polis, yakaladıklarına müdahale etti. Müdahale sırasında 58 gösterici gözaltına alındı. Bazı göstericiler baygınlık geçirdi. Bir öğretmen fenalaştı. Eylemde CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve oğlu Erdal Çam da gözaltına alınmak istendi ancak daha sonra serbest bırakıldı. Polis müdahalesi sonrası biber gazından etkilenen eylemcilerin bir bölümü, meydandaki Konak Belediyesi binasına sığındı. Peşlerinden giden polisler de eylemcileri burada gözaltına almak istedi ancak belediye çalışanları polisleri binaya almak istemedi. Bu sırada aşağı inen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kollarını açarak polislerin binaya girmesine izin vermedi.

- ELAZIĞ Polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Gaz nedeniyle fenalaşanlar olurken, bazı göstericiler de ellerindeki flama sopaları ile polise saldırdı.

- RİZE: Cumhuriyet Meydanı’nda bir grup ‘Bilimsel ve Laik eğitim için ayaktayız’ pankartı açtı. Alana gelen 5-6 kişilik bir grup, açıklama yapanlara “Bizim hayatımız Kuran, dini yasaklayamazsınız” sözleri ile tepki gösterdi. Etkinliğe katılan gruptakiler bu kişilerin üzerine yürüyünce araya giren polis gerginliği önleyip laf atanları alandan uzaklaştırdı.

- İSTANBUL, Ankara, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Samsun, Kilis, Kocaeli ve Manisa dahil birçok ilde de protesto yürüyüşleri yapıldı.

TV’ye çıkmadan tutuklandı

BOYKOT eylemi öncesinde, geçen ay katıldığı ‘Laik ve Bilimsel Eğitim için Ayaktayız’ mitinginde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle önceki gün evinden gözaltına alınan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi üyesi ve aynı zamanda Birleşik Haziran Hareketi üyesi Onur Kılıç, dün sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Kılıç’ın, önceki akşam eğitim boykotuyla ilgili bir televizyon programına katılacağı öğrenildi. Kılıç cezaevine götürüldüğü sırada bir grup, “Haziran güneşi AKP’yi yakacak”, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü”, “Hepimiz Onur’uz” sloganları attı. Baba Kemal Kılıç, oğlunu onurlu bir insan olarak yetiştirdiğini belirterek “Onurlu insanları cezaevlerine koyuyorlar” dedi. Anne Ayşegül Kılıç ise “Oğlumu değil, bizi koysunlar cezaevine; çünkü oğlumuzu böyle onurlu bir insan olsun diye biz yetiştirdik” diye konuştu. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler