HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahkeme tecavüze ‘ensest ilişki’ dedi: Cinayet toplumun beklentisi içinmiş

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Hasret Daşlı cinayeti için açıkladığı gerekçeli kararda, tecavüz için ‘ensest ilişki’ yorumunda bulundu.

Mahkeme tecavüze ‘ensest ilişki’ dedi: Cinayet toplumun beklentisi içinmiş

Kararda, “Sanıkların maktulenin ensest ilişki nedeniyle hamile kalmasını toplumda genel olarak benimsenen davranış ve yaşam biçimine aykırı gördükleri, toplumun öldürme beklentisini karşılamak ve bu beklentinin oluşturduğu baskı ve yönlendirmeyle maktuleyi öldürmeye karar verdikleri sonucuna ulaşılmıştır” dendi.

Diken'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, Hasret Daşlı, 17 Aralık 2012 tarihinde Batman Çayı’nda boğularak öldürülmüş halde bulundu. Otopsi raporunda Daşlı’nın, soluk borusu parçalanana kadar boğulduğu ortaya çıktı. Daşlı öldürüldüğünde dört aylık hamileydi.

Bir buçuk yıl sonra Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, aile üyelerinin tamamı için ‘gebe olduğu bilinen kadını töre saikiyle öldürme’ ve ‘cinayete yardım etme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ö.D. ve S.D.’nin dosyası 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle dava dosyasından ayrıldı. Savcılık iki kuzenin de cinsel saldırı ve cinayete yardım etmek suçlarından 36 yıldan 52 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

9 Aralık 2015 tarihinde karara bağlanan davada mahkeme heyeti, dört sanığı iyi hal ya da haksız tahrik indirimi vermeyerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Avukat Saim Tuğrul, Hasret Daşlı’nın boşanmış olması nedeniyle ‘cinsel tecrübesi’ bulunduğuna vurgu yaparak, “Maktüle bir buçuk yıl kadar bir evlilik yaşamıştır. Evlilik ve cinsel tecrübesi bulunmaktadır. Bu durumda çocuk yaştaki şahısların maktüleye tecavüz ettiğini iddia etmenin olanaklı olmadığını düşünüyoruz. Eğer maktüle yaşasaydı şu an huzurunuzda cinsel istismar suçunun sanığı olarak yargılanacaktı”dedi.

Gerekçeli kararda, cinayet gerekçeledirildi

Şimdi de mahkemenin gerekçeli kararında Hasret Daşlı’nın maruz kaldığı cinsel saldırının ‘ensest ilişki’ olarak nitelendiği ortaya çıktı.

Gerekçeli kararda, “Sanıkların maktulenin ensest ilişki nedeniyle hamile kalmasını toplumda genel olarak benimsenen davranış ve yaşam biçimine aykırı gördükleri, bu aykırı davranışın yaşadıkları toplumda ölümle cezalandırılması gerektiği yönünde bir beklenti olduğu kanaatine varmaları üzerine, toplumun öldürme beklentisini karşılamak ve bu beklentinin oluşturduğu baskı ve yönlendirmeyle maktuleyi öldürmeye karar verdikleri sonucuna ulaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Doğal karşılanmaktaymış

Mahkeme ayrıca, ‘töre cinayetleri’ ve namus bahanesiyle işlenen cinayetlerin ‘bölgesel farklılıklar’ nedeniyle aynı olmadığını savunarak,“Bu yörelerde ve toplumsal yapılarda aykırı davranışın ‘ölümle’cezalandırılması gerektiği toplumda yaşayanlar tarafından doğal karşılanmakta, hatta bu davranış beklenilmektedir” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler