HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Memura ’zilli’ dedi cezayı yedi

Kayseri'de tehdit, hakaret ve yaralama olaylarına maruz kalan sağlık çalışanlarının başvurduğu 'Beyaz Kod' çalışmaları sonucunda 109 başvuru yapıldı.

Bu başvurularda Diş Hastanesi'ndeki memura çıkan tartışmada küfür ederek 'Zilli' diyen bir kişiye yapılan yargılama sonrasında 7 bin 600 TL para cezası verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Hukuk İşleri Birimi, Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi tarafından yapılan çalışmada 2014 yılı içinde şiddet, tehdit ve hakarete uğrayan 109 sağlık çalışanının 'Alo 113 Beyaz Kod'a başvurarak şikayetçi olduğu bildirildi.

Yapılan başvurular hakkında konuşan Beyaz Kod İl Koordinatörü Sağlık Bakanlığı Vekili Avukat Serkan Demkirkaya, "Kayseri'de en çok Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan sağlıkçılar şiddete maruz kaldı. 2014 yılı içinde 232 adet Beyazkod bildirimi yapıld. BEyaz Kod bildirimi yapanların 143'ü hekim, 6'sı Diş Hekimi, 49'u hemşire, ebe, sağlık memuru ve ATT, 34'nü ise diğer personelleri oluşturuyor" dedi.

Avukat Demirkaya, "Sağlık çalışanlarından 179'u sözlü şiddete 53'ü ise fiziki şiddete maruz kaldı, şiddete maruz kalanların 118'ini bayan, 114'ünü ise erkektir. Yapılan şikayetlerden 109'u için hukuki yardım talep edildi. Hukuki yardım talep edenlerin 64'ünü erkek 70'ini bayan oluşturuyor, bunlardan 63'ü doktor, 12'si hemşiredir. Hukuki yardım istenen 109 başvurunun 63'ü hakaret, 12'si tehdit, 7'si yaralama, 13'ü tehdit ve hakaret, 8'i tehdit ve yaralama, 3'ü ise hakaret ve yaralamadır.

Açılan 109 davadan 45'i savcılık aşamasında, 64 şikayetin davası açıldı, açılan davalardan 25'i sonuçlandı. Sonuçlanan davalardan 4'ü beraat, 21'i mahkumiyet ile sonuçlandı. Mahkumiyet ile sonuçlanan davalardan toplam olarak 9 yıl 2 ay 5 gün hapis cezası ve 92 bin 260 TL adli para cezası verildi" diyerek bilgiler verdi.

2014 yılında açılan davalardan birinde ise A.Ö.'nün Diş Hastanesi veznesinde memur S.Ö. ile para bozdurma meselesi nedeniyle tartıştığı ve tartışmada memur S.Ö.'ye küfür ederek 'zilli sen kimsin? İki kişi çalışıyorsunuz. Parayı siz bozduracaksınız' dediği ve 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde tehdit ve hakaret suçundan dava açıldığı bildirildi. Açılan dava sonrasında A.Ö.'ye hakaret suçundan 7 bin 600, tehdit suçundan ise 500 TL adli para cezası verildiği açıklandı.

İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç ise "2014yılında gerçekleşen şiddet olaylarını sizler için derledik. Sağlıkta şiddet toplumda önemli bir yaradır. Tabiki bu olaylar sadece Türkiye'de gerçekleşen olaylar değil. Dünyanın her yerinde şiddet olaylarına rastlanabiliyor. Toplumsal şiddet olaylarına paralel olarak sağlık personeline yapılan şiddet olaylarında bir artış gözlemlenmektedir. Bu gerçekleşen şiddet olaylarında bir çok etken unsur bulunmaktadır. Sağlıkta şiddet sadece yaralama ve ya ölüm değildir. Bugün burada sağlıkta şiddetin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını sizlerle paylaşacağız. 2014 yılında, Kayseri'de bulunan sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personelimize yapılan şiddet unsurlarından beyaz kod'a aktarılanları, hukuki işlem başlatılanlar üzerinekonuşacağız. Yaşanan şiddet olayları kayıt altına alınmakta, yaşanan olaylar adli makamlara anında bildirilmektedir. Adli makamların değerlendirmesi sonucu kamu adına ceza davaları açılmaktadır. Hukuki yardım talep eden personelimize yardım edilmektedir. Açılan davalarınhepsi sağlık çalışanlarının yönüne sonuçlanmaktadır. Şiddete karışan vatandaşların çoğu bu olaylardan ceza almaktadır. Biz bunların hiç yaşanmasını istemiyoruz. Bazen ambulansımızın camları bile taşlarla kırılabiliyor" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler