HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Mezara gömme' görüntüsüyle fuhuşa zorlama cezalarına onama

Gürcü kadınları fuhuşa zorlamak için 'diri diri mezara gömme görüntüleri' izletenlerin cezalarına Yargıtay'dan onama geldi

Rize'nin Pazar İlçesi'nde 'insan ticareti ve fuhuş yaptırmak' suçlarından, kapatılan Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce 3 yıl ila 24 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılan 6 sanığın cezası Yargıtay 10'uncu Ceza Dairesi tarafından onandı. Sanıkların, Gürcü kadınları fuhşa zorlamak için 'diri diri mezara gömme görüntüleri' izlettiği ortaya çıkmıştı.

Rize'nin Pazar İlçesi'nde 2008 yılında otel, restaurant, bar ve disko tarzı yerlere baskın düzenlendi. Zorla fuhuş yaptırıldığı iddiasıyla Rize'de açılan davada görevsizlik kararı verilmesi üzerine dosya Erzurum'a gönderildi. Operasyonda gözaltına alınan 14 kişi hakkında kapatılan Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 44 mağdur Gürcü kadına Inga G.'nin cep telefonunda yer alan 'diri diri mezara gömme görüntüleri'nin izletilip izletilmediği, bu görüntülerle fuhuşa zorlanıp zorlanmadığı soruldu. Şikayetçi olanlardan Nadıa T., Inga G.'nin kendisini Türkiye'de iş var diye getirttiğini söyledi. Inga G.'nin Türkiye'ye geldiğinde para karşılığında kendisini erkeklere satmaya başladığını anlatan T. şunları anlattı:

"Ben söylediğini yapmasam beni işkence etmekle, Gürcistan'da bulunan ailemi öldürmekle tehdit ediyordu. Söylediklerine karşı gelince benden kurtulmak için beni, kendisine ait 7 bin lirayı çalmakla suçladı. Yanında bulunan kendisi için Gürcü uyruklu bayanlar ayarlayan ve çalışan Nino, Natıa ve Kırıstına isimli bayanları da alarak beni bir otelde dövdüler, ölümle tehdit ettiler. Ben otelin camından atlarım deyince bana işkence yapmaktan vazgeçtiler. Pazar'da bütün restorantlar bu şekilde iş yapmaktadırlar. Bu bayanlar onun korkusundan söylediklerinin dışına çıkamazlar.

DEHŞET GÖRÜNTÜLER DELİL OLDU

Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 Şubat 2013 günü görülen karar duruşmasında Rize'de bir başka fuhuş suçundan aldığı cezayı Erzurum'daki E Tipi Cezaevi'nde çeken Inga G., mahkemeye çağrılarak dinlendi. Gürcü kadınları Türkiye'ye getirerek fuhuşa zorladığı öne sürülen ve bu dosyada yargılanan sanıklara kadın temin eden Inga G.'nin cep telefonundan çıkan görüntüler duruşmada izlendi. Sanıklar ile avukatların da izlediği 1 dakika 58 saniyelik görüntüde, bir erkek kürekle boş mezar açarken, kenarda ellerini yüzüne kapatan kadın, saçından sürüklenerek getiriliyor ve çelme takılarak çukura düşürülüyor. Erkek mezara yatırdığı kadının başına ayağıyla bastırarak kürekle başına vuruyor ve üzerine toprak atıyor. Rusça 'Anne' diye ağlayan kadın, yine aynı dilde "Bırakın beni lütfen, ölmek istemiyorum. Bırakın beni lütfen özür dilerim. Lütfen beni affedin, yalvarıyorum.Yapmayın anneciğim yapmayın" diye bağırıyor.

HAPİS VE PARA CEZASI YAĞDI

Mahkeme heyeti, 'fuhuşa teşvik etme, bunun yolunu kolaylaştırma ya da fuhuş için aracılık etme veya yer temin etme' suçundan Ednan A.'yı 24 yıl hapis, 96 bin lira para, Turgay K.'yı 21 yıl hapis, 84 bin lira para, Salim A. ve Osman G.'yi 12'şer yıl hapis 48'er bin lira para, Galia A.'yı 5 yıl hapis 4 bin lira para, Sami G. ve Nihat H.'yi 3'er yıl hapis 12'şer bin lira para cezasına çarptırdı. Diğerleri ise tüm suçlardan beraat ederken, heyet Ednan A., Turgay K., Salim A. ve Osman G.'nin hükümle birlikte tutuklanmasına karar verdi.

YARGITAY CEZALARIN ÇOĞUNU ONADI

Sanık avukatlarının kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 10'uncu Ceza Dairesi'nde incelendi. Yargıtay, Ednan A.'nın 21 yıl hapis ve 84 bin liralık cezasını onarken, mağdur Madona M.'ye yönelik 'fuhuşa teşvik etme, bunun yolunu kolaylaştırma ya da fuhuş için aracılık etme veya yer temin etme' suçuna ilişkin kuşkuyu aşan yeterli ve kesin delil bulunmadığı gözetilmeden beraat yerine mahkumiyet verildiği gerekçesiyle bozdu. Yargıtay yine Sami G.'ye verilen cezayı da aynı gerekçe ile bozdu. Yargıtay, Turgay K.'nın da 15 yıl hapis ve 60 bin liralık cezasını onarken, mağdurlar Elıza Z. ile Ruzana K.'ya yönelik suç ile ilgili mağdurların hem Turgay K. hem de Sami G.'ya ait iş yerinde yakalandığına dair iki tutanak bulunduğunu, bu nedenle tutanaklar arasında çelişki bulunduğunu vurguladı. Mağdur kadınların olay tarihinde hangi iş yerinde olduklarının belirlenmesinin ardından yeniden hüküm kurulması istendi. 10'uncu Ceza Dairesi dosyadaki diğer sanıkların ise tüm cezalarının onanmasını kararlaştırdı.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler