HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rezidans inşaatında kaza: 10 ölü

Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılan inşaat alanında asansör yere çakıldı. Kazada 10 işçi hayatını kaybetti.

Mecidiyeköy'de rezidans inşaatındaki asansör kazasında 10 işçi öldü. Kazanın ardından inşaatın iş güvenliği sorumlusunun da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansör saat 20.00 civarında 32. kattan zemine çakıldı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans, polis ve AFAD ekibi sevk edildi. Kurtarma çalışmalarında 10 işçinin cesedine ulaşıldı. Cenazeler Şişli Etfal Hastanesi morguna kaldırıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da gecenin ilerleyen saatlerinde olay yerine gelerek incelemede bulundu.

ARBEDE YAŞANDI

Olay yerinde çevik kuvvet polsleri de geniş güvenlik önlemi aldı. Vali Mutlu'nun içeride incelemede bulunduğu sırada içeri alınmayan işçilerle polis arasında zaman zaman arbedeye dönüşen tartışmalar yaşandı. Kurtarma çalışmaları saat 02.00 civarinda sona erdi. Olay yerinde hala güvenlik önlemi devam ediyor.

Asansör kazasında gözaltı sayısı 9'a çıktı

Olayın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, inşaatın sorumlusu olan 8 kişinin dün akşam gözaltına alınmasının ardından, 1 kişi daha yakalandı.

Gözaltına alınan 9 kişi, sabah saatlerinde Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutulan 9 kişinin halen ifadelerinin alındığı, işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.

ÖLEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

İstanbul Valiliği asansör kazasında ölen işçilerin isimlerini saat 03.30 sıralarında yazılı açıklamayla açıkladı: İsimler şöyle: 1. Tahir Kara 2. Hıdır Ali Genç 3. İsmail Sarıtaş 4. Bilal Bal 5. Cengiz Tatoğlu 6. Murat Usta 7. Menderes Meşe 8. Vahdet Biçer 9. Ferdi Kara 10. Cengiz Bilgi. Açıklamada, "Hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve emekçi kardeşlerimize başsağlığı diliyoruz" denildi.

BASIN TOPLANTISINDA GERGİN ANLAR

Mecidiyeköy’de Galatasaray ’ın yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılan ve dünkü asansör faciasında 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatın sahibi Aziz Torun bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşçilerin asansör arızası konusunda firmayı daha önce defalarca uyardıkları yönündeki iddiaları için ‘tamamen yalan’ diyen Torun, zaman zaman gazetecilerle de gerilimli anlar yaşadı.

“En son 9 Nisan’da bir işçi ölmüştü, müsterih misiniz” sorusuna “Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum” diye yanıt veren Torun “biz eğitimleri versek de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz” diyerek işçileri suçladı.

Aziz Torun basın toplantısında şunları söyledi:

Biz Torunlar olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının takipçisiyiz. Çünkü Torunlar GYO halka açık bir şirket.

Parmak iziyle şantiyeye giriliyor. Herhangi bir sigortasız çalışan söz konusu değil. Hayatımızı kaybeden işçilerimizin ailelerine gereken her türlü sahiplenme olacaktır. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.

Bu olayda da kesinlikle böyle bir sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamada bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz.

Bu asansör yük ve insan asansörü olarak kullanılıyor. Bu asansörü biz de kullanıyoruz. Bu hem insan hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2700 kilo ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Bilirkişi raporu sonrası savcı ve gerekli merciler karar verecektir. Taşeron işçilerin malzeme çıkardığı anlaşılıyor asansörle.

İŞÇİLERİN "ASANSÖRLER SÜREKLİ BOZUK" İDDİASI
Tamamen yalan çünkü bu asansörlerin kiralandığı firmanın iki elemanı her an sahada bulunuyor ve sorun anında hemen müdahale ediyor. Birkaç gün önce aynı asansörü ben de kullandım.

Bu kişiler maalesef şantiyenin çevresinde dolaşarak bu şantiyede çalışıyormuş gibi hava uyandırıyorlar.

“KÂRINIZDAN İŞ GÜVENLİĞİNE AYIRDIĞINIZ PAY NEDİR?”

Orada iş güvenliği eğitimi almadan kimse şantiyeye giremez. İş güvenliği ile ilgili denetimlerde bakanlık etkin şekilde denetim yapıyor. Yasanın gerektirdiği bütün tedbirler eksiksiz alınıyor.

“EN SON 9 NİSAN’DA BİR İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ, MÜSTERİH MİSİNİZ?”
Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz.

Bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Elbette bizim şantiyemizde olmamasını arzu ederiz. Gereken çalışmalar yapılıyor. Neyse bu sorumluluğun bedeli bu işin takipçisi olacağız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olay yerinde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şişli'deki bir inşaatta meydana gelen asansör kazasına ilişkin, "Tüm yönleriyle olay açık bir şekilde ortaya çıkarılabilecek. İhmal, kusur nerede var ise bunların üzerine gidilecek" dedi.

Bakan Çelik, 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta incelemelerde bulundu. Çelik, kazanın yaşandığı inşaatın zemin katında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mecidiyeköy'de bahse konu inşaatta maalesef dün akşam saat 19.00 sularında tüm milletimizi üzüntüye garkeden müessif bir kaza ile karşı karşıya kaldık. Bu meydana gelen müessif olayın neticesinde 10 çalışanımız, 10 emekçimiz ne yazıkki hayatını kaybetti. Öncelikle hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün milletimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

"Yaşanan bu olaylar neticesinde bir daha yaşanmaması konusunda hep temennilerimizi ifade ediyoruz. Bu konuda gerek işverenlerin gerekse tüm yetkililerin gerekli sorumluluk çerçevesinde hareket etmeleri konusunda tüm ikazlara rağmen maalesef dün akşam böyle bir feci ve hepimizi üzüntüye boğan bir tabloyla karşı karşıya kaldık" diyen Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Olayın neden, nasıl olduğu konusunda bizlere, şu anda yaptığımız değerlendirmede eldeki bilgi, bir yük asansörünün malzeme taşıyan ve katlarda genellikle ağırlıklı olarak kartonpiyer ve benzeri işler yapan işçilerimizin malzeme taşırlarken, malzemeyle birlikte çıkarlarken, asansörün raylı sistemden çıkması neticesinde malzemelerle beraber asansör boşluğuna düşmelerinden meydana gelen son derece üzüntü verici bir tablo. Bunun ötesinde bunun nereden kaynaklandığı, sebeplerinin ne olduğu, bu arızanın neden kaynaklandığı konusunda ise tabiki gerek idari gerekse adli soruşturmalar devam ediyor. Teknik düzeyde bakanlığımıza bağlı müfettişler olayı duyulur duyulmaz, iletilir iletilmez ilk andan itibaren herkes görevinin başında ve bu olayın nereden kaynaklandığı konusunda çalışmalarını sürdürüyorlar. Kısa süre içerisinde, bu yük asansöründe meydana gelen arızanın nedeninin ortaya çıkacağının inancı içerisindeyim."

Çelik, şunları kaydetti:

"Tabiki burada ihmali olan özellikle ilgili mevzuat çerçevesinde iş güvenliği uzmanının, iş sağlığı uzmanı bulundurma zorunluluğu var. Bunlar nasıl raporlar verdiler, nasıl bir değerlendirme yaptılar, burada çalışma koşulları ile ilgili durum nedir, savcılık zaten olayın üzerinde. Sayın Valinin kaydettiğine göre şu anda 8 kişi gözaltında bulunmakta. Tüm yönleriyle olay açık bir şekilde ortaya çıkarılabilecek. İhmal, kusur nerede var ise bunların üzerine gidilecek. Temennimiz tabii bu olayların bir daha yaşanmaması ve medya olarak sizlerde öyle tahmin ediyorum, olay anından itibaren burada olup biten tüm inşa faaliyetlerini, bütün açıklığıyla, öyle tahmin ediyorum belgelediniz, ortaya koydunuz. Tüm bu yönleriyle de inşa faaliyetleriyle de konunun mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Bu yoğunluğun içerisinde baktığınız zaman bir anlamda da kazanın olmaması büyük bir şans diyesim geliyor. Çünkü 10 tane can kaybetmişiz. Bunun çok farklı nedenleri olabilir, sebepleri olabilir. Bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkmasında yarar var. Biz bu konuda üzerimize düşen ne ise onları yerine getirme gayreti içerisinde olacağımızı tekrar belirtmek istiyorum. Tekrar milletimizin başı sağolsun. Kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabır temenni ediyorum."

Basın mensuplarının "Bu süre içinde inşaat devam edecek mi, durdurma gibi bir durum söz konusu mu?" sorusuna ise Çelik, "Bu olaydan sonra tabii devam etmesi söz konusu değil. Tüm bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra tabiki ona göre değerlendirilip yeni kararlar alınacaktır" yanıtını verdi.

Bakan Faruk Çelik'e incelemeler sırasında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu eşlik etti.

Kazanın yaşandığı inşaatın girişinde çevik kuvvet polisleri barikat kurarak bekliyor. Öte yandan olay yerinde kazayı protesto etmek isteyen ölen işçilerin arkadaşlarıyla polis arasında yaşanan arbedenin ardından olay yerine 3 TOMA gelerek önlem aldı.

15 gün önce arıza yapmış

İddiaya göre asansör 15 gün önce arıza yaptı. Şantiye şefi bunun üzerine durumu yönetime bildirdi. Ancak asansörün tamiri için ödenek ayrılması beklenirken bu kaza meydana geldi.

DAVUTOĞLU: ŞEHİT HÜKMÜNDELER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mecidiyeköy'de bir inşaatta meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasıyla ilgili, "Onlar alın teriyle emekleriyle helal rızık için çalıştılar, bu yönleriyle de bizim için bir şehit hükmündedirler. Aileleriyle ilgili de gerekli tedbirleri almayı düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul'daki asansör kazasının yarın Bakanlar Kurulu'nun ilk gündem maddesi olacağını belirterek,"Detaylı bir şekilde incelemeleri, soruşturmaları yaptıktan sonra gereken her türlü tedbiri almak konusunda tereddüt etmeyiz" dedi.

Şişli Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatında meydana gelen asansör kazasını sorulması üzerine Davutoğlu, idari soruşturmanın başlatıldığını belirterek, "'Maalesef 10 işçimiz 10 canımız asansörün raydan çıkmasıyla vefat ettiler. Her şeyden önce vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Çok acı üzüntü verici bir olay. Bu olayın oluş şekli varsa bir ihmal veya başka sebepler, bu sebepler derinlemesine araştırılacak. Kamuoyunun şunu bilmesini isterim ki bu tür olaylarda biran bile tereddüt etmeden gerekli her türlüaraştırmayı soruşturmayı yapar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması içinde her türlü tedbiri alırız" dedi.

Yarın bakanlar kurulu toplantısında olayı detaylı olarak değerlendireceklerini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İki boyutuyla değerlendireceğiz. Birincisi tek başına bu olayın açıklığa kavuşturulması ve bu olayla ilgili hiçbir hususun karanlıkta kalmaması.Gün boyu takip edeceğim. İkinci boyutu ise yarın iş güvenliği konusunda genel olarak alınması gereken tedbirleri ele alacağız. 2012 Haziran kapsamlı bir iş güvenliği yasası çıkardık. Bu yasada eğer aksayan yönler varsa, bu olay eğer bize aksayan yönleriyle ilgili bir işaretsunarsa bu konuda da her türlü yasal tedbiri alırız. Eğer yasada bütün hususlar göz önüne alıp ortaya konulmuş ise ve buna rağmen bu olay olmuşsa oradaki idari yada adli bir tedbir almak gerekiyorsa bunları alacağız. Yarın bakanlar kurulunun en önemli gündem maddesi bu olacak. Detaylı bir şekilde incelemeleri, soruşturmaları yaptıktan sonra gereken her türlü tedbiri almak konusunda tereddüt etmeyiz. Bu kapsamda da bütün ilgili tarafların bundan sonra bu olayların olmaması için yapabilecekleri katkılar, öneriler varsa hükümetimize iletmeleri konusunda da çağrıda bulunuyorum. Onlar alın teriyle helal rızık için çalıştılar. Bu yönleriyle de bizim için bir şehit hükmündedirler. Aileleriyle de ilgili gereken tedbirleri alacağız. Ailelerine başsağlığı diliyorum."

Davutoğlu, "Çalışma Bakanı denetimler konusunda bir eksiklik olduğuna dahil bir bilgi ulaştırdı mı?" sorusuna, "Bu konuda araştırmalar, incelemeleri soruşturmalar sürüyor. Gerekli incelemeler yapılmadan erken hüküm vermek istemeyiz. Tamamlayınca kamuoyunu aydınlatacak bilgiler vereceğiz" dedi.

"Ailelere maddi destek mi verilecek?"sorusuna Davutoğlu, "Ailelere hukuki anlamda atılması gereken her türlü adım atılacaktır. Çalışma Bakanımızda bu çalışmaları yürütüyor. Herhangi birdestek olur mu? Bunu yarın ki bakanlar kurulu toplantısında değerlendiririz" cevabını verdi.

-"MESELE SADECE HUKUKİ MEVZUAT DEĞİL"-

ILO sözleşmesine ilişkin ise Davutoğlu, "Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde iş güvenliği hangi şartlarda sağlanıyorsa, onu sağlamak için her türlü tedbiri alırız. Bunları da yarın Bakanlar Kurulu'nda ele alacağız. Mesele sadece hukuki mevzuat değil, dünyanın en iyi yasasını çıkarsanız insan faktörü önemli. Denetim görevlilerinin, iş güvenliği ile ilgili sorumluların yasal mevzuatın özünü teşkil eden sağlam bir bilince sahip olmalı. Aksi taktirde aldığımız yasal tedbirler baypas edilmeye çalışılırsa iş kazaları yaşanması kaçınılmaz. Hem yasal tedbirler alacağız hem de bu bilinci yaygınlaştırmak için atılması gereken adımları atacağız" diye konuştu.

SARIGÜL'DEN AÇIKLAMA

Şişli Belediyesi Başkan Vekili Emir Sarıgül, olayla ilgili olarak basın mensuplarına bilgi verdi. Sarıgül şunları söyledi:

“Hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Asansörün 22’nci kattan, kardeşlerimizi, emekçi kardeşlerimizi taşıyan asansör aşağıya düşmesi neticesinde olan bir hadise. Şu anda gerek belediyemiz olarak, belediyemiz sağlık ekipleri, büyükşehir itfaiye, AKUT ve polis koordineli olarak çalışıyoruz. Şu anda cesetlerle yani vefat eden kardeşlerimizin tam olarak sayısını belirlemek üzere yoğun bir şekilde içeride çalışmalar var. Biz de belediyemiz olarak herhangi bir aksaklık var mı yok mu onlarla ilgili geniş çaplı araştırmalarımıza devam ediyoruz. Şu an ölen emekçi kardeşimizin sayısı iki ama bunun bir veya iki tane daha artabileceğini içerideki arkadaşlardan aldığımız bilgi neticesinde söyleyebiliriz. Biz Şişli Belediyesi olarak bütün ekiplerimizle sabaha kadar çalışmaların başında olacağız. Bir iki saat sonra tüm neticeyi kamuoyuyla paylaşacağız“

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: "YAŞANAN KAZA DEĞİL CİNAYET"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, asansör faciasının yaşandığı rezidans inşaatında incelemelerde bulundu. HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yaşananın kaza değil cinayet olduğunu ve sorumlusunun da katil olarak yargılanması gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü ve Devrimci İşçi Sendikası (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, asansör faciasının yaşandığı rezidans inşaatında incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ertuğrul Kürkçü, inşaat alanını gezdiklerini, işçilerin yaşam ve çalışma koşullarının sağlıksız olduğunu söyledi. Kürkçü, incelemeler sırasında çektiği fotoğrafları da basın mensupları ile paylaştı.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise yaşananın bir cinayet olduğunu belirterek, "Bu bir kaza olsaydı eğer bir gün de bu işverenlerden birinin ölmesi gerekirdi di mi? Bakın trafiğe kaza diyoruz zengini de ölüyor fakiri de ölüyor. Ama buraya kaza diyoruz, ölenlerin tamamı emekçi. Siz bir gün bir maden sahibinin madende öldüğünü duydunuz mu? Bir gün bu müteahhitlerden biri, kendi, çoluğu, çocuğu burada hayatını kaybetti mi? Bunun adı cinayettir. Sorumlular katil olarak yargılanmalıdır" dedi.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise işçilerin yaşam koşullarında değinerek "İçeride herhangibir yetkili görmedik. Bin 500 inşaat işçisi arkadaşımız hem çalışıyorlar hem yaşıyorlar. Otopark olarak ayrılmış alanda bin 500 işçi arkadaşımız son derece kötü, havalandırması olmayan, ışık almayan koğuşlarda yaşıyorlar. Hiçbir sağlık önlemi alınmamış durumda" diye konuştu.

DEV PROJENİN OFİS KULELERİ 42 KATLI

Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadumu'nun bulunduğu yerde yükselen rezidans kuleleri, ofis ve bahçe ofisleriyle dikkat çeken proje, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı imzasını taşıyor. Kaba inşaatının büyük bölümü biten kuleler, 500 milyon doları aşan bir yatırımla inşa ediliyor. 2015 yılı sonbaharında tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanan Torun Center'ın ofis kuleleri 42 kat, rezidans kulesi ise 36 kattan oluşuyor. Toplam 3 kule halinde yükselen proje "Üç Büyükler" sloganı ile tanıtılmıştı. İnşaat alanı 241 bin metrekare olan projede konutların metrekaresi 5 bin 500 dolardan satılmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler