HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rüşvet ‘cinsel’ olabilir

Meclis Soruşturma Komisyonu, AKP'li eski bakanlar hakkında düzenlediği raporda, soruşturmadaki iddialarla ilgili olmasa da suçlamaların öğretideki yeri ve hukuki normuyla ilgili değerlendirmeler yaptı

Rüşvet ‘cinsel’ olabilir

Komisyon, nüfuz ticareti ve rüşvet suçlarının ‘manevi veya cinsel nitelikte de olabileceğini’ vurguladı. Komisyon, Türk Ceza Kanunu’nun yeni hükümleriyle ilgili uygulama alanının son yıllarda oturması nedeniyle rüşvet ve nüfuz ticareti suçlarının ‘unsurlarını’ tanımladı. Bu bölüm raporda şöyle anlatıldı:

NÜFUZ TİCARETİ

Suçun konusu ‘menfaat’ olarak ifade edilmiştir. ‘Menfaat’ kavramının geniş anlaşılması gerekir. ‘Menfaat’ten anlaşılması gereken, kamu görevlisinin ekonomik, hukuksal veya kişisel durumunu objektif olarak iyileştiren her türlü edimdir. Bu bakımdan kamu görevlisinin durumunu maddi veya manevi bakımdan değiştirerek onu tatmin eden, almadığı, kabul etmediği haline göre kendisini daha müsait duruma getiren her şey ‘menfaat’ kavramına dahildir. Bu yarar maddi, manevi veya cinsel nitelikte olabilir. Hangi isim altında olursa olsun maddi, manevi, hissi nitelikte her türlü yarar bu kapsamda düşünülmelidir.

RÜŞVET

Kamu görevlisine bir menfaat sağlanması veya bu yönde bir anlaşma yapılmış olması ile suç tamamlanır. Menfaat maddi, manevi veya cinsel nitelikte olabilir, menfaat kamu görevlisine sağlanabileceği gibi onun bilgisi dahilinde üçüncü bir şahsa da verilmesi mümkündür. Suçun oluşması için sağlanan menfaatin parasal değerinin tam olarak tespit edilmesi gerekmemektedir. (Hürriyet)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler