HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sakarya'daki traktör faciasında 7 işçi hayatını kaybetmişti! Bakın arkasından ne çıktı

Sakarya'da 7 tarım işçisi traktörün devrilmesi sonucu hayatını kaybederken, yaşanan facia sonrasında şoke eden bir detay ortaya çıktı. Kaza sonrasında açıklamalarda bulunan Sakarya Valisi İrfan Balkanoğlu, zaruret nedeniyle işçilerin taşınması için traktör kullanıldığını ifade ederken, uzmanlar bu açıklamaya sert tepki gösterdi. Traktörle işçi taşınamayacağının altını çizen iş güvenliği uzmanları, işçilerin taşınacağı araçlar için de düzenlemelerin olması gerektiğini belirtiyor.

Sakarya’da 7 tarım işçisi traktörün devrilmesi sonucu iş cinayetine kurban giderken, kaza sonrasında Sakarya Valisi İrfan Balkanoğlu, “zaruret” nedeniyle işçilerin taşınmasında traktör kullanıldığını söyledi. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Taşyürek, traktörle işçi taşınamayacağının belirterek, “Nasıl asansörlerde güvenlik için renk düzenlemesiyle sertifika veriliyorsa, işçilerin taşınacağı araçlarda da bu tür düzenlemelerin olması gerekiyor” dedi. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Bedri Tekin de traktörle taşımanın insani olmadığını dile getirerek, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun artan iş cinayetlerinin önüne geçemediğine dikkat çekti.

DEVLETİN DÜZENLEME YAPMASI GEREK

Yaşanan ölümleri ve valinin sözlerini değerlendiren A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Taşyürek, yaşanın bir kader olmadığının ve tamamen önlenilebilir olduğunun altını çizerek, “İş kazalarının önlenmesi için daha işe başlamadan önce risk değerlendirmesi yapılır. Bu tarım işçileri buraya götürülecek, tıpkı sanayide olduğu gibi daha önce götürülmeden önce o risk değerlendirmesi yapılması gerekiyor. Oraya o insanları götürecek araç da traktör değil uygun servislerin olması gerekli. O servisi kullanacak şoförün de uygun belgelerinin olması lazım” dedi. Burada sadece tarla sahiplerine değil devlete de sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Taşyürek, “Devletin uygun düzenlemeleri yapması lazım, bakıyorsunuz kaza olmuş ancak kazada ölen insanları sigortaları olmadığı için olay adli bir mevzu gibi kayıtlara geçiyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu sigortalılık arıyor, burada ya düzenleme yapılmalı. Bu işin yaz aylarında yapıldığı bir gerçek devletin bu alanda uygun düzenlemeleri yapması lazım” diye konuştu.

KADER DEMEK YANLIŞ

Traktörle işçi taşınamayacağını yineleyen Taşyürek, işçilerin taşınmasında kullanılın araçlar için örnek verdi: “Nasıl asansörlerde güvenlik için renk düzenlemesiyle sertifika veriliyorsa, işçilerin taşınacağı araçlarda da bu tür düzenlemelerin olması gerekiyor. Personel taşıyacak araçların da bu vasıfta olması lazım” dedi. İş kazalarının kader olmadığını söyleyen Taşyürek, “Kazalar tamamen önlenebilir. Biz din alimi değiliz ancak teolojik açıdan bile bu kazalara kader demek bile yanlış değerlendirme. Örneğin İngiltere’de 140 civarında iş kazalarında ölen varken Türkiye’ye 1440 civarında. Bunun bir kader olmadığını bu rakamlar ortaya koyuyor. Tamamen ön görülebilir ve tedbir alınabilir bir durum” dedi.

TRAKTÖRLE İNSAN TAŞIMAK, İNSANİ DEĞİL

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Bedri Tekin de traktöre binebilecek kişi sayısının belli olduğuna dikkat çekerek, “Tarım ürünlerinin toplanması, yüklenmesi veya boşaltılması amacıyla tarla veya iş yerine götürülüp getirmek üzere lastik tekerlekli traktörlerin römork veya yarı römorklarına, oturmaları şartıyla, taşıma sınırının beher tonu için en çok 3 kişi bindirilebilir. Bu yük üzerinde insan taşınamaz, traktörde işçi taşımak insani de değildir. Ayrıca tarım iş kolunda işçi sağlığı ve güvenliği konusunda kontroller de yapılmıyor” yorumunda bulundu. Tekin, 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası çıktığından bu yana ölümlerin arttığını vurgulayarak, “Bu yasanın iş cinayetlerine çözüm olmadığı ortadadır” dedi. (Evrensel)


En Çok Aranan Haberler