HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Savcı: Ömür boyu seks yapmamak insan hakkı ihlali

Bir cinsel istismar iddiasını soruşturan Cumhuriyet Savcısı, ’kişinin ömrünün sonuna kadar cinsel ilişki yaşayamamasının insan hakkı ihlali’ olduğunu belirterek ’takipsizlik’ kararı verdi.

Savcı: Ömür boyu seks yapmamak insan hakkı ihlali

Diyarbakır’da bir cinsel istismar iddiasını soruşturan Cumhuriyet Savcısı, ’kişinin psikiyatri hastalığı nedeniyle ömrünün sonuna kadar cinsel ilişki yaşayamamasının insan hakkı ihlali’ olduğunu belirterek ’takipsizlik’ kararı verdi. Ancak itiraz üzerine mahkeme takipsizlik kararını kaldırınca, şüpheli hakkında dava açıldı.

ANNE ŞİKAYETÇİ OLDU: KIZIMLA İLİŞKİYE GİRDİLER

Diyarbakır’da yaşayan 51 yaşındaki N.G. ’bipolar affektif bozukluğu’ hastalığı nedeniyle psikiyatrik sorunları bulunan kızı 29 yaşındaki A.Ç.’nin, 44 yaşındaki M.A.D. ile birlikte yaşayıp cinsel ilişkiye girdiğini belirterek şikayetçi oldu. Kadının şikayetinde, M.A.D.’nin kendisini zehirlemesi için kızını azmettirdiğini söylemesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

KIZ DA ANNESİNDEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan ve psikiyatri hastası olduğu iddia edilen A.Ç. zihinsel bir engelinin bulunmadığını belirterek, "Şüpheli M.A.D. ile 2 yıldan bu yana ilişkimiz var. Kendi rızam ile cinsel ilişkiye girdim. Şüpheli ailemi zehirlemem için beni azmettirmedi. Annem iftira atıp şüphelinin cezaevine atılmasını istiyor. İftira attığı için annemden şikayetçiyim" dedi.

Soruşturmayı sürdüren şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurduğu M.A.D. de, A.Ç. ile rızası ile cinsel ilişkiye girdiğini ve 2 yıldır birlikte yaşadıklarını belirterek, A.Ç.’yi ailesini zehirlemesi için azmettirmediğini söyledi.

Soruşturmayı sürdüren Savcılık, mağdurenin bir hastalığı olup olmadığının tespiti için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ne sevk etti. Gelen raporda, ’bipolar affektif bozukluğu’ hastalığının neden olduğu psikiyatrik rahatsızlıkların, hekim olmayanlar tarafından anlaşılamayacağı kaydedildi.

SAVCI: ÖMÜR BOYU CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEMEK...

Psikiyatri raporunun gelmesinin ardından Cumhuriyet Savcısı Ali Çağır, dosyayla ilgili dava açılmasına gerek olmadığını belirterek takipsizlik kararı verdi. Kararın gerekçesinde psikiyatri raporuna atıfta bulunan Savcı, suçun oluşabilmesi için mağdurenin cinsel ilişkiye girdiği tarihte hastalığın hangi döneminde olduğunun tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Bu tespitin geçmişe dönük yapılamayacağını belirten Savcı, mağdurenin ifadesi esas alındığında şüphelinin suç işlediğine dair delil bulunamadığını kaydetti.

29 yaşında bulunan mağdurenin kendi bedeni üzerinde tasarruf hakkının bulunduğunu belirten Savcı Ali Çağır, "Sırf psikiyatri tedavisi görmesi ve psikiyatrik olarak hasta olmasının, ömrünün sonuna kadar cinsel ilişki yaşayamaması durumunu doğuracağı, bunun da bir insan hakkı ihlali oluşturacağı değerlendirilmiştir" dedi.

DAVA AÇILDI: İLİŞKİ SIRASINDA AKLİ DENGESİ YERİNDE Mİ?

Savcılığın takipsizlik kararı üzerine A.Ç.’nin annesi itiraz mercii olan Batman 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Dosyayı inceleyen mahkeme, çiftin yaşadığı cinsel ilişkiler esnasında mağdurenin akıl sağlığının yerinde olup olmadığı konusunun yargılama sonucunda ortaya çıkabileceğini gerekçe göstererek takipsizlik kararını kaldırdı. Cumhuriyet Savcısı bunun üzerine şüpheli M.A.D. hakkında ’Zincirleme şekilde nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

İddianamenin Diyarbakır 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesinin ardından sanık M.A.D.’nin yargılanmasına başlandı. Davanın ilk celsesine taraflar katılmazken, Cumhuriyet Savcısı sanık M.A.D., mağdur A.Ç. ve annesi N.G.’nin zorla getirilmesini talep etti. Mahkeme tarafların zorla getirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler