HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şeyma neden hapiste!

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Şeyma Özcan 8 gündür cezaevinde...

Şeyma neden hapiste!

Şeyma neden hapiste! İddiaya göre, Şeyma’nın tutuklanma nedeni, gazetecilik stajı için Devrim-ci Karargah soruşturmasında gözaltına alınıp serbest bırakılan bir avukatı telefonla aramak

Baba Ruşen Özcan isyan ediyor: Sorguda sadece bu görüşmeyi sormuşlar. ‘Neden o kişiyi aradın?’, Gazetecilik stajı yaptıktan sonra örgütün yayın organında mı çalışacak-tın?’ diye... Böyle tutuklama nedeni mi olur?“

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Şeyma Özcan geçen hafta gözaltına alındı. Devrimci Karargah soruşturması kapsamında gözaltına alındığı açıklanan 21 yaşındaki Şeyma 9 Aralık’ta sevkedildiği mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. Şeyma’nın avukatı İnayet Aksu, kendilerine delil olarak sadece bir telefon görüşmesi sunulduğunu söylüyor. Avukat Aksu durumu şöyle özetliyor: “Şeyma, gazetecelik stajı yapmak için daha önce Devrimci Karargah örgütü soruşturmasından gözaltına alınıp serbest bırakılan avukat Özcan Kılıç’ı aramış. Ve kendisine bir staj yeri ayarlayıp ayarlayamayacağını sormuş. Kılıç da Şeyma’ya Diyarbakır’da Dicle Haber Ajansı’nda bir staj ayarlamış. Ancak Şeyma yaz okuluna gittiği için bu stajı yapamadı. Şimdi soruşturma kapsamında telefonları dinlenen avukatla yaptığı bu görüşmesinden dolayı tutuklandı. Polis, Şeyma’nın staj yapıp gazeteciliği öğrendikten sonra Devrimci Karargah’ın yayınlarını çıkaracağını söylüyor. Bu suçu işleyeceğine inanıyor. İşlenmemiş bir suç için bir genç kız tutuklanıyor.”

‘Sorguda tek soru o görüşme’

Kızlarıyla ilgili olarak tek delilin telefon görüşmesi olduğunu söyleyen baba Ruşen Özcan, 9 aydır teknik takip yapıldığını öğrendiklerini belirterek şöyle konuştu: “Demek ki hiçbir şey bulamadılar ki bu telefon görüşmesini sunuyorlar. Sorgu sırasında avukatı yanındaydı ve sadece bu görüşmeyi sormuşlar. ‘Neden o kişiyi aradın?’, ‘Sen gazetecilik stajı yaptıktan sonra Devrimci Karargah’ın yayın organında mı çalışacaktın?’ diye sorular yöneltmişler. Kızım sol görüşlü bir çocuk ama örgütle falan ilgisi yok. Benim çocuğum dereceyle üniversiteye girdi. Hedefi akademik kariyer yaparak faydalı bir insan olmak.”

‘Şeyma gazetecilik öğrenmek istediği için tutuklandı’

Tarih Bölümü 2. sınıf öğrencisi Şeyma’ya üniversitedeki çok sayıda öğretim üyesi ve arkadaşı sahip çıktı. Güney Kampüs meydanında toplanan kalabalık, ‘Şeyma’ya özgürlük’ sloganları atarak ana giriş kapısına kadar yürüdü. Grup adına konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevra Necipoğlu şöyle konuştu: “Biz Boğaziçi Üniversitesi öğretim elemanları, öğrencimizin hayatına yapılan bu vahim müdahaleyi kabul etmiyoruz. Hiçbir yasadışı örgüt ve yayınla ilişkisi olmadığına inandığımız Şeyma’nın serbest bırakılmasını talep ediyoruz, öğrencimize sahip çıkıyoruz. Devrimci Karargah örgütüyle hiçbir ilgisi olmayan bir telefon görüşmesi örgüt üyeliği delili olarak kabul edilmiştir. Oysa Şeyma bu stajı ders programına uymadığı için gerçekleştirememiş ve gazetecilik öğrenme amaçlı bu girişimi yüzünden tutuklanmıştır.”

‘Kızıma dokunamadım bile’

Kızlarının tutuklanmasıyla birlikte büyük bir şok yaşayan Özcan ailesi de kızlarının bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyor. Anne Sultan Özcan, “O gün kızıma ulaşamayınca aramaya başladık ve sonunda gözaltına alındığını öğrendik. Cuma günü adliyeye gittik. Delil ortadaydı. Tutuklama çıktığında şok olduk” dedi. Salı gününe kadar kızıyla görüşemediklerini anlatan anne Özcan, “Ancak savcıdan özel izin alarak cezaevine girdik. Orada beklerken insanın aklından bir sürü şey geçiyor. Kızım gülerek geldi ve iyi olduğunu söyledi. Ama içeride ne kadar iyi olabilir ki. Camın arkasındaydı. Ona dokunamadık sarılamadık bile. Yarım saat konuşabildik. Tek isteğimiz kızımızın bir an önce serbest kalması ve okuluna devam etmesi” diye konuştu.

Avukatı itiraz etti

Soruşturmada gizlilik kararı olduğu için Şeyma Özcan’ın tutuklama gerekçesi açıklanmıyor. Mahkemenin tutuklama gerekçesi avukatlara da verilmiyor. Savcılığa yakın kaynaklar, tutuklama nedeninin sadece telefon görüşmesinden ibaret olmadığını 25 klasörlük bir dosya hazırlandığını söylüyor. Avukatı İnayet Aksu ise dün 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdiği dilekçeyle tutuklamaya itiraz etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler