HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Silvan'da sokağa çıkma yasağı kalktı, askerler çekildi

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 3 mahallede 3 Kasım'dan itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağı bugün saat 14.00'den itibaren kaldırıldı

Silvan'da PKK'lıları etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyonu gerçekleştiren askerler 12 gün sonra ilçeden ayrıldı, çevrede konuşlandırılan tanklar da çekildi. Silvan İlçesi'nde 3 Kasım günü Tekel, Mescit ile Konak Mahallesi'nde valilik tarafından ilan sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak ardından güvenlik güçleri mahallelerde teröristlerin kurduğu barikatları kaldırmak, hendekleri kapatmak ve aralarında örgütün dağ kadrosundan gelenlerin de bulunduğu PKK'lıları etkisiz hale getirmek için kapsamlı operasyon başlattı. Bugüne kadar 4'ü asker, 4'ü de polis olmak üzere 8 güvenlik görevlisinin şehit olduğu ve 10'dan fazla PKK'lının etkisiz hale getirildiği operasyonlarda bugün sona gelindi. Silvan'da hendekler ile bomba tuzaklanan barikatların tamamına yakını düzenlenen operasyonlarda kaldırıldı. Silvan'da görev yapan ve aralarında Jandarma Özel Harekat timlerinin de bulunduğu askerler bugün öğleden sonra ilçeden çekilmeye başladı. İlçe merkezindeki Diyarbakır Caddesi üzerinden yürüyerek birliklerine dönen askerlere Silvan Belediyesi önünde toplanan bir grup tepki gösterdi. Bölgede bulunanlar ile HDP ilçe yöneticileri bu kişileri uzaklaştırırken, askerlerin yanına giderek, birlikte yürüyüp, tepki gösterilmesini engelledi. Askerlerin yürüyerek ilçeden ayrılmasının ardından tanklar ve zırhlı araçlar da ilçeden ayrıldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI

Diyarbakır Valiliği, Silvan İlçesi'nin 3 mahallesindeki sokağa çıkma yasağının bugün saat 14.00'den itibaren kaldırıldığını açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, şöyle denildi:"Silvan İlçesi'nde Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) mensuplarınca sokakların bariyerler ve hendeklerle kapatılarak kamusal faaliyetlerin ve vatandaşlarımızın günlük yaşamının, çocuklarımızın eğitim hakkının, sağlık hizmetlerinin alınmasının ve verilmesinin, vatandaşlarımızın kendi evlerine ve özel alanlarına girmelerinin engellenmesi, terör örgütleri tarafından başta kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlarımıza yönelik saldırı, sabotaj, taciz, yol kesme, patlayıcı madde kullanma, vb. eylemlerin devam etmesinden dolayı; bariyerlerin kaldırılması, hendeklerin kapatılması, bariyer ve hendekler içine tuzaklanmış patlayıcıların etkisiz hale getirilmesine yönelik olarak, 03.11.2015 Salı gününden itibaren Silvan ilçesinde faaliyet planlanmış ve Silvan Kaymakamlığımızca 03.11.2015 Salı günü saat 05.00'den itibaren ilçemiz Tekel, Konak ve Mescit mahallerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Güvenlik birimlerimizce BTÖ mensuplarının kazdığı hendeklerin kapatılması ve oluşturdukları barikatların kaldırılması için başlatılan faaliyet esnasında BTÖ mensuplarının silahlı ve bombalı saldırıları sonucu 1 jandarma teğmen ve 2 polis şehit olmuş, yaralanan 1 uzman çavuş ve 1 polis memurunun ise tedavilerine devam edilmektedir. BTÖ mensupları ile devam eden çatışmalar sırasında 2 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Yaralanan vatandaşlardan 2 kişinin tedavilerine de hastanelerimizde devam edilmektedir. Son çalışmalar sırasında güvenlik güçlerimize yapılan saldırılar sonucu meydana gelen çatışmalarda 5 BTÖ mensubu etkisiz hale getirilmiş olup, 10 BTÖ mensubunun da etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir. Ayrıca yapılan faaliyet esnasında 22 şahıs gözaltına alınmış, yapılan tahkikatlar neticesinde 1 şahıs tutuklanmış, 20 şahıs serbest bırakılmış, 1 şahsın ise gözaltı işlemi devam etmektedir."

HENDEK VE BARİKATLAR KAPATILDI

Diyarbakır Valiliği'nin açıklamasında, 3 mahalledeki hendek ve barikatların kapatıldığını belirtilirken, "Ayrıca faaliyet yürütülen 3 mahallemizde BTÖ mensuplarınca açılan 22 hendek ve barikat kapatılmıştır. Hendek içerisine ve çevresine tuzaklanan patlayıcılardan 12 adedi çatışmalar esnasında patlamış, faaliyet sonrası tespit edilen patlayıcılardan 4 adedi yerinde, 8 adedi ise güvenli alanda imha edilmiştir. Silvan ilçemizdeki olaylar ile ilgili soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmektedir" denildi.

"ZARARLAR KARŞILANACAK"

Diyarbakır Valiliği, zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanacağını açıklarken, şu ifadelere yer verdi:"Sokağa çıkma yasağının devam ettiği süre içerisinde Silvan Kaymakamlığı'nca bölgede bulunan vatandaşlarımıza ekmek ve gıda yardımlarında bulunulmuş, barınma ihtiyacı olan ailelere gerekli destek verilmiştir. Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların patlatılması sırasında zarar gören vatandaşların bu zararları, Silvan Kaymakamlığı'nca oluşturulacak hasar tespit komisyonlarınca belirlenerek ilgililere ödeme yapılacaktır. Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılmasına müteakip huzur ve güven ortamı yeniden tesis edilerek Silvan Kaymakamlığımızca 14.11.2015 Cumartesi günü saat 14.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır. Vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı konusunda göstermiş oldukları duyarlılık ve faaliyet süresince güvenlik görevlilerimize vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde bulunmalarını sağlamak maksadıyla terörle mücadele faaliyetlerine kararlılıkla devam edilecektir." Valilik açıklamasında Silvan'da çalışmalar sırasında 4 Kalaşnikof tüfek, 2 tabanca, 1 mavzer, 5 av tüfeği, 9 şarjör, 709 mermi, 1 el yapımı bomba, 1 roketatar, 5 roketatar mühimmatı, değişik ebat ve çapta elektrik kablosu, 20 kilo patlayıcı madde yapımında kullanılan maddenin ele geçirildiği de yer aldı.

YÜKSEKDAĞ: CAN KORUYAN DEVLET YOK

Silvan'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da sokağa çıkma yasağı kalkmadan önce yaptığı açıklamada, halkın yanında olduklarını söyledi. Silvan'da gerçekleştirilen operasyon için 'gözü kararmış, zıvanadan çıkmış bir savaş siyaseti' ifadesini kullanan Yüksekdağ, buna karşı halkın direndiğini ileri sürdü ve onların yanında olduklarını söyledi. Yüksekdağ, şöyle konuştu:"Türkiye'de günlerdir, Türkiye'nin bir köşesinde insanlar sokağa çıkamıyor. Silvan'ın 3 mahallesinde insanların hiçbir can güvenliği yok. İnsanların can güvenliğini sağlamakla, canını korumakla görevli kamu görevlileri her gün Silvanlıların canını alıyor. Burada can koruyan, halkı koruyan bir devlet yok. Can alan, yaşam karartan bir devlet var. Burada zulüm, devletin uygulamaları var. AKP'nin savaş devletinin, AKP'nin saray devletinin uygulamaları var. Sonuna kadar halka operasyon, halka karşı savaş diyenlerin devleti var. Ama bu zulüm devletinin olduğu yerde halkımızın dimdik ve yıkılmayan gücü ve iradesi var. Bugün Silvan'da iki gücün mücadelesi yaşanıyor."

AVUKATLARDAN EYLEM

Silvan'a İstanbul, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa Barosu, Çevre Hukukçular Derneği, Özgür Hukukçular Derneği ile Mezopotamya Hukukçular Derneği üyeleri sokağa çıkma yasağı kalkmadan önce oturma eylemi yaptı. Silvan'da sokağa çıkma yasağı uygulamasını protesto ettiklerini söyleyen grup adına konuşan avukat Serhat Eren, şunları söyledi:"Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri tarafından barış süreci rafa kaldırıldığından bu yana Kürt coğrafyasına, Kürt halkına karşı siyasi ve fiziki baskılar, toplu gözaltı ve tutuklamalar, korkuya sindirme, ilçe merkezlerini ablukaya alarak sivillerin katledilmesi ve benzeri her türlü hukuk ve insanlık dışı uygulamalar merkezi bir politika olarak devreye sokulmuştur. Şu anda Silvan'da her gün ölümler gerçekleşmektedir. Yaklaşık üç aydır Kürdistan'da neredeyse her gün sivil insanlar katledilmektedir. Sırasıyla, açılan hendekleri ortadan kaldırma bahanesiyle bir ilçe veya birkaç mahalle kuşatılmak suretiyle halka karşı her türlü şiddet politikası yürürlüğe konmaktadır. Varto'da, Diyadin'de, Lice'de, Sur'da, Kızıltepe'de, Nusaybin'de yürürlüğe konan halkı kuşatarak baskı altına alma, sindirme, öldürme politikaları şimdi de üçüncü defadır Silvan'da uygulanmaktadır. Şu anda Silvan'da sivil insanlar katledilmektedir. Halkın yaşam alanları abluka altına alınmıştır. Halkın en temel ihtiyaçlarının bile karşılanması engellenmektedir. Abluka altına alınan mahallelerden haber alınmamaktadır. Halkın iletişim hakları ve olanakları ortadan kaldırılmıştır. Güvenlik gerekçesiyle Silvan'da yaşanılanların objektif bir biçimde Türkiye ve dünya kamuoyuna aktarılması engellenmektedir. Yaralanan insanların zamanında tedavi edilmelerine izin verilmemektedir. Maalesef halkın can ve mal güvenlikleri ortadan kalkmıştır. Hükümete de çağrıda bulunuyoruz. Kürt sorunu gibi köklü toplumsal sorunların baskı-şiddet-katliam politikalarıyla çözülmeyeceği tarihte ve şu an yaşadığımız yüzyılda yüzlerce kez kanıtlanmıştır. Bu politikaların Kürt sorununu derinleştirmekten başka bir işe yaramadığı ortadadır. Hükümeti, Silvan'a Silvan halkına dönük yapılan operasyonları derhal durdurmaya, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla müzakere edilecek yöntemleri uygulamaya çağırıyoruz." (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler