HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SIM kartlar orman yangınını haber verecek

İzmir'de, 60 hektarlık orman alanına kurulan, SIM kartların kullanıldığı "Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi" törenle açıldı.

İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Vodafone Türkiye ve Ege Orman Vakfı iş birliğiyle Adnan Menderes Havalimanı yanındaki Bakioğlu Ormanı'na kurulan sistemin açılışında, Türkiye'nin orman varlığını her geçen yıl artırdığını belirterek, kendilerinin de bu ağaçlandırma seferberliğine, yol yapım çalışmaları sırasında 22 milyonun üzerinde ağaç dikip katkıda bulunduklarını söyledi.

Türkiye'nin orman yangınlarıyla en etkin şekilde mücadele etmek amacıyla hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Buradaki iş, yangın başladıktan sonra tedbir almak değil, önemli olan yangın büyümeden tehlikeyi görmek. Bilim bize bunu getiriyor. Dün Çanakkale Yenice ve Bodrum'da 12 hektar alan zarar gördü. Belki böyle bir erken uyarı sistemi olsaydı, bu zarar olmayacak veya çok daha küçük olacaktı. Umuyorum ki bu sistem, memleketimizin başka köşelerine de yayılır."

Ege Orman Vakfı Başkanı Cem Bakioğlu'nun, İzmir'in yeşil kalması ve daha da güzelleşmesi için büyük gayret gösterdiğini ifade eden Yıldırım, "Havaalanı yanındaki alan vakfa verilmese belki işgal edilecek, o güzel İzmir'in çarpık yapılaşmasına yenisi ilave olacaktı" dedi.

Yıldırım, bilişim sistemleriyle orman yangınları dışında, hizmet çeşitliliğini artırıp kaçak yapılaşmanın bile otomatik olarak algılanabileceğine değinerek, "Baz istasyonu olmadan bu sistem çalışmaz. Baz istasyonlarına karşı çıkmak, bizim milletimize yakışmaz. Teknolojinin önüne geçmek, insanları yoksunluğa mahkum etmek olmaz. Hele İzmir'e hiç yakışmıyor" diye konuştu.

İzmir'in yıllardır yerel kaynaklı sorunları bulunduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"İzmir hizmet istiyor, boş laf istemiyor, ideolojik siyaset istemiyor. AK Parti'nin hizmet anlayışının İzmir'de başlayacağı günler, uzakta değil. İzmir, EXPO faaliyetleriyle, 35 İzmir 35 Projeyle kayıp yıllarını telafi edecek. Nasıl Cumhuriyet'in ilk yıllarında ülke politikasını, ekonomisini, temel göstergelerini belirleyen şehir olduysa İzmir'in aynı günleri yaşamasına az kaldı."

Bakan Yıldırım, çözüm sürecine de değinerek, "Paylaşacak çok şeyimiz var. Kavga edecek bir şeyimiz yok, kardeşliğe, huzura ihtiyacımız var. Bunu bile milletimize çok görenleri kınıyorum. Herkes huzur, 10 yıllık güven ve istikrarın, kardeşlikle taçlanmasını istiyor" diye konuştu.

Dün Almanya'da katıldığı uluslararası toplantıda, hep Türkiye'nin konuşulup referans verildiğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin kayıp yıllarını tedavi etmesi gerektiğini ifade etti.

Yıldırım, uluslararası finans kuruluşlarının, istemeye istemeye Türkiye'nin notunu artırmak mecburiyetinde kaldığını ve daha da artıracaklarını vurgulayarak, "Küresel krizle balon söndü, bütün o Maastricht kriterleri ve Türkiye'nin önüne konulan yokuşlar, birer birer yok olup gitti çünkü kendi ayıpları ortaya çıktı" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de İzmir'de yerel yönetimlerin davul zurnayla baz istasyonlarını söktüğünü belirterek, "Baz istasyonu nedeniyle bu uyarı sistemi çalışmazsa orada yanan ormanın vebali kimin olacaktır. Bilimsel verilere uygun, yargı kararlarına uygun hareket etmemiz lazım. Baz istasyonları, bu sistemin olmazsa olmazıdır" diye konuştu.

Törenin ardından sistem, Bakan Yıldırım'a uygulamalı olarak tanıtıldı.

-Sistem-

Türkiye'de ilk kez 65 hektarlık Bakioğlu Ormanı'nda kurulduğu bildirilen "Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi"yle, güneş panelleriyle çalışan ısı ve duman sensörleri, SIM kartların da arasında bulunduğu mobil teknolojilerin kullanımıyla, topladığı verileri merkez sunucuya iletiyor.

Yangın uyarısı, merkez sunucudan, koordinatlarıyla cep telefonu mesajı, e-posta gibi iletişim yollarıyla ilgili ekiplere ulaştırılıyor. Böylece yangına müdahale seviyesi, saniyelere iniyor.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler