HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriyelilerin mezarı Ege oldu

Kaçak Suriyeliler, İzmir’de de park ve kaldırımlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Suriyelilerin mezarı Ege oldu

Dayanışma derneği başkanı da buradaki herkesin Avrupa’ya ‘kaçmaya’ geldiğini belirtip uyarıyor: Mezarımız olan Ege Denizi’nden kaçış yolları kapatılmalı...

Ülkelerİndekİ savaş, açlık ve yoksulluktan kaçıp Avrupa’ya geçinceye kadar İzmir’de yaşama tutunmaya çalışan Suriyelilerin dramı büyüyor.
Bir miktar birikimle gelmiş görece şanslı aileler ara sokaklardaki otellerde geceliği 10 ile 20 liraya aynı odada 8-10 kişi kalırken, ancak Avrupa’ya geçişe yetecek kadar parası olanlar park, cami avluları ve kaldırımlarda yaşıyor. Suriyeliler, hayırseverlerin her akşam dağıttığı yemeklerle açlıklarını bastırıyor, çoluk çocuk banyosuz, tuvaletsiz yaşam mücadelesi veriyor. Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali de, bu Suriyelilerin tümünün Avrupa’ya geçmek için beklediklerini, birikimleri Avrupa’ya geçişe ancak yeteceği için otellerde kalmadıklarını söyledi.

KIŞIN NE OLACAK

Ege Denizi’nin Suriyeliler için ‘mezar’ haline geldiğini belirten Ali, bu “yol”un kapatılması gerektiğini ifade etti. Ali, barınma, iş, eğitim, sağlık, ilaç sıkıntısının acil giderilmesi gereken sorunlar olduğuna işaret ederek, kış gelmeden tüm hayırseverlerden yardım beklediklerini dile getirdi.

İzmirli rahatsız

İzmİrlİler, Suriyeliler’in can korkusuyla ve yoksulluktan kurtulmak için kaçtıklarını biliyorlar, ancak “geldiler ve işimizi elimizden aldılar” şeklindeki algı bu vicdani tutumu değiştirebiliyor. Hırsızlığın, kapkaçın, dilencilerin arttığı görüşündeki İzmirliler arasında göçmenleri potansiyel suçlu olarak görenler de, işini düşük ücretlerle çalışmayı kabul eden Suriyeliler yüzünden kaybettiğini söyleyenler de, savaştan, ölümden kaçan insanlara yardım eli uzatılmasından gurur duyanlar da var.

İşte birkaç dram

Türkmenlerle yaşadığı için Türkçe bilen ve gönüllü tercümanlık yapan Muhammed Berke, 5 yıl İstanbul’da kaldıktan sonra Avrupa’ya geçmek için geçen hafta İzmir’e gelmiş. Diğerleri gibi, her gün kaçakçılardan gelecek “Yarın gidiyorsun” haberini bekleyen Berke, “yaşamak için ölümü göze aldığını” söylüyor.

‘EV YOK, İŞ YOK, AŞ YOK’

Abdurrahman İbrahim, Basmane’deki Hatuniye Camisi önündeki parkta kalan bütün Suriyelilerin Avrupa’ya gitmeyi planladığını belirterek, nedenini, “Ev yok, iş yok, yemek yok” sözleriyle anlatyor. Dört çocuğuyla Kobani’den İzmir’e gelen ve Yunanistan’a geçeceği günü bekleyen Emine Kenoş, “Ölümden kaçtık geldik. Orada DAEŞ vardı, burada açlıktan susuzluktan sefiliz. Parklarda uyuyoruz” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler