HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Cemil Paşa Konağı hizmete açıldı

DİYARBAKIR'ın en büyük sivil mimarisine örnek gösterilen, Osmanlı döneminde Yemen'de valilik yapan Cemil Paşa tarafından 1887 yılında yaptırılan ve aynı adı taşıyan Cemil Paşa Konağı, hizmete açıldı.

DİYARBAKIR'ın en büyük sivil mimarisine örnek gösterilen, Osmanlı döneminde Yemen'de valilik yapan Cemil Paşa tarafından 1887 yılında yaptırılan ve aynı adı taşıyan Cemil Paşa Konağı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restorek edilerek, Tarih ve Kültür Müzesi olarak yeniden hizmete açıldı. Konağın açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Aslında biz bugün burada Kürtlere dayatılan kaderin yenilendiği, güncellendiği bir açılışı yapıyoruz" dedi.

1887-1888 yıllarında Yemen'de valilik yapmış Cemil Paşa tarafından, Suriçi'nde yaptırılan tarihi konağın restorasyon çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra tarihi Cemil Paşa Konağı'nın açılışı bugün akşam saatlerinde verilen bir resepsiyonlar gerçekleştirildi. Açılışa, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Başkanvekili Fırat Anlı, merkez ilçe belediye başkanları, Cemil Paşa'nın yaşayan yakınları ve bazı işadamları ile sivil toplum görgütü temsilcilerikatıldı.

Yaklaşık 5.5 milyon liraya mal olan Cemil Paşa Konağı'nın açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, eski belediye başkanı Osman Baydemir'e teşekkür ederek, "Bugün burada kente yeniden kazandırdığımız Cemil Paşa Konağı, yenileme çalışmaları içerisinde özel bir yere ve öneme sahiptir. Çünkü biz burada sadece bir binayı yenilemedik, sadece bir konağı yeniden yapılandırıp geleceğe aktarmak için bir çalışma yapmadık. Burada, yaşanan dramları, acıları ve Kürt halkına reva görülenleri kabul etmediğimizi ortaya koyan bir duruş sergiledik. Aslında biz bugün burada Kürtlere dayatılan kaderin yenilendiği, güncellendiği bir açılışı yapıyoruz. Bu konağın 130 yıllık tarihi, aynı zaman da Kürt halkının tarihidir. Burada yaşananlar, Cemil Paşa Ailesi'nin yaşadıkları, Kürt halkının ve Kürdistan'ın yaşadığı tarihtir. Kürt halkı bu kadim toprakların en tarihi kimliğidir, halkıdır. Kendisini geleceğe taşıma konusunda da son derece iddialı bir halktır" dedi.

Cemil Paşa Konağı'na yeni bir işlevin daha yükleneceğini ifade eden Kışanak, "Bugün burada bunu bir kez daha tescil etmiş olduk. Aynı zamanda bu konağa işleyeceğimiz işlev, bir kent müzesi işlevidir. Bu topraklarda yaşayan bütün kültürlere ve kimliklere ait değerleri, burada sergileyeceğiz. Bu da Kürt halkının birlikte yaşadığı halklara karşı duyduğu vefanın bir temsili olacak. Bu kent müzesi, bu kentin bütün kimliklerini, kültürlerini geleceğe taşıyacaktır. Cemil Paşa konağı, işte buna ev sahipliği yapacak" diye konuştu. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler