HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi gar tiyatro sahnesi oldu

4. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri kapsamında Tarihi Basmane Garı'nda 'Gitme Aklım Sende Kalır' adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Oyun yazarı ve Yeryüzü Sahnesi İzmir Genel Sanat Yönetmeni Haluk Işık'ın yazıp yönettiği oyunda Hülya Savaş, Rüçhan Gürel ve Aslıhan Işık rol aldı. Kalabalık bir seyirci önünde sahnelenen oyun için özel olarak Basmane Garı'na getirilen buharlı lokomotif ‘Yaverler Vagonu' dekor olarak kullanıldı. Yapımı 1908 yılında İngiltere'de tamamlanan ve bir dönem Kazım Karabekir ve silah arkadaşlarının da kullandığı lokomotif, oyun öncesi ziyarete açıldı.

Türkiye'nin yakın geçmişinde yaşanan tarihsel olayların ve bir tren yolculuğu hikayesinin anlatıldığı oyuna vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İzleyenlere duygusal anlar yaşatan oyunu izleyenler arasında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Basmane Gar Müdürü Necati Tümer de vardı. İzleyicilerden büyük alkış alan oyunun bitiminde kısa bir konuşma yapan Başkan Pekdaş, oyunun yönetmeni ve oyuncularını tebrik ederek, "Basmane Garı'nın tarihi atmosferinde, tadı damağımızda kalan bu güzel eserle bambaşka dünyalara gittik. İyi ki İzmir ve İzmirliler var ve biz böyle güzel günleri birlikte yaşayabiliyoruz” dedi.

Pekdaş, Basmane Günleri kapsamında Basmane Garı'nın ev sahipliği yaptığı sergileri de gezdi. Sergi sahipleriyle sohbet ederek emekleri için teşekkür eden Başkan Pekdaş'a saz ustası Feridun Emre özel olarak dut ağacından hazırladığı yaprak curayı armağan etti.

MİNİK KLARNETÇİ HAYRAN BIRAKTI

Basmane Günleri, Agios Voukolos Kilisesi'nde düzenlenen ‘İzmir'de Çok Kültürlü Yaşam ve Kültürel Kimlik' paneliyle devam etti. Sosyal Psikolog Nuri Bilgin'in yönettiği panele İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak, Belgesel Sinemacı Tahsin İşbilen, Afrotürk Derneği Başkanı Mustafa Olpak, Kent Gözlemcisi Yaşar Ürük ve Nesim Bencoya konuşmacı olarak katıldı. Basmane ve çevresinin geçmişten günümüze tarihsel sürecinin anlatıldığı panelde, tarihi semtin herkese kucak açan, insanların birbirleriyle kardeşçe yaşayabilmesine fırsat veren yapısına vurgu yapıldı. Basmane'nin çok kültürlü kimliğinin ve değerlerinin geleceğe taşınması gerektiğinin dile getirildiği panelin ardından Yazar Yaşar Ürük, "Kale Turizmi için İki Örnek ve İzmir'in Tacı Kadifekale” isimli bir sunum yaptı.

Fotoğraflar eşliğinde Basmane bölgesinin bilinmeyenlerinin anlatıldığı etkinliği izlemeye gelenler güzel bir sürprizle de karşılaştı. 14 yaşındaki minik klarnet sanatçısı Yunus Elalmış, Kilise'nin muhteşem akustiğinde verdiği mini konserle dinleyenleri hayran bıraktı. (İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler