HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Telefon çetesine ağır darbe

5 ilde eşzamanlı olarak yaptığı operasyonlarda, vatandaşları telefon ile arayarak kendilerini kamu görevlisi, polis veya savcı olarak tanıtarak paralarını dolandıran suç örgütü çökertildi.

Osmaniye Emniyet Müdürlüğü'nün 5 ilde eşzamanlı olarak yaptığı operasyonlarda, vatandaşları telefon ile arayarak kendilerini kamu görevlisi, polis veya savcı olarak tanıtarak paralarını dolandıran suç örgütü çökertildi. Olaylarla ilgili 38 şüpheli şahıs yakalandı.

Alınan bilgiye göre, son zamanlarda ülke genelinde aralarında ünlülerin ve akademisyenlerin de bulunduğu vatandaşları telefonla arayarak kendilerini kamu görevlisi, polis veya savcı olarak tanıtıp "Kimlik fotokopisini bir yere verdiniz mi” veya "Kimlik bilgilerinizin terör örgütlerinin elinde olduğunu ve terör olaylarında kullanıldığını” ya da "Terör örgütünün kendi hesaplarını kullanarak para transferi yaptıklarını” söyleyerek, bununla ilgili soruşturma yapıldığını ve örgüt üyelerini yakalamaya çalıştıkları bahanesiyle, şahısların yakalanması için verdikleri hesap numaralarına yüklü miktarda para yatırmasını veya söylenilen yere bırakması gerektiğini beyan ederek vatandaşları dolandıran ve bu yolla haksız menfaat temin ettiği tespit edilen organize dolandırıcılık suç örgütünün Şanlıurfa il merkezi ile bazı ilçelerinde ikamet ettikleri tespit edildi.

Tespit edilen suç örgütünün deşifre edilmesine yönelik, Osmaniye polisi 5 ilde eşzamanlı olarak operasyon yaptı. Yapılan operasyonlar kapsamında, İstanbul'da 13, Şanlıurfa ve bazı ilçelerinde 12, Ankara'da 9, Hatay'da 3 ve Adana'da 1 kişi olmak üzere toplam 38 şüpheli şahıs yakalandı.

Yakalanan suç örgütü üyelerinin ikametlerinde, iş yeri ve otolarında yapılan aramada çok sayıda dolandırıcılık olayına ilişkin doküman ile yine dolandırıcılık olaylarında kullanıldığı değerlendirilen dizüstü bilgisayar, çok sayıda cep telefonu, cep telefonu sim kartı, başkalarına ait kimlik fotokopileri ile kredi kartları ele geçirildi.

Yapılan soruşturma kapsamında 130 şüphelisi bulunan dolandırıcılık suç örgütü lider ve üyelerinin ülke genelinde farklı illerde toplam 188 vatandaşı dolandırdıkları tespit edildi.

Suç örgütü üyelerinin dolandırıcılık olaylarında farklı bin kişiye ait hesap, kredi kartı numaraları ile TC kimlik numaralarını kullandıkları, 80 bin vatandaşı telefonla arayarak 2 milyon 845 bin TL para ile yaklaşık olarak bin gram altın elde ederek haksız menfaat temin ettikleri, 1 milyon 134 bin TL tutarındaki parayı ise vatandaşlar tarafından şüphelilere elden teslim ettikleri tespit edildi.

Bu arada, vatandaşlar tarafından suç örgütüne teslim edilmek üzereyken bloke veya suçüstü müdahalesi ile ele geçirilen 800 bin TL para ve bin gram altının olayın mağdurlarına teslim edildiği bildirildi.

Meydana gelen olayla ilgili daha önceki ara yakalamalarda gözaltına alınan şahıslarla birlikte ve en son yapılan planlı operasyonda aralarında örgüt lideri ve üyelerinin bulunduğu toplam 130 şüpheli şahıs hakkında "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Örgüte Üye Olmak, Örgüte Liderlik Yapmak, Örgüt Faaliyeti Çerçevesinde İletişim Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık” suçlarından adliyeye sevk edildi. Bu şahıslardan 71'i Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklandı.

Osmaniye Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, en son yapılan son dalga operasyonla birlikte il merkezinde başlatılan nitelikli dolandırıcılık örgütlerine yönelik yapılan operasyonlar dahilinde 545 şüpheliye örgüt kapsamında işlem yapıldığı, bu şahıslardan 183'ünün sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandığı bildirildi. Yetkililer, "Hiçbir kamu görevlisi, vatandaştan para talep etmez. Benzer olayların yaşanmaması ve vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu tür kişilere itibar etmeyerek derhal 155 Polis İmdat telefonunu arayarak yardım isteyiniz” diyerek vatandaşları uyardı.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler