HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üçüncü yüzümüz bir kadın oldu

Akdeniz ve Hacettepe’den sonra üçüncü yüz nakli haberi Gazi Üniversitesi’nden geldi. Moldovalı bir kadının yüzü, 6 yıl önce silahla yüzü parçalanan 20 yaşındaki başka bir kadına nakledildi.

Üçüncü yüzümüz bir kadın oldu
Sağlık Bakanlığı Doku Nakli Bilim Komisyonu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen ve ekibi, Türkiye’nin üçüncü, kadından kadına ilk yüz naklini gerçekleştirdi. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sacit Turanlı, damar ve sinirlerin dikilmesinin tamamlandığı ameliyatın 6’ncı saatinde basına bilgi verdi. Turanlı, vericinin İstanbul’dan ve 28 yaşında, alıcının ise 20 yaşında Kahramanmaraşlı bir kadın olduğunu açıkladı. “Vericinin yabancı uyruklu olduğu söyleniyor” sorusu üzerine ise Turanlı, “Bu konuda bilgi veremem” dedi.
**Silahla yaralandı**
Turanlı’nın verdiği bilgiye göre, organ nakli için aileden izin alınır alınmaz ekipler harekete geçti. Özmen ve ekibi, İstanbul’a giderek bağışçıdan başarılı bir operasyonla yüzü aldı. Bağışçının ailesinin, donörün isminin açıklanmaması şartıyla operasyona izin verdiği belirtildi. Bu nedenle operasyon, gizlilik içinde yürütüldü. Bu sırada Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçakla dokunun uyuştuğu Kahramanmaraşlı 20 yaşındaki genç kız da Ankara’ya getirildi. Genç kızın, 6 yıl önce silahlı yaralanma sonucu burun, üst çene, damak ve üst dudağının tahrip olduğu kaydedildi. Genç kız, bu süre içinde 35’in üzerinde operasyon geçirmesine rağmen yüzünün düzelmesi mümkün olmadı. İstanbul’daki bağışçı, genç kız için umut oldu. Sabah 10.30’da başlayan ameliyatta, damar ve sinirlerin dikilmesi 6 saat sürdü. Ardından kemiklerle ilgili ameliyata geçildi.
**Nijerya’da 157 ameliyat**
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Selahattin Özmen’in de içinde olduğu 5 doktor Türk İşbirliği ile Kalkınma Ajansı’nın (TİKA) desteğiyle 2009’da Nijerya’ya gitmiş orada 7 günde 157 ameliyat yapmıştı.
**Beklenen saçlı nakil olmadı**
Turanlı, Türk tıbbının geldiği noktadan gurur duyduklarını, ekiplerin hafta sonu tatillerini keserek başarılı bir operasyon gerçekleştirdiklerini söyledi. “Saçlı yüz nakli olacaktı” anımsatması üzerine Turanlı, “Saçlı yüz nakli için verici çıkmadı. Sırada bekliyor. Bu donör, saçlı yüz nakli için uygun değildi. Yüzün yapısı da büyüklüğü de bu tür nakillerde etkili oluyor” dedi. Vericinin karaciğeri Florence Nightingale Hastanesi’nde, böbreklerinden birinin de Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde bir hastaya nakledildiği öğrenildi.
**Dr. Özmen, iki isim açıklamıştı**
Üçüncü yüz naklini gerçekleştiren Doç. Dr. Selahattin Özmen, nakil için bekleyen iki hastası hakkında bir süre önce bilgi vermişti. Özmen’in nakil beklediğini açıkladığı hastalarından biri Kahramanmaraşlı Hatice Nergis, elindeki av tüfeğinin patlaması sonucu yüzü parçalanan bir genç kızdı. Özmen’in yüz nakli için bekleyen diğer hastası da 32 yaşındaki Dilek Sürgün idi. Başhekim Turanlı’nın, “Yüz nakli yapılan hasta 20 yaşında, Kahramanmaraşlı, 6 yıl önce silahla yaralanma sonucu yüzü tahrip olmuş” açıklamasına göre yüz nakli yapılan hasta Hatice Nergis. Öğretmen olmak isteyen Nergis, kazanın ardından yüzünde oluşan deformasyon nedeniyle okulunu yarım bırakmış.
**Bağışçı Moldova asıllı**
Yüzü bağışlanan Moldova uyruklu Türk vatandaşı O.A., iki çocuk annesiydi. 9 Mart’ta evinde kendisini asarak hayatına son vermek istedi. 28 yaşındaki O.A., son anda kurtarıldı ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 8 gün yaşam mücadelesi verdi ancak önceki gün beyin ölümü gerçekleşti. Bağışladığı organları başka hastalara umut oldu.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler