HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatandaşın korkulu rüyası oldu

İznik Gölü'nde hızla çoğalan gümüş balıkları, minicik cüsseleriyle balıkçıların ve gölde yaşayan diğer canlı türlerinin korkulu rüyası oldu.

İznik gölünde boyu 7 ila 9 santimetre arasında değişen gümüş balıkları hızla çoğalıyor. Balıkçılar bu minnacık balıkların aslında birer 'göl canavarı' olduğunu söylüyor. Çok hızlı üreyebilen gümüş balıkları gölde yaşayan diğer canlıların korkulu rüyası. Plankton ve küçük balıklarla beslenen bu balıkların ana yurdu Akdeniz ve Karadeniz. İznik gölüne nasıl geldiğini bilen yok. Asıl adı Atherina olan göl canavarı, İznik gölündeki ekolojik hayatı tehdit ediyor.

İznik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi'ne bağlı balıkçılar bu canavardan her gün 2 ila 4 ton arasında yakalıyor. Ekseriya gölün sığ kısımlarında yaşayan gümüş balığı, diğer balık türlerinin kıyıya yakın bölgede bıraktığı yumurta ve yavruları besleniyor. Gümüş balıkları, bugün İznik gölünde başta sazan, ak balık, ördek balığı, yayın, istakoz, kaya balığı gibi bir çok türün azalmasına sebep oluyor.

Kooperatif üyeleri, “Biz ve diğer su ürünü kooperatifleri hemen hemen her gün ağ atarak gümüş balığı yakalıyor. Gümüş balıkları Avrupa’ya ihraç ediliyor. Yunanistan, Fransa ve İspanya bu balığı tercih eden ülkeler arasında. Sırtı yeşilimsi sarı, yan tarafı kül rengi, böğründe boydan boya ve 1-3 pul genişliğinde, çok parlak gümüş renkli bir çizgisi bulunan gümüş balığı yakalandıktan sonra kilosu 1 liradan ihraç edildiği ülkelerde cips olarak tüketiliyor” dedi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler