HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zarina kızına kavuşamadı

İşadamı Murat Aydemir’le evlenen ve bu evlilikten 2 çocuğu olan Osetyalı Zarina Khasanova Albegonova’nın dramı 1 yıldır bitmiyor.

Zarina, babasının alıkoyduğu 3.5 yaşındaki kızının velayetini son duruşmada yine alamadı.

Zarina Khasanova Albegonova, Çerkez. Rusya’nın güneydeki Osetya’dan ve Müslüman. ABD’de 2 üniversite bitirmiş, Georgetown’dan ‘master’ı var. Baba ise Amerika’da okurken tanıştığı Zarina’ya aşık olan işadamı Murat Aydemir. Aydemir, 7 yıla ve 2 çocuğa rağmen Osetya’daki evliliklerini Türkiye’de tescil ettirmediği için, çift Türkiye’de evli sayılmıyor. Zarina’nın dramı 25 Nisan 2011’de başlıyor.

Baba, kızı Aylin’i alıp gidiyor

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Murat Aydemir o zaman 2.5 yaşında olan Aylin’i alıp gidiyor. Zarina ilk 6 ay kızını göremiyor. İstanbul 6’ncı Aile Mahkemesi’nde dava açıyor. Mahkeme, velayet kararı yerine babanın annedeki çocuğu ayda 5-6 saat, annenin de babadaki çocuğu 5-6 saat görmesine karar veriyor. Avukat Ahmet Kurutluoğlu, yasanın “Ana ve baba evli değilse velayet anaya aittir” diyen 337’inci maddesi bu kadar açık olmasına rağmen sürecin bu kadar uzun sürmesine itiraz ediyor:

Yasaya göre çocuk annede olmalı
“Mahkeme, velayete dair herhangi bir karar vermemiş, belki de bunu unutmuş, yerine tarafların bir diğerinde bulunan çocuğu hangi gün, kaç saat görebileceğine ilişkin karar vermiştir. Yani Türk hukuku yok sayılmıştır” diyor. Ona göre şu anki süreç, “Türk hukuk sisteminde yer alan evlilik dışı doğan çocuğun velayetinin annede olduğuna ilişkin kanun maddesinin varlığını, Türk mahkemelerine kabul ettirmekten ibaret. Ama nedense mahkeme bu hükmü uygulamakta mütereddit davranıyor.”

Başsavcılık teslimi reddediyor
Bu aşamada Kurutluoğlu, annenin rızası bulunmaksızın küçük Aylin Sufia’yı kaçırdığı için baba Murat Aydemir hakkında Ceza Yasası’nın 234’üncü maddesi ve uluslararası Lahey Sözleşmesi uyarınca “Çocuk Kaçırma ve Alıkoyma Suçu” nedeniyle suç duyusunda bulunuyor. İstanbul 12’nci Sulh Ceza Mahkemesi, 20 Mart’ta küçüğün dava süresince tedbiren anneye bırakılmasına ilişkin talebin değerlendirileceği yönünde karar veriyor. Bununla birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Medeni Kanun’un 337’nci maddesi hükmüne dayanan, çocuğun anneye teslimine ilişkin talebi reddediyor. Zarina’nın buna yaptığı itiraz Bakırköy 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce inceleniyor.

Eşim beni yavaş yavaş öldürüyor

Zarina Khasanova Albegonova, Ayşe Arman’la yaptığı röportajında “Ayrılma zamanı gelince kızım babasını yumrukluyor, bana sarılıyor, gitmemem, onu bırakmamam için yalvarıyor. Hiç kimsenin yüreği kaldırmaz. Eşim, beni yavaş yavaş öldürüyor” demişti.

Dışişleri de görüştü

ZARİNA’nın davasını iki devletin dışişleri bakanları da konuşmuştu. Geçen aylarda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu konuda yardım istemişti. Davutoğlu da “Rus gelinlerin sayısı artsın istiyorum, aile yapıları bizimkine çok yakın” demişti.

Osetya’da evlendiler

MURAT Aydemir, Osetya’da yapılan evliliği Türkiye’de tescil ettirmediği için Türk makamları evliliği yok saydı. Yasanın “Ana ve baba evli değilse velayet anaya aittir” sayılı 337’inci maddesi de uygulanmayınca genç kadın kızına kavuşamadı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler